Decizie bizară la Tribunalul Timiş. Consilierii locali, obligaţi să voteze controversatul PUZ Oglinda

Printr-o sentinţă dată în luna decembrie 2021, Tribunalul Timiş obligă Consiliul Local Timişoara să aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) având ca beneficiar SC Oglinda. Scadalul în legătură cu acest PUZ este de notorietate, este mai vechi, intersecţii cu justiţia au mai existat, dubioasă fiind însă sentinţa prin care judecătorul Cristian Cioabă îi obligă pe consilierii locali nu doar să voteze o hotărâre, dar le şi dictează cum să voteze, lezând astfel drepturile unui ales. Adică se substituie unui for deliberativ, care are menirea să evalueze oportuniatea (nu legalitatea) unui proiect. Mai mult, se poate spune că puterea judecătorească a încălecat puterea legislativă, în condiţiile în care cele trei puteri ale statului trebuie să fie independente.

Scandalul privind PUZ-ul amplasat în zona Pieţei Crucii, pe locaţia fostei fabrici Oglinda este mai vechi, respectiv de pese cinci ani. Investitorul, SC Oglinda, intenţionează să ridice un complex rezidențial cu blocuri, spații comerciale (incluiv localuri) și parcări subterane și supraterane, suprafaţa totală fiind de 2.387 de metri pătrați. Proiectul inițial prevedea blocuri cu cinci etaje, dar a suferit câteva modificări, ajungându-se la S+P+3E.

oglinda proiect imobiliar

oglinda proiect imobiliar

Acest PUZ a fost pus pe tapet pentru prima dată în anul 2017, când a primit un certificat de urbanism, în baza căruia s-a obținut un aviz de oportunitate. Acest aviz este baza de pornire pentru orice documentație de tip PUZ. În luna mai 2019 a expirat certificatul de urbanism iar o dată cu el și avizul de oportunitate. Beneficiarul a obținut un nou certificat de urbanism în februarie 2020 și în baza acestuia solicită un nou aviz de oportunitate, cu menținerea avizelor obținute în cel anterior, aviz pe care nu l-a mai primit.

Pe de altă parte, PUZ-ul este contestat de vecini, de societatea civilă şi chiar de Biserica Ortodoxă. Astfel, Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei avertiza că parcarea subterană aferentă construcţiilor poate afecta structura de rezistenţă a celei mai vechi biserici ortodoxe din Timişoara, aflată în apropiere. Tot împotriva PUZ-uluii s-a ridicat şi Societatea Timişoara, dar şi 200 de locuitori din zonă care au semnat o petiţie în acest sens. De menţionat că problema acestui PUZ a ajuns pe masa primarului Dominic Fritz la câteva zile de la instalarea pe funcţie, în noiembrie 2020 ajungând proiect de HCL.

La începutul lui februarie 2021 se face o dezbatere publică, iar în 23 februarie intră pe ordinea de zi a Consiliului Local. PUZ-ul cade, fiind 15 voturi împotrivă (USR şi o parte din PNL, inclusiv incisivii Simion Moşiu şi Ştefan Sandu), şapte abţineri, în timp ce trei consilieri nu au votat. Motivaţiile respingerii au fost avizul de oportunitate expirat plus petiţia semnată de 200 de timişoreni, prin care se spune că panoul nu a stat afișat perioada regulamentară de timp și că procedura de transparență a fost încălcată.

În loc să reia procedura şi să se asigure că totul se face transparent, SC Oglinda dă în judecată Consiliul Local, invocând faptul că decizia sa de respingere nu a fost motivată, lucru oarecum adevărat, juriştii primăriei (nu foarte performanţi) eludând se pare acest aspect. Investitorii imobiliari câştigă procesul atât la Tribunalul Timiş, cât şi la Curtea de Apel Timişoara. Se dă o decizie definitivă prin care Consiliul Local să aprobe sau să respingă “motivat” PUZ-ul, dându-se ca termen limită data de 20 iunie. După unii şi această decizie e destul de controversată, dar nu aşa cum va fi cea de la finalul anului. Pe 