Universitatea Politehnica Timișoara vine și anul acesta cu noutăți în ceea ce privește admiterea la masterat. După ce, în anii trecuți, a lansat o serie de programe de studii în domenii noi, căutate pe piața muncii, cum sunt cele de Cloud Computing, Internet of Things, Cyber Security, Automotive etc., anul acesta UPT lansează studiile de masterat în domeniul Ingineria Datelor – iDATA.
Programul de studii universitare de master Ingineria Datelor este organizat de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, iar misiunea acestuia este aceea de a produce specialiști înalt calificați, la nivel de master, cu abilități de cercetare-dezvoltare în domeniu.
Într-un raport al World Economic Forum din anul 2018 este argumentat faptul că, pentru perioada 2018-2022, patru factori vor domina creșterea economică: conexiunea Internet rapidă pe terminale mobile, inteligența artificială, adoptarea tehnologiilor Big Data și tehnologiile Cloud Computing. Ultimii trei factori sunt în strânsă legătură cu Ingineria Datelor. În același raport este previzionată o creștere a cererii de specialiști ce pot ocupa funcții de analist date (Data Analyst), inginer date (Data Scientist), specialist inteligență artificială, specialist în tehnologii Big Data, dezvoltatori software.
Plecând de la raportul World Economic Forum, putem avea în vedere o creștere a cererii de specialiști în Ingineria Datelor în următorii ani la nivel internațional. Cum piața românească este deschisă și are un cost cu forța de muncă mai redus față de țările vestice, tendința companiilor de outsourcing de a se extinde se va menține și în următoarea perioadă. De asemenea, la nivel național există o cerere considerabilă pe piața muncii pentru pozițiile precizate anterior.
Acest fapt este susținut și de companiile din zona de Vest a României. Din discuțiile cu aceste companii și din analiza cererii de pe piața muncii se poate observa că necesarul de specialiști în Ingineria Datelor și domenii conexe este unul în continuă creștere.
De altfel, principalele companii din Timișoara și din regiune, care gestionează circa 100.000 de locuri de muncă, sunt reprezentate în Comitetul Director al Universității Politehnica Timișoara, un organism creat în premieră națională, care consiliază conducerea UPT în adaptarea programelor de studii la piața muncii, asigură practica studenților și ulterior, la absolvirea studiilor sau uneori chiar mai devreme, angajarea acestora.
La ultima ședință a Comitetului Director al UPT, printre subiectele discutate s-a aflat și încurajarea tinerilor de a-și continua studiile la nivel de masterat și chiar de doctorat, ceea ce le-ar permite ocuparea unor joburi mai atractive, mai bine plătite, în condițiile în care companiile investesc, la Timișoara, din ce în ce mai mult în cercetare-dezvoltare-inovare și au nevoie de specialiști cu înaltă calificare.
Înscrierile la studii de masterat se pot face până în data de 21 iulie 2021. Detalii despre toate cele 61 de programe de studii de master ale Universității Politehnica Timișoara se găsesc pe site-ul instituției (www.upt.ro), în secțiunea dedicată admiterii.
Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a…
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa…
Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției…
Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…
Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…
De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…