Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vizitat vineri mai multe unități medicale și a aflat despre viitoarea maternitate pe care Consiliul Județean Timiș o va ridica la Timișoara. Ea a subliniat că susținerea ministerului va continua pentru unitățile medicale din oraș.
Prima vizită a fost la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”, aici aflând care este stadiul lucrărilor la noul corp de clădire, ridicat de Primăria Timișoara, cu sprijin guvernamental. La noua aripă structura este realizată, finisajele interioare în proporție de 90%, iar clădirea este prevăzută cu sisteme smart de iluminare și încălzire. Acolo vor funcționa U.P.U (Unitate de Primire Urgenţe), o policlinică, laboratoarele de analize și secţiile de Radiologie, chirugie, ATI, prematuri. În noul corp vor fi amenajate spații pentru mame, astfel încât acestea să poată rămâne, în condiții de confort, alături de copiii lor aflați în tratament. Managerul Spitalului a menționat și necesitatea amenajării pe acoperișul-terasă a unui heliport.
“În mandatul meu îngrijirile medicale pentru copii sunt o prioritate. Mă bucur să văd aici cum se ridică un spital modern, dotat cu circuite medicale de secolul XXI. Voi susține toate demersurile municipalității și ale spitalului”, a declarat Ioana Mihăilă.
Primarul Dominic Fritz spune că susținerea din partea ministerului pentru acest proiect continuă.
”Vom susține, tot împreună, acest proiect cu dotări moderne și ne dorim să-l dăm în folosință cât mai repede. Aici vin copii din tot vestul țării, iar Țurcanu le oferă îngrijiri unice în țară, cum este transplantul medular”, a declarat Dominic Fritz.
După ce a inaugurat noul centru de vaccinare “drive thru”, ministrul s-a deplasat la corpul de clădiri de la Spitalul Județean Timișoara. Deși urma să viziteze camerele speciale pentru arși, acțiunea nu a mai avut loc, acestea aflându-se în zona roșie de la Casa Austria. În schimb, a aflat despre noua maternitate ridicată de CJT tot în acea zonă.
„Este un proiect pe care îl desfășoară Consiliul Județean Timiș pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria cu bani europeni și sper să obținem autorizația. Am depus documentația înainte de Paști, anunț în premieră acest lucru și dacă obținem autorizația rapid, într-o lună sper să punem piatra de temelie, avem constructorul selectat, vrem să începem lucrările. Sper să fie cea mai modern maternitate din țară”, a anunțat președintele CJ Timiș, Alin Nica, în discuția cu ministrul Sănătății.
Mai multe amănunte despre proiect au fost oferite de Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, în cadrul căreia va funcționa maternitatea.
„Maternitatea Bega (n.r. actuala locație) este într-o clădire istorică, veche, cu circuite depășite, în care am investit mult de-a lungul anilor pentru tot felul de reparații, dar e clar că nu corespunde nevoilor, nici pentru pacienți, și nici ca siguranță la incendiu. Este un act de normalitate construcția acestei maternități care va corespunde secolului XXI, iar dotarea va fi una corespunzătoare. În aceeași clădire va fi relocată și secția de Neonatologie, una dintre cele mai performante din România. Recent, colegii de la Neonatologie au reușit să salveze un făt de doar 24 de săptămâni a cărui mamă din păcate a decedat fiind infectată cu covid. Dorim să avem astfel de performanțe prin investiții”, a declarat Raul Pătrașcu.
El a mai vorbit și despre noua secție de ATI, care va fi ridicată chiar deasupra actualei Unități de Primire a Urgențelor (UPU).
„Dacă pacientul va avea nevoie de operație va merge într-una din cele peste 20 de săli de operație pe care le vom construi, iar dacă va fi un pacient cu arsuri, va merge la Centrul de Mari Arși, care va fi în aceeași clădire. Acest proiect, în valoare de 52 de milioane de euro, este o premieră în România, Spitalul Județean fiind singurul în an de pandemie care a reuşit să acceseze acest proiect datorită în mare parte prof. Dorel Săndesc. Acum, proiectul este în faza de licitație a constructorului la Ministerul Sănătății”, a mai spus Pătrașcu.
Noul Centru de Mari Arși de la Timișoara este cel mai avansat ca maturitate tehnică dintre cele trei centre finanțate, în România, de Banca Mondială și gestionate de minister.
”Eu țin să mulțumesc public pentru efortul depus pentru realizarea acestui centru de mari arși, pentru că știț că avem niște termene și cu ajut colaborării cu autoritățile locale și cu managementul spitalului, centrul de mari arși de la Timișoara a ajuns să fie printre cele mai mai avansate dintre cele trei, care sunt finanțate de Banca Mondială”, a declarat Ioana Mihăilă.
Nica a mai prezentat și ceea ce a anunțat că este cel mai mare proiect din domeniul sanitar din România, extinderea UPU și interconectarea clădirilor de la Județean.
„Se va face interconectarea celor trei corpuri de clădire ale Spitalului Județean, un proiect în valoare de peste 240 de milioane de lei, 52 de milioane de euro. Va cuprinde și noua Unitate de Primiri Urgențe –UPU, Centrul de Mari Arși și secția de ATI plus un helioport pe acoperișul clădirii de interconectare. A doua investiție este noua maternitate, prima investiție de acest fel de după Revoluție. Toate aceste investiții vin să completeze acest ansamblu ansamblu spitalicesc și să creăm un adevărat hub de sănătate pentru județul nostru, pentru Timișoara și regiunea noastră”, a declarat şi Alin Nica.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…