Primarului Dominic Fritz i-a fost adresată o nouă scrisoare deschisă. De această dată supărați sunt cei de la Asociația Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice, care s-au sesizat după ce primarul a spus în cadrul unui interviu radiofonic că nu își dorește pentru Capitala Culturală ”acum niște focuri de artificii, să atragem niște turiști pentru 2023, și pentru 2024 să se stingă focul”.
Se pare că interpretarea dată de asociație acestor cuvinte a fost cea căreia edilul șef al Timișoarei nu și-ar dori, la propriu, existența unor spectacole de focuri de artificii pentru acțiunile din anul 2023. De fapt, Fritz se referea la figurat la folosirea acestei sintagme de ”foc de artificii”, sugerând că TM2023 să fie doar un șir de evenimente … sclipitoare și care să nu lase nimic semnificativ pentru anii următori.
„Am luat act de declarațiile dumneavoastră apărute recent în presă referitoare la faptul că nu vă doriți un foc de artificii pentru Timișoara 2023. Noi, Asociația Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice, profesioniștii din domeniul artificiilor, suntem surprinși de cele declarate, mai cu seamă că am înțeles că doriți ca proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii să fie unul care să aibă succes pentru public.
Focurile de artificii sunt cel mai popular spectacol de divertisment outdoor din lume, ele fiind atractive atât pentru publicul spectator care urmărește la fața locului evenimentul cât și pentru cel care preferă televiziunea sau transmisiile live de pe Facebook. Mărturie stau celebrele spectacole din Sydney – Australia, Singapore, Malta, Dubai, Rio de Janeiro – Brazilia sau artificiile de Ziua Independenței din Washington D.C. – SUA, considerate cele mai frumoase focuri de artificii din lume.
La capitolul orașe capitale europene ale culturii, Linz a fost un exemplu elocvent cu un spectacol grandios, dar mai pot fi adăugate și multe altele, cel mai recent chiar Novi Sad 2022. Ca experință de capitală europeană culturală în România, Sibiu 2007 a avut cel mai mare și mai fastuos foc de artificii din țară atunci când a fost lansat proiectul, devenind un reper din acest punct de vedere pentru anii care au urmat. Acel eveniment a fost realizat de o firmă timișoreană care este și astăzi cea mai mare companie de profil din Europa de Sud-Est”, se spune în scrisoarea deschisă semnată de Dan Dumitru Pintilie, președinte la Asociația Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice.
Tot în această scriosoare se mai subliniază că ar trebui ca primarul să își reconsidere…ideea de a nu avea focuri de artificii, subliniindu-se că o deschidere a ”anului Capitalei Europene a Culturii Timișoara 2023 fără foc de artificii va fi ca un spectacol de operă susținut fără orchestră”.
”Domnule primar, vă rugăm să luați în considerare faptul că deschiderea anului Capitalei Europene a Culturii Timișoara 2023 fără foc de artificii va fi ca un spectacol de operă susținut fără orchestră. Credem că publicul larg merită să primească ceva de neuitat, mai ales că perioada pandemiei a adus multă reținere în tot ceea ce a însemnat industria de divertisment de mare anvergură. Poate reconsiderați ideea dumneavoastră de a exclude un spectacol atât de popular din program și folosiți avantajul pentru a depăși Sibiu 2007 la capitolul ”cel mai cel” foc de artificii din România”, se mai spune în scrisoare.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…