Administratie

Lucrările la faţada Operei se apropie de sfârşit, dar tot a apărut o eroare/Foto

Lucrările la faţada Operei sunt aproape finalizate, constructorul începând să dea jos schela. Totuşi şi aici s-a strecurat o eroare de proiect. Mai exact, este vorba de dispunerea plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei. Viceprimarul Ruben Laţcpău s-a întâlnit cu reprezentanaţi ai Ministerului Culturii pentru a vedea cum se poate remedia eroarea.

După mulți ani, timișorenii pot să vadă din nou fațada Operei, constructorul începând să dea jos schela, anunţă viceprimarul Ruben Laţcău. Studiul de fezabilitate pentru reabilitarea fațadei este vechi de 13 ani, fiind aprobat de Consiliul Local în 2008, iar lucrarea a început abia în 2016.

“Sunt peste 5 ani de când a fost semnat contractul prin care să se reabiliteze această fațadă, dar prima placă de travertin a fost montată abia în acest an, în februarie. În acest moment fațada este finalizată cu excepția porții și a treptelor”, afirmă Laţcău.

El menţionează că, deşi lucrările arată bine, multe dintre detaliile de restaurare fiind finalizate, mai există o problemă.

“Ca la aproape toate lucrările pe care le-am cules în diverse stadii de blocaj, nici aceasta nu este din păcate ”închisă la toți nasturii”. Proiectul are o eroare care a scăpat într-un lung circuit de avizare și verificare, eroare care ne-a fost semnalată de Ministerul Culturii și care a fost solicitată spre remediere. Este vorba de detaliul de dispunere a plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei. Inițial travertinul era montat în format de tablă de șah (cu venaturile plăcilor montate în sens diferit unele față de celelaltele pentru a scoate în evidență textura naturală a pietrei), iar acum acest detaliu s-a pierdut. Proiectul nu conținea detalii tehnice de execuție pentru acest element esențial, iar montarea greșită a plăcilor nu a fost din păcate observată în timp util de nici unul din specialiștii implicați în realizarea sau verificarea proiectului”, a explicat Laţcău

El spune că, săptămâna trecută, a fost la București unde s-a întâlnit cu secretarul de stat Liviu Brătescu și echipa ce administrează patrimoniul în cadrul Ministerului Culturii.

“Înțelegerea la acest moment între primărie și minister este ca lucrarea să fie finalizată, iar în cursul acestei ierni primăria să contracteze o expertiză care să stabilească sursa erorii și mai ales care sunt pașii corecți din punct de vedere tehnic și administrativ pentru a înlocui plăcile montate greșit. O parte covârșitoare din lucrare este finalizată și conformă, vom depune toate eforturile să corectăm cât mai rapid și cât mai corect erorile apărute. Odată ce expertiza va stabili cea mai bună soluție și gradul de responsabilitate a celor din lungul lanț care a produs eroarea, ne vom asigura că banul public nu va fi risipit și vor fi plătite lucrările de remediere. Până atunci Opera își arată din nou frumusețea, chiar dacă acest detaliu trebuie corectat”, a mai transmis viceprimarul.

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

3 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

4 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

11 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

14 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

14 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

17 ore ago