Societatea Timișoara protestează împotriva deciziei aberante a Tribunalului Timiş în cazul PUZ-ului Oglinda

oglinda proiect imobiliar

oglinda proiect imobiliar

Societatea Timișoara protestează împotriva sentinței aberante a Tribunalului Timiş prin care Consiliul Local este obligat să aprobe deja celebrul PUZ Oglinda. Prin această dezvoltare imobiliară va fi modificată iremediabil arhitectura unei piețe istorice din cartierul Elisabetin, spun reprezentanţii societăţii.

În urmă cu o zi deBanat a prezentat sentinţa cel puţin dubioasă a unui judecător al Tribunalului Timiş, prin care consilierii locali sunt obligaţi să voteze Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al unui complex rezidenţial amplasat în zona Pieţei Crucii din Timişoara. Încă de anul trecut, Societatea Timişoara, Comitetul civic pentru salvarea patrimoniului urban al Timișoarei, Asociația Ariergarda și Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei au luat atitudine față de această încercare a unor dezvoltatori imobiliari de a modifica, iremediabil, imaginea unei piețe istorice din cartierul Elisabetin din Timișoara.

Reprezentanţii Societăţii Timişoara arată că decizia Tribunalului Timiş încalcă inclusiv valorile democratice pe baza cărora funcţionează administraţia locală.

“Considerăm că hotărârea judecătorească pronunțată de Tribunalul Timiș încalcă flagrant valorile democratice pe baza cărora funcționează administrația locală, autonomia acesteia, principiul reprezentativității și separarea puterilor in stat, prin ingerința inadmisibilă a justiției în atribuțiile autorităților locale. Timișoara este un oraș cu o istorie bogată, cu o personalitate distinctă, unică, datorată în cea mai mare parte arhitecturii și structurii urbanistice central europene. Aprobarea unui proiect de tipul celui în discuție ar afecta grav temelia culturală a orașului, ar constitui un atentat la patrimoniul local, în mod ironic în chiar anul în care Timișoara devine Capitala Culturală a Europei. Suntem profund dezamăgiți și revoltați de această hotărâre judecătorească total aberantă și abuzivă”, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Timişoara.

societatea timisoara

societatea timisoara

La comunicat este ataşată scrisoarea referitoare la acest proiect adresată Consiliului Local, în urmă cu un an:

 “Consiliul de conducere al Societății Timișoara

 Membrilor consiliului local al municipiului Timisoara,

Ref : „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „LOCUINȚE ȘI SERVICII”, Piața Bisericii nr.7, Timișoara”

Timișoara are o structură urbanistică unică. De-a lungul timpului, ea a alăturat cetății-fortăreață elementele componente, cunoscute acum sub numele „cartiere istorice”.

Denumirea de „cartiere istorice” este oficială și unanim recunoscută.

Autoritatile locale, dar si locuitorii Timisoarei, au obligatia legala de a veghea la prezervarea traditiilor istorice ale orașului, la structura sa urbanistică și la unicitatea sa.

De modul în care această obligație este îndeplinită depinde în ce oraș vom trăi în viitor și cum va fi perceput el în această parte de Europa, inclusiv de vizitatorii care îl vor admira (sau nu) peste ani și ani.

Unul dintre cartierele istorice cu cea mai mare semnificație pentru oraș și pentru istoria lui este cartierul Elisabetin.

Personalitatea cartierelor în general și a Elisabetinului în special este dată de amplasarea străzilor și de forma și dimensiunile clădirilor edificate.

Este evident pentru oricine că Elisabetinul a fost ridicat ca un cartier rezidențial și că toate casele care îl compun au un anumit volum, o anumită formă și o anumită mărime.

Casele din Elisabetin sunt case familiale, în mare parte.

Acolo unde, în timp, s-a dorit ca o casă să aibă mai multe unități locative, s-a pastrat, cu rigoare, regimul de înălțime și decorul stradal.

Casele, chiar mai mari și mai încăpătoare, conținând mai multe apartamente, apar, pentru trecător, tot ca fiind case familiale. Acest element al dimensiunii și înălțimii dă Elisabetinului personalitatea sa. Îl deosebește de cartierele de blocuri și de clădiri moderne, îi păstrează caracterul intim și primitor.

Elisabetinul e format din străzi liniștite, umbrite de arbori, piațete mici, mărginite de clădiri elegante, dar discrete. Fațadele, chiar dacă sunt monumentale, nu au ostentație, nu există circulație intensă, nu există un spectacol al străzii. Elisabetinul nu are nevoie de zgomot și aglomerație. Nu doar că nu are nevoie, dar acestea l-ar distruge.

În Elisabetin străzile au fost concepute în careuri sau dreptunghiuri, astfel încât laturile să fie formate din fațade și spațiul interior să fie delimitat astfel de curți interioare cu grădini. În felul acesta, spațiul verde de care beneficiază fiecare casă se extinde cu cel al tuturor celorlalte din perimetrul străzilor paralele și perpendiculare unele pe altele.

