Diverse

Continuă campania arheologică de la Igriș. Săpăturile din acest an au adus numeroase noutăți/FOTO

Cea de a cincea campanie arheologică de săpături la mănăstirea cisterciană de la Igriș au scos la suprafață noi descoperiri uimitoare.

Anul acesta a avut loc cea de-a cincea campanie arheologică pe care Muzeul Național al Banatului o dezvoltă în parteneriat cu Institutul de Arheologie al Universității Catolice ”Pázmány Péter” din Budapesta.
În perioada 2 august – 3 septembrie a.c. au continuat săpăturile arheologice sistematice la unul dintre cele mai importante situri medievale din Banat, mănăstirea cisterciană de la Igriș, din comuna Sânpetru Mare.
S-a investigat transeptul bisericii mănăstirii și s-au evidențiat absidele mici, de formă semicirculară, care aveau pardosea din cărămidă, păstrată parțial. De asemenea, au fost găsite și trepte care duceau spre altarul adăpostit de absida centrală, descoperită în cursul anului trecut.
Cu prilejul curățării unei porțiuni din grădina în care se efectuează săpăturile au apărut fragmente de zid care s-au dovedit a fi intrarea în biserica mănăstirii, precum și zidul vestic al acesteia.
Un alt obiectiv al cercetării arheologice a fost continuarea săpăturilor la biserica din secolele XI-XII, suprapusă parțial de biserica mănăstirii. De această dată, pe lângă fundațiile și zidurile de nord și de sud ale navei, s-a găsit și partea dinspre vest a bisericii, dar nu și intrarea, fapt pentru care cercetarea va continua.
Din partea Muzeului Național al Banatului au participat la săpături dr. Daniela Tănase, responsabil științific, Zsuzsanna Kopeczny, arheolog medievist și Ștefan Popa, biolog, iar din partea universității maghiare a fost prezentă o echipă de arheologi și studenți coordonată de dr. Balázs Major.
Așa cum se întâmplă în fiecare campanie arheologică, au fost găsite morminte, atât în interiorul, cât și în curtea bisericii mănăstirii. Unele dintre morminte pot fi puse în legătură cu biserica mai timpurie. Cele mai multe dintre artefactele descoperite sunt fragmente arhitecturale din gresie și marmură roșie, unele decorate cu motive vegetale. Se detașează câteva fragmente frumos sculptate din marmură roșie, care au decorat cel mai probabil sarcofagele regale.
Proiectul de cercetare a mănăstirii cisterciene Egres, fondată în anul 1179 și ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei va continua și anul viitor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

O oră ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

4 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

5 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

5 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

5 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

5 ore ago