Economic

Aeroportul Internațional Timișoara ocupă locul trei la nivel național

Aeroportul din Timișoara se menține pe locul trei la nivel național în ceea ce privește numărul de pasageri operați, dar și în ceea ce privește transportul de mărfuri, arată datele Institutului Național de Statistică. Clasamentul este dominat în continuare de București – Otopeni, urmat de aeroportul din Cluj.

Deși măsurile de restricție aplicate pentru coronavirus au scăzut semnificativ în prima parte a acestui an față de perioada similară a anului precedent, numărul de pasageri ai curselor aeriene a înregistrat o scădere abruptă. Datele oficiale arată că un număr de  2.997.000 pasageri au zburat cu avionul în primul semestru din anul acesta față de 4.077.800 pasageri înregistrați în primul semestru din 2020 anul trecut.

Cei mai mulți pasageri operați au fost la Henri Coandă – Bucureşti, cu 985.100 pasageri îmbarcaţi şi 948.700 debarcaţi, urmat de Avram Iancu – Cluj-Napoca, cu 194.600 pasageri îmbarcaţi şi 188.100 debarcaţi. Pe trei apare Traian Vuia – Timişoara cu 81.600 pasageri îmbarcaţi şi 79.400 debarcaţi.

În ceea ce privește traficul intern, Henri Coandă – Bucureşti rămâne detașat primul aeroport al țării, aici ajungând aproape integral toate cursele aeriene cu alte orașe, acesta a realizat 50,1% din numărul de pasageri îmbarcaţi, urmat fiind de Avram Iancu – Cluj-Napoca cu 16,1% şi Traian Vuia cu Timişoara 14%.

Totodată, transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a avut, în primul semestru al acestui an, o scădere de 6,7% față de perioada similară a anului trecut, de la 20.500 tone la 19.100 tone, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Cele mai multe mărfuri transportate prin intermediul aerului au fost consemnate pe aeroporturile Henri Coandă Bucureşti, cu 5.700 tone mărfuri încărcate şi 8.100 tone descărcate, Avram Iancu-Cluj-Napoca, cu 1.100 tone mărfuri încărcate şi 1.500 tone descărcate şi Traian Vuia-Timişoara, 900 tone mărfuri încărcate şi 1.800 tone mărfuri descărcate. În total trafic, cea mai mare pondere a fost deţinută de traficul internaţional: 93,9% la mărfuri încărcate şi 95,5% la mărfuri descărcate.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

5 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

7 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

10 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

10 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

11 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

11 ore ago