Grupul USR din Consiliul Local Timişoara a luat decizia de-a angaja un avocat în cazul scandalului PUZ-ului Oglinda. Printr-o decizie bizară dată în luna decembrie, un judecător al Tribunalului Timiş a obligat Consiliul Local să dea o Hotărâre prin care să fie aprobată o dezvoltare imobiliară situată în zona Elisabetin, în apropierea Pieţei Crucii. Decizia n-a fost definitivă însă, Consiliul Local făcând recurs, iar Grupul USR va solicita cerere de intervenţie în dosar.
La mijlocul lunii decembrie, judecătorul Cristian Cioabă de la Tribunalul Timiş a dat o sentinţă mai mult decât dubioasă prin care îi obligă pe consilierii locali să aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) având ca beneficiar SC Oglinda. Sentinţa încalcă într-o mare măsură chiar principiul constituţional şi democratic al separării puterilor în stat, Consiliul Local fiind un for deliberativ care are menirea să evalueze oportunitatea unui proiect. Anul trecut au fost două Hotărâri de Consiliul Local, pe 23 februarie, respectiv 16 iunie, prin care PUZ-ul a fost respins. (Mai multe detalii AICI)
Mai mult, decizia judecătorului a fost dată chiar dacă avizul de oportunitate era expirat atunci când PUZ-ul a fost depus în vederea aprobării de către Consiliul Local. În plus există o petiţie semnată de 200 de oameni din zonă care se împotrivesc proiectului. De asemenea, PUZ-ul este contestat de mai multe organizaţii civice, printre care Societatea Timişoara şi Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei. Unul din motive este că parcarea subterană aferentă construcţiilor poate afecta structura de rezistenţă a celei mai vechi biserici ortodoxe din Timişoara, aflată în apropiere. Inclusiv după sentinţă, mai multe organizaţii (Societatea Timişoara, Comitetul civic pentru salvarea patrimoniului urban al Timișoarei, Asociația Ariergarda și Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei), au trimis un comunicat de protest.
Pe data de 6 ianuarie, Consiliul Local a depus recurs la sentinţa dată de Tribunal. Deoarece se află în faţa unui precedent periculos, consilierii locali USR au vrut să promoveze o HCL privind angajarea unor servicii juridice externe în acest caz. S-a împotrivi însă din faşă chiar Seviciul juridic din primărie, unul deloc perfomant, care pierde procese pe linie, inclusiv cel de faţă, deşi avea mai multe atuuri în mână. (“Prostie sau hoţie?”, e întrebarea clasică în astfel de cazuri.). Ca atare proiectul n-a mai ajuns pe masa Consiliului Local.
În aceste condiţii, consilierii USR au decis să angajeze un avocat, pe banii lor, care să facă cerere de intervenţie în acest proces. Este vorba de Ovidiu Podaru, profesor de drept administrativ la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.
“Hotărârea deschide calea unor abuzuri urbanistice grave (…) Consilierii locali USR sunt dispuși să meargă până la Înalta Curte de Justiție pentru interesul cetățenilor și vor a se clarifica ce atribuții îi mai rămân Consiliului Local în materie de urbanism. Ca urmare, aceștia doresc să intervină ca parte în acest dosar (…) Credem că asta este misiunea noastră, să apărăm interesele orașului. Este o problemă de drept ce trebuie urgent dezlegată. În caz contrar, dezvoltatorii imorali, care aleargă doar după profit, fără respect pentru spațiul public și pentru Timișoara, vor avea mână liberă”, a motivat demersul consilierul local USR Răzvan Negrişanu
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…