Administratie

Timișul e pregătit pentru un aflux ridicat de refugiați din Ucraina. Deocamdată, cei mai mulţi sunt în tranzit spre vestul Europei

Dacă va fi cazul, Timișul poate face față unui aflux ridicat de refugiați din Ucraina, spune prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu. Deocamdată nu este cazul, mare parte dintre cei care au ajuns în județ prin intermediul comunităților de ucraineni de aici au plecat spre vestul Europei.

Nu e exclus ca în perioada următoare afluxul de refugiați să crească, doar că de această dată s-ar putea să fie vorba despre persoane care nu mai au familii sau prieteni în Europa și să rămână în România, mai spune prefectul.

”Noi suntem obligați să le asigurăm cazare, masă, inclusiv haine și produse de igienă. Finanțarea se va face prin intermediul fondurilor asigurate de ISU de la guvern”, spune Ritivoiu.

Conform oficialului, din discuțiile avute cu cei de la București, în prima linie de preluare a refugiaților e zona de nord și est a țării.

”Dacă cei de acolo sunt depășiți de numărul mare de refugiați, județele din proximitate preiau dintre aceștia. Dar mare parte dintre ei (n.r. refugiați) au deja un plan. Ei pleacă spre occident, au rude sau prieteni acolo, la fel ca și românii, comunitatea ucraineană este numeroasă în Europa. Mai există și refugiați cu cetățenie din alte țări, sunt studenți, muncitori care erau în Ucraina, acolo ambasadele lor se mobilizează. Spre exemplu India, au transport aerian asigurat pentru cetățenii lor. Sunt prezenţi în vămi, își coordonează activitatea”, a mai spus Ritivoiu.

Chiar dacă nu este cazul, cel puțin deocamdată, Prefectura Timiș împreună cu cei de la ISU se pregătesc pentru sosirea de refugiați. Astfel, au fost găsite două hoteluri în Timișoara unde ar putea fi cazați refugiați, desigur contra cost. Soluția hotelurilor este preferată pentru că refugiații vor fi „centralizați”, iar aceștia pot primi mai ușor și hrana care trebuie să le fie asigurată. De asemenea, există și posibilitatea montării de corturi, în acest scop fiind identificate și patru locații unde ar putea fi amplasate, la Moravița, la Lunga, dar și două în Timișoara. De asemenea, există persoanele private care oferă locuri de cazare, dar și persoane juridice care își oferă sprijinul.

Deocamdată ei nu au probleme cu actele, legal pot sta o perioadă fără a avea nevoie de viză, iar accesul în țară s-a putut face chiar dacă nu au avut un pașaport, de exemplu pe baza cărții de identitate. Uniunea Europeană a anunțat că din considerente umanitare nu se va solicita viză la accesul în UE.

Nici în ceea ce privește Poliția de Frontieră nu sunt probleme, România poate procesa în jur de 2000 de persoane, dar deocamdată se operează în jur de 700, afirmă șeful Poliției de frontieră Timișoara, Tiberiu Giurea. Conform acestuia, nu se pune problema transferului de personal de pe granița de vest spre cea din zona de nord, cu Ucraina, pentru că ITPF Timișoara are în subordine granița cu Serbia, care este graniță externă a Uniunii Europene și responsabilitățile sunt mai mari. Dar există posibilitatea ca la punctele de trecere a graniței cu Ucraina să sosească 150 de lucrători prin rețeaua Frontex, mai spune Giurea.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

2 ore ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

18 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

20 de ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

23 de ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

23 de ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

23 de ore ago