Invatamant

Universitatea Politehnica Timișoara a fost inclusă, pe o poziție de vârf, în topul Times Higher Education

Universitatea Politehnica Timișoara a obținut primul loc din România, la domeniul Computer Science, în prestigiosul ranking Times Higher Education (THE) pentru anul 2022, dat publicității miercuri, 6 octombrie 2021, în Marea Britanie. UPT este plasată pe locurile 600 – 800 la nivel mondial, zonă în care mai este plasată Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Pe domeniul Inginerie, Politehnica Timișoreană se situează pe locul 2 în țară și pe locul 1 între universitățile tehnice, la egalitate cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, ambele fiind situate, la nivel mondial, pe locurile 801-1000.

Această clasare a universității noastre pe primele locuri în țară și pe locuri fruntașe la nivel mondial este o consecință a culturii performanței, promovată mereu în UPT, dar și a eforturilor depuse în ultima perioadă și a deschiderii către cercetare, prin proiecte în zonele tehnologiei de vârf în care Politehnica are o expertiză temeinică, cum sunt inteligența artificială, microelectronică, securitatea cibernetică, cercetarea multidisciplinară în colaborare cu alte universități, ingineria fiind, în societatea de azi, fundamentul pentru majoritatea proiectelor de cercetare aplicată.”, a spus Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai prestigioase și comprehensive clasamente internaționale ale universităților, sistemul de clasificare luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

Astfel, pentru domeniile Computer Science și Engineering, indicatorii luați în calcul sunt următorii: Învățare-Predare (teaching) – 30%; Cercetare (volum, venituri și reputație) – 30%; Citări (influența cercetării) – 27.5%; Vizibilitate internațională (personal academic, studenți, cercetare) – 7.5%; Venit din industrie (transfer tehnologic) – 5%.

Pentru evaluarea în vederea clasificării în domeniile Computer Science sau Engineering, o universitate trebuie să aibă minimum 500 de publicații în cei cinci ani anteriori colectării datelor în fiecare domeniu și un număr minim de cadre universitare care au activitate în aceste domenii (Computer Science, cel puțin 1% dar nu mai puțin de 20 iar pentru Inginerie cel puțin 4% din total).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

5 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

8 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

8 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

9 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

9 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

9 ore ago