O piață simbol a Elisabetinului e Piața Bisericii. E denumită astfel după situarea bisericii ortodoxe construită în arhitectura tipic bănățeană și central europeană, iar turla Bisericii străjuiește, la fel de neostentativă, casele din jur și se constituie în singurul element de înălțime, care nu jenează deloc personalitatea locului, ci o reafirmă.

Ce ni se propune?

Ni se propune ca în mijlocul acestei oaze de liniște și de tradiție istorică să apară un bloc de apartamente, înalt și masiv, adăpostind zeci de familii, cu dimensiuni total șocante pentru tot ce îl înconjoară, un uriaș care să umbrească parcul din preajmă, să ia aerul, lumina și liniștea din jur și să concureze turla bisericii, care să devină astfel o firavă victimă a gigantului alăturat.

Blocul de apartamente ar urma să aibă o parcare subterană, pentru zeci de mașini, curți betonate între corpurile de cladire, o ocupare a spațiului urban total supradimensionată.

Ansamblul de clădiri preconizat s-ar extinde din strada pe care e biserica până în curțile celor de pe linia de tramavai, „asediindu-se” deci și spatiul verde interior. Fără a mai vorbi despre obturarea luminii soarelui asupra parcului din vecinatate.

Care e locul unei asemenea clădiri într-un cartier precum Elisabetinul?

Niciunul. Orice plan urbanistic din orice oraș din Europa ar respinge a priori o astfel de perspectivă.

Cum ni s-ar părea proiectarea unui bloc în alte piețe istorice? În Piața Romanilor, în Piața Traian, în Piața Unirii? Cu ce am fi mai buni în 2021 decât în anii dictaturii comuniste, când orașe întregi erau schimonosite de planuri abuzive ale regimului totalitar?

S-a invocat existența în zonă a unui hotel, construit acum câțiva ani. Oare o eroare din trecut poate fi considerată un precedent de urmat pentru prezent și viitor?

Hotelul Perla are, de fapt, clădiri pe str. Protopop George Dragomir, fosta str. Turgheniev și pe str. Evlia Celebi (fosta str. Păltiniș) și rezultatul e că gradinile de pe o suprafață destul de mare au fost transformate în spații de parcare betonate, zgomotul mașinilor care vin și pleacă, plus al taxiurilor, a multiplicat peste limitele de zgomot și poluare strada Protopop George Dragomir, pe care se și circulă în două sensuri și sunt parcate mașini pe ambele laturi când nu e pandemie.

In cursul dezbaterii publice organizate în data de 1 februarie 2021 au apărut și semnale de nelegalitate ale proiectului. Ele trebuie avute în vedere în cadrul verificărilor care vor avea loc.

Autoritățile locale, administratorii acestui oraș au obligația de a aplica legea atât în litera, cât și în spiritul ei. Iar aplicarea legii trebuie să fie constructivă, și nu distructivă.

Orice timișorean care își respectă orașul, care îl iubește și îi dorește binele ar spune NU unui astfel de proiect, care ar fi distructiv pentru personalitatea și pentru spiritul cartierului Elisabetin. Pentru Timișoara întreagă.

Societatea TIMIȘOARA, membră a Comitetului civic pentru salvarea patrimoniului Timișoarei, solicită Consiliului local respingerea acestui proiect.”

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Tudor a spus: (ianuarie 4th, 2023 at 12:07 )

Daca s-a întâmplat acum, eu nu cred ca e o excepție, ci o regula pentru multi… Doar ca acum a iesit la iveala, probabil a deranjat pe cineva….

Costel a spus: (ianuarie 4th, 2023 at 16:19 )

@Tudor, poti fi mai putin eliptic? Ce s-a intamplat acum? Sentinta judecatoreasca, hotararea de CL? Ce a deranjat si pe cine, cand a iesit la iveala? Cand s-a dat hotararea instantei?

Paul D. a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 08:22 )

Urmează P-ța Bălcescu, goală de aproape un an !!!

Tudor a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 14:42 )

@Costel Cum poti substitui primaria cu o instanta judecatoreasca perfect legal? Citește printre rânduri….

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

Trei consilieri judeţeni USR în căutarea unui nou REPER. Ei se alătură neoficial unui deputat şi unui consilier local exclus din partid

Trei consilieri judeţeni ai USR, Raul Olajos, Dănuţ Tamaş şi Bianca Luca par să-şi fi reconfigurat traseul politic, optând pentru REPER-ul lui Dacian Cioloş. Dizidenţa lor nu este oficială, dar este cunoscută la vârful USR Timiş. Ei nu demisionează din USR şi nu se pot înscrie oficial în REPER, fiindcă şi-ar pierde mandatele. Cu toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei consilieri judeţeni USR în căutarea unui nou REPER. Ei se alătură neoficial unui deputat şi unui consilier local exclus din partid
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

