Opinii

Scrie sau nu scrie Rodica Aurelian? Lumini şi umbre în dosarul doamnei din Primăria Timişoara cu Lexus şi apartament în Tenerife

DNA a ajuns din nou în Primăria Timişoara. Aparent, de data aceasta s-a lăsat cu mult “sânge”. Şi asta fiindcă Rodica Aurelian, principala vizată de acţiunea procurorilor anticorupţie nu este de ici, de colo. Ba chiar aş spune că e un personaj central, o placă turnantă nu doar în administraţia Robu, dar şi în cea condusă de Gheorghe Ciuhandu. Fiindcă vorbim aici de cea care a făcut toate angajările dubiose în primărie din ultimul deceniu şi jumătate. Începând cu propria angajare… De unde şi o anume aură de invincibilitate.

Multă lume s-a grăbit să aplaude după descinderea procurorilor anticorupţie, mai ales că s-a lăsat cu „trofeul” amintit, respectiv un dosar penal pe numele fostei şefe de la Personal, pentru nu mai puţin de cinci capete de acuzare. Şi totuşi aş avea câteva nedumeriri vizavi de această acţiune a DNA care ne-ar putea trimite după fentă. În primul rând, de ce sunt vizate doar concursurile de angajare din perioada 2018-2020? Concursuri trucate au fost şi înainte, doar în deBanat am dat zeci de exemple. Procurorii DNA s-au rezumat doar la concursurile pe care le-a sesizat primarul Dominic Fritz, cel care a şi făcut mai mult de jumătate din treaba procurorilor. De aici o altă nedumerire. Sesizarea lui Fritz, cu probe, a fost făcută în septembrie anul trecut. Ce s-a aşteptat atât timp?

Mai mult, în comunicatul celor de la DNA, se arată negru pe alb că fostul primar Nicolae Robu ar fi total nevinovat pentru matrapazlâcurile făcute de Aurelian. “În contextul menționat mai sus, suspecta Aurelian Rodica, în calitate de șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ar fi înlocuit în dosarele de concurs a 10 persoane lucrările predate de acestea cu altele în care erau trecute răspunsurile corecte. Urmarea acestor demersuri a fost faptul că persoanele respective ar fi promovat concursurile și ulterior, prin dispozițiile primarului municipiului Timișoara, care a acționat fără vinovăție, ar fi fost numite în posturi de consilier, inspector de specialitate, director executiv etc.” arată DNA.

Cum au ajuns la această concluzie la doar câteva ore de la descinderi? Să înţelegem de aici că Rodica Aurelian, de una singură, l-a trecut de două concursuri, cu două scrisuri diferite, pe Florin Răvăşilă, un protejat al lui Robu? Şi tot fără să se înţeleagă cu Robu i-a făcut nenumărate mizerii, dovedite ulterior ilegale, fostului (şi actualului) director al Teatrului German, Lucian Vărşăndan? Cunoscut ca un adversar al fostului primar. Cum Robu n-a ştiut absolut nimic când în primărie au fost angajaţi în jur de 50 de liberali, e drept înainte de perioada vizată de procurori. Sigur, nici Robu nu a văzut când aceeaşi doamnă Aurelian şi-a angajat soţul pensionar în Primăria Timişoara. Culmea, în subordinea unei alte Rodici, membră PNL, pe care Aurelian a ajutat-o să-şi ia concursul. Şi nici nu-i putea cere explicaţii pentru apartamentul deţinut în Tenerife şi limuzina Lexux, achiziţionate din leafa de bugetar. A spus-o public, aşa cum a spus că nu nu are cum s-o sancţioneze. Cu toate că de numele lui Aurelian erau legate zeci şi zeci de scandaluri.

Dincolo de aceste scandaluri, Rodica Aurelian rămâne un mister. Începând cu faptul că a rămas în funcţie, în pofida unei decizii definitive a Curţii de Apel Timişoara, care arăta că a fost numită ilegal, neavând studiile necesare. Chiar aş spune că are profilul unui personaj protejat de unele structuri (servicii, parchete, poliţie). Iar o astfel de protecţie este bazată pe o relaţie de genul quid pro quo. Discutabil ce a oferit Aurelian în schimbul acestei protecţii. Informaţii din instituţie sau angajări? Sau ambele? Da, se pune atunci întrebarea legitimă: de ce a luat-o DNA? Fiind o sesizare pe rol, atâtea cazuri în trecut, era extrem de greu să închidă ochii. Nu spun că procurorii se fac doar că muncesc, dar ridic unele semne de întrebare.

Important e acum în ce direcţie se îndreaptă acest dosar. În unele cercuri se vorbeşte că Aurelian a început să scrie. Şi ar putea scrie o bibliotecă! (Culmea, încă de prin 2011, ea ameninţa că ar avea multe de spus!) Dacă este aşa, poate că ancheta DNA e pe bune. Altfel, ar putea fi o perdea de fum, iar de acest dosar o să mai auzim în momentul în care vom auzi că faptele s-au prescris. Dacă a durat aproape un an de la sesizare până la descinderea de ieri, nu ar fi de mirare.

P.S. Înconjurat de atâţia penali (Răvăşilă, Nasleu, Aurelian), trebuie totuşi aplaudat cum a rămas Nicolae Robu „megacinstit şi ultracorect”, cum ne tot spune. Sau n-o fi chiar aşa?…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

7 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

7 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

7 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

8 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

9 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

11 ore ago