Social

Munca la negru, un pas mai aproape de traficul de persoane. Ce trebuie să știe muncitorii care pleacă în străinătate

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Asociația INCA România au semnat planul campaniei de prevenire a traficului de persoane ,,Munca fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane”.

Campania se derulează în perioada aprilie-decembrie 2021, în spațiul outdoor și online, și vizează creșterea gradului de informare a românilor care muncesc sau doresc să muncească în străinătate, în special pe teritoriul Italiei, cu privire la riscurile asociate muncii fără forme legale și traficul de persoane.

Mesajul campaniei este ,,Munca fără forme legale presupune expunerea la riscuri majore și pierderea unor drepturi fundamentale”.

Persoanele care doresc să muncească în străinătate, în special în Italia, sunt atenționate cu privire la riscurile și implicațiile acceptării unei oferte de muncă fără forme legale, unul dintre riscuri fiind acela de a deveni victimă a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă forțată.

Totodată, acceptând o ofertă nereglementată legal de clauzele unui contract de muncă, cetățenii pot risca să nu beneficieze de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială (alocaţie pentru familie, ajutor de şomaj, indemnizaţie de maternitate/paternitate (creștere copil), pensie, asistenţă medicală în caz de boală etc.), riscă să nu le fie respectat programul de lucru şi timpul de odihnă legal și pot munci sub nivelul lor de calificare şi pregătire, locul de muncă nefiind unul stabil. Mai mult decât atât,  persoanele care acceptă locuri de muncă fără forme legale pot fi lipsiți de măsuri de protecţie şi securitate a muncii, în cazul producerii unor grave accidente de muncă.

Campania se desfășoară la nivel național, pe teritoriul României, prin intermediul ANITP Central și al celor 15 centre regionale și pe teritoriul Italiei, prin intermediul birourilor INCA Cgil din Italia (Emilia Romagna, Lombardia, Veneto, Toscana, Sardinia, Trentino Alto Adige, Lazio, Campania, Val d’Aosta, Piemonte, Liguria și Umbria).

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional.

Asociația INCA România desfășoară activități de infomare și asistare a cetăţenilor italieni în România și a cetățenilor români care au acumulat drepturi sociale pe perioada în care au lucrat cu forme legale în Italia, în vederea obţinerii pensiilor, prestaţiilor sociale şi a altor drepturi de securitate socială.

 

 

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 decembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.12.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 minute ago

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

10 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

10 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

12 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

13 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

14 ore ago