A fi sau a nu fi în semifinalele Alpe Adria Cup! Meci important sub panou

Baschetbaliștii de la SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara întâlnesc formația poloneză MKS Dabrowa Gornicza, miercuri, 8 februarie, la ora 18.30, în returul sferturilor de finală ale Alpe Adria Cup. Alb-violeții au de anulat un deficit de șapte puncte pentru a se califica la turneul final. Ambele formații vin după înfrângeri suferite la final de săptămână,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fi sau a nu fi în semifinalele Alpe Adria Cup! Meci important sub panou
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

La ISHO Timișoara, Chef Foa deschide cea mai nouă unitate Mitzu Coffee Shop/FOTO

Cea mai nouă cafenea din rețeaua Mitzu Coffee Shop, dezvoltată de Chef Foa, se va deschide la Timișoara, în complexul ISHO, urmând celor deschise la București și Cluj-Napoca. Din 7 februarie, Mitzu Coffee Shop a ajuns la Timișoara. Situată în pavilionul din complexul de birouri ISHO, noua locație sub semnătura lui Chef Foa are un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La ISHO Timișoara, Chef Foa deschide cea mai nouă unitate Mitzu Coffee Shop/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consilierii locali timișoreni au avut un al treilea plen în doar două zile, de această dată au vorbit între ei despre situația Colterm, fără a fi luată absolut nicio decizie sau a se găsi o soluție fiabilă pentru a duce mai departe activitatea societății. De o parte s-au aflat consilierii locali, care au avut opiniile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consilierii locali, conducerea primăriei Timișoara, șefii de la Colterm, cu toții au căutat soluții pentru compania de termoficare. Rezolvarea, încă așteptată
În noaptea de 6/7.02.2023, în jurul orei 01:30, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Jebel, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în localitatea Liebling, din județul Timiș, au observat că la o casă din localitate a izbucnit un incendiu. Polițiștii au solicitat de urgență intervenția structurilor specializate, în vederea stingerii incendiului și, observând că din imobil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salvatori în uniformă. Poliţişti, adevăraţi îngeri păzitori pentru o mamă şi ai ei trei copii
Autoritățile locale din Timișoara face un apel la solidaritate și civism. Primăria cere cetățenilor să sesizeze existența persoanelor aflate pe stradă sau în spații neîncălzite, iar pentru aceasta să apeleze serviciul de urgență 112, care ulterior va redirecționa aceste persoane către cele două adăposturi ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara din Timișoara (DASMT)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ajutați persoanele fără adăpost, supuse riscului din cauza temperaturilor scăzute
Ovidiu Andriș a fost anunțat, în urma finalizării concursului de proiecte de management, ca noul director al Filarmonicii Banatul. Concursul a fost încheiat încă de la finalul lunii precedente, iar anunțul a fost prezentat de Primăria Timișoara, care are în subordine Filarmonica, în cursul zilei de astăzi. Pentru acest concurs se derulează și un proces,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Andriș a câștigat concursul de proiecte de management pentru Filarmonica Banatul
Studiul de fezabilitate pentru Parcarea Louis Țurcanu a fost avizat de Comisia Tehnico-Economică din cadrul Primăriei MunicipiuluI Timișoara. Dacă va fi realizată, aceasta va fi prima parcare multietajată ridicată de municipalitate. După aprobarea indicatorilor în ședința în plen a Consiliului Local Timișoara, primăria va lansa licitația pentru proiectarea și execuția acesteia. Parcarea se va afla...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul parcării multietajate de la Spitalul de Copii va fi scos, în sfârșit, la licitație, în 2023. Deocamdată nu știm când/FOTO
Trei consilieri judeţeni ai USR, Raul Olajos, Dănuţ Tamaş şi Bianca Luca par să-şi fi reconfigurat traseul politic, optând pentru REPER-ul lui Dacian Cioloş. Dizidenţa lor nu este oficială, dar este cunoscută la vârful USR Timiş. Ei nu demisionează din USR şi nu se pot înscrie oficial în REPER, fiindcă şi-ar pierde mandatele. Cu toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei consilieri judeţeni USR în căutarea unui nou REPER. Ei se alătură neoficial unui deputat şi unui consilier local exclus din partid
Compania Națională de Investiții a lansat pe SEAP licitația pentru stabilirea constructorului unei noi grădinițe la Timișoara. Aceasta va avea patru niveluri, beneficiar este Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei, iar suma alocată depășește 13 milioane de lei. În sistemul electronic de licitații publice, CNI a publicat inițiativa pentru căutarea unei firme care să se ocupe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNI caută constructor pentru o nouă grădiniță la Timișoara. Suma alocată, 13,3 milioane de lei
Clienții principalului distribuitor de gaze naturale din Timișoara au la dispoziție o aplicație prin intermediul căreia aceștia își pot programa online vizita la Centrele de Relații cu Publicul, în funcție de propria disponibilitate. Utilizând aplicația, clienții companiei economisesc timp, nemaifiind nevoie să aştepte pentru a fi deserviţi la vizita în aceste centre. În plus, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Programarea vizitei la principalul distribuitor de gaze naturale din Timișoara se poate face online
Top