Administratie

OMV Petrom e dispusă să cedeze conducta de alimentare cu gaze din zona Deta. Producția la Partoș a fost oprită de anul trecut

Compania OMV Petrom este în continuare dispusă să cedeze conducta care alimenta cu gaze naturale zona Deta, către orice entitate are responsabilitatea transportului sau distribuției de gaze naturale. Conducta respectivă era folosită pentru transportul gazelor naturale de la exploatația pe care societatea o avea în zonă, problema este că din noiembrie anul trecut exploatarea a încetat la zăcământul de gaze naturale Partoș, ca urmare a epuizării naturale a acestuia.

Conform OMV Petrom, producția din zăcămintele de gaze naturale din zona Foeni –Partoș – Moravița a început în urmă cu 40 de ani şi a încetat în noiembrie 2020. În ultimii ani, locuitorii din zonă care erau alimentați din aceste zăcăminte au avut probleme tot mai mari, rămânând fără gaze naturale chiar în perioada rece. Din păcate, spun reprezentanții societății, cantitatea de gaze furnizate de zăcăminte nu mai putea acoperi cererea de gaze.

”Pentru a asigura continuitatea alimentării cu gaze în zonă, localitățile trebuie conectate la Sistemul Național de Transport. OMV Petrom anunță epuizarea naturală a zăcământului de gaze naturale Partoș, din județul Timiș, ultimul din zonă aflat în exploatare. Zăcămintele din zonă au alimentat cu gaze naturale, direct, consumatorii din localitățile Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița. În condițiile epuizării naturale a zăcământului Partos, producția de gaze a încetat în noiembrie 2020. Soluția pentru asigurarea continuității în alimentarea acestor consumatori o reprezintă racordarea și alimentarea cu gaze naturale de la Sistemul Național de Transport (SNT), conform legislației în vigoare. Localitățile Banloc, Voiteg, Deta, Denta și Stamora-Moravița au fost racordate, în trecut, direct la o conductă care transporta gazele naturale de la zona de producție Foeni – Partoș – Moravița la distribuțiile de gaze din zona geografică respectivă. Practic, acestea au fost alimentate direct de la zăcămintele productive, pe întreaga perioadă de exploatare a gazelor naturale”, anunță cei de la OMV Petrom.

Furnizarea din zăcământ a gazelor existente în aceste zone de producție a scăzut treptat, mai spun cei de la compania OMV Petrom. Aceasta a dus la închiderea zăcământului în noiembrie 2020.

”Producția de gaze naturale din zăcămintele aflate în zona Foeni – Partoș – Moravița a început în anul 1981, a atins un nivel maxim al producției în perioada 1983 – 1987 și a început să intre în declin începând cu anul 2004. În ultimii trei ani, producția medie zilnică de gaze naturale produse de zăcământul Partoș a fost, în medie, de numai 3.500 Smc/zi, insuficientă pentru necesarul de consum al localităților menționate, în special în timpul sezonului rece. Începând cu luna noiembrie 2020, OMV Petrom nu mai produce gaze naturale în această zonă, fiind inițiate procedurile necesare încetării concesiunii zăcământului Partoș. În aceste condiții, întregul consum de gaze naturale al acestor localități trebuie asigurat din SNT, activitate care excedează atribuțiilor unui producător de gaze naturale. Facilitățile existente aferente zăcământului Partoş vor intra în proces de abandonare ca parte a procesului de încetare a concesiunii petroliere”, a mai anunțat OMV Petrom.

Compania spune că în ultimii 8 ani a notificat de nenumărate ori autoritățile locale, centrale și operatorii de transport și distribuție despre declinul producției şi necesitatea identificării și implementării unei soluții alternative de alimentare, care să asigure continuitatea pe termen lung în alimentarea cu gaze naturale a acestor localități. Potrivit legislației in vigoare, obligația de identificare și implementare a unor soluții de conectare la SNT revine distribuitorilor locali, in colaborare cu Transgaz.

Cine dorește, poate prelua oricând conducta folosită la alimentarea cu gaze a zonei amintite, OMV Petrom fiind dispusă să o cedeze către orice entitate o dorește și are responsabilitatea alimentării consumatorilor.

”În acest context, OMV Petrom își menține propunerea de a preda această conduct de gaze către oricare entitate care are responsabilitatea transportului sau distribuției de gaze naturale. Reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și reprezentanți ai autorităților locale au fost informați si vor implementa soluțiile necesare pentru a asigura continuitatea in alimentarea cu gaze a localităților menționate”, conform OMV Petrom.

Zilele trecute, la București, la Secretariatul General al Guvernului a avut loc o nouă întâlnire la care au participat toți cei implicați în asigurarea consumului de gaze naturale în zona de sud a Timișului.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…

40 de minute ago

Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO

Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…

49 de minute ago

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

3 ore ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

3 ore ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

5 ore ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

5 ore ago