Administratie

Noul sistem de parcare din Timișoara, mai scump și extins, complet funcțional din luna martie 2022

Marți, într-un nou plen extraordinar, Consiliul Local Timișoara va avea la votat proiectul de hotărâre pentru înființarea noului Serviciu de gestiune TimPark, parte și direct subordonat municipalității. Dar, la pachet nu va fi supus votului și noul regulament de parcare, care va deveni complet funcțional în luna martie 2022, anunță viceprimarul Ruben Lațcău.

Nici după luni bune de discuții și plănuiri interminabile, plus vreo patru dezbateri publice, parte din ele aproape un fiasco, cu un număr extrem de mic de participanți, municipalitatea nu a reușit să ducă la bun sfârșit ”croirea” TelPark după propriile viziuni. Acum, viceprimarul Ruben Lațcău  anunță că, de fapt, acesta ar urma să intre în vigoare total doar în martie anul viitor. A găsit și un vinovat (posibil parțial) pentru această întârziere: sindicatul din primărie

”Încă 2 luni pe regulamentul vechi de TimPark. Din martie pe sistem nou. Le mulțumesc frumos tuturor cetățenilor care au participat la ultimele 3 dezbateri. Am clarificat și am susținut de fiecare dată, în persoană, acest proiect. Știu că este un pas înainte pentru oraș, un pas care reflectă viziunea mea și a acestei administrații. Am fost foarte bucuros să stau în fața cetățenilor, să dau explicații și să elimin scepticismul lor asupra schimbărilor pe care le propunem. Acesta este rolul unui servitor public, fie el demnitar, sau funcționar. Nu mă așteptam să organizăm atât de multe dezbateri pe această temă, dar am făcut-o. În special când am de-a face cu un sindicat care (1) cere dezbateri pe subiect, (2) se prezintă, (3) nu vorbește deloc despre parcări și apoi (4) pleacă la 10 minute după”, spune Lațcău.

El face și un adevărat calendar al operațiunilor premergătoare, știe deja când va începe și implementarea, când se va vota noul regulament (deocamdată majoritatea e absolută a USR în CLT). Lațcău spune despre tarife noi aplicate de noua structură TimPark în unele locuri, deși regulamentul nou nu e aprobat, dar și instalarea unor noi plăcuțe care înlocuiesc precedentele, conform aceluiași regulament, dar înainte ca acesta să intre efectiv în vigoare.

”Acest blocaj, recunosc, a generat o ajustare de plan. Inițial am fi dorit să avem noul regulament funcțional de la început de ianuarie 2022. Acum, îl vom avea cel mai probabil din 1 martie. Calendarul este următorul: Vot HCL de Înființare Serviciu de gestiune TimPark – Decembrie; Pus în operațiune noul serviciu – Decembrie + Ianuarie; Vot HCL Regulament și Tarife noi – Ianuarie; Schimbarea tuturor tăblițelor TimPark – Ianuarie + Februarie; Regulament nou aplicat – 1 Martie. În primele două luni din 2022, pe perioada de tranziție între vechiul model de gestiune și noul model, tarifarea va fi aplicată doar pentru Zona Verde, în centrul orașului. În ianuarie și februarie nu se va plăti parcarea în cartiere. Va exista o campanie de informare a TimPark pentru ca toți cetățenii să se obișnuiască cu noul regulament. Putem parca civilizat în oraș. Putem avea un sistem ordonat. Vrem un sistem modern, funcțional, un serviciu de calitate la nivelul așteptărilor voastre”, mai spune Lațcău.

La final, viceprimarul mai subliniază că există ”interese mărunte”, care vor ”să oprească modernizarea orașului”, dar pe care nu le va lăsa să influențeze situația.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

2 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

4 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

5 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

7 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

12 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

12 ore ago