Amatorii de lucruri extreme sau cei care doresc să vadă cum ar arăta un colţ de Ucraină, ţară cufundată în război, e suficient să ajungă pe drumul judeţean care leagă Dumbrăviţa de descărcarea pe autostradă de la Giarmata. Un drum total abandonat, plin de adevărate cratere, nu mai vorbesc de gropi. Şi e vorba de un tronson de doar 7,175 de kilometri din şoseaua care, în final, ar trebui să-i ajute pe timişoreni să ajungă mai repede la autostradă, prin Dumbrăviţa şi Giarmata. (Un al doilea tronson nici măcar n-a fost început.) Un drum cât o oglindă a neputinţei actualei administraţii judeţene, dar şi a fostei, mai ales că este considerat „Perla coroaniei”. Şi care ar putea duce la pierderea unor însemnate fonduri europene.
Cum era de aşteptat, problema acestui drum a ajuns şi un motiv de împărţire a unor poliţe politice. “La lărgirea la patru benzi a drumului Dumbrăvița – Giarmata – A1, principalul vinovat pentru blocarea șantierului este Alin Nica, se vor pierde fonduri europene acolo. Acum se încearcă o nouă licitație, va mai dura ani de zile, un proiect început în 2017. Nica și administrația sa sunt vinovați pentru situația actuală”, a spus, nu cu mult timp în urmă, Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş. Ce “uită” Simonis este faptul că nici în perioada conducerii PSD a CJ Timiş nu s-au făcut nişte paşi foarte hotărâţi aici. Cu toate că demersurile au început în 2017, abia în 2019 se semnează contractul cu firma Tehnocer, pentru ca lucrările să demareze efectiv în anul următor.
Câteva cuvinte şi despre aceasta. Patronată de Florin Măran, firma în cauză, cu mare pedigre politic, a avut baftă la toate lucrările importante ale CJ Timiş, indiferent cine a fost preşedintele instituţiei, de la Dan Ioan Şipoş, trecând prin Constantin Ostaficiuc, Titu Bojin sau Călin Dobra. Nici măcar faptul că patronul are o condamnare de trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicat şi într-o celebră tentativă de preluare ostilă a unei mari păduri la Nădrag, nu i-a oprit pe cei din CJ Timiş să continue afacerile cu el. Aşa că şi Caietul de sarcini pentru acest drum a fost făcut să se plieze exact pe Tehnocer. Repet, era PSD la Consiliul Judeţean spre ştiinţa lui Alfred Simonis.
Deşi se putea lucra bine pe tronsonul amintit mai sus, de 7 kilometri, cei din CJ Timiş au început un război steril cu Primăria Timişoara pe marginea stâlpilor de la reţeaua de troleibuz din Dumbrăviţa. În acest timp, pe tronsonul atribuit Tehnocer-ului lucrărilor înaintau cu viteza melcului. Apropos, întreaga lucrare, adică ambele tronsoane, avea termen iniţial de finalizare în octombrie 2022, adică în câteva luni.
În 19 ianuarie a.c. preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, reziliază însă contractul cu Tehnocer, fără avea niciun plan de rezervă. Rezilierea a fost motivată de lipsa unor garanţii bancare. Aici se poate vorbi şi de ghinion, Tehnocer fiind asigurată la City Insurance, compania care a dat faliment. Într-o primă fază plafonul garantat de stat în acest faliment nu cuprindea şi societăţile comerciale, ci doar persoanele fizice. La o săptămână de la reziliere, Guvernul a extins garantarea şi la firme. De altfel, Nica şi administratorul public, Marian Vasile, au fost avertizaţi că se va întâmpla acest lucru, dar nu au dat curs atenţionării. De unde şi speculaţiile că ar avea o firmă care să înlocuiască Tehnocer-ul. În această perioadă s-a mai plătit şi o firmă care să vadă stadiul lucrărilor făcute de Tehnocer, deşi era sarcina dirigintelui de şantier angajat de CJ Timiş. Alţi bani, altă distracţie.
Acum s-a făcut un alt program al lucrărilor. Potrivit acestuia, care deja are etape în întârziere, procedura de achiziţie (licitaţie) a execuţiei lucrărilor pentru Tronsonul 2 (cel de 7 km) ar trebui făcută în perioada 1 iunie – 30 septembrie. Culmea, execuţia ar trebui demarată chiar a doua zi, 1 octombrie, şi finalizată pe 30 octombrie 2023. Pentru tronnul 1 (3,075 kilometri), procedura de achiziţie a execuţiei este programată în perioada 1 septembrie – 30 decembrie, pentru ca lucrarea efectivă să înceapă în 15 ianuarie 2023, deadline-ul fiind 15 octombrie acelaşi an. Asta ar fi prognoza fericită şi foarte optimistă. Cea pesimistă/realistă a mai multor implicaţi în problemă este că banii europeni se vor pierde. Contractul iniţial prevedea 80,34 milioane de lei, dintre care 66,48 din fonduri europene.
În fine… În urmă cu două milenii, romanii aveau nevoie de câteva săptămâni să realizeze un drum de 7 kilometri, pavat, cu trei straturi de materiale. De ce puteau face asta? Probabil fiindcă nu aveau „competenţi” şi „interesaţi” din PNL şi PSD să se ocupe de astfel de probleme. Atenţie, au trecut CINCI ani de când s-a început chestiunea! Dar, la urma urmei, e doar… un drum. Sau, vorba unei foste ministrese PSD, specializate în gaze lacrimogene, decât un drum. Şi când te gândeşti că actuala conducere a CJ Timiş ne-a mai promis şi stadion şi reabilitarea totală a Castelului Huniade şi intermodal la aeroport şi cine mai ştie câte…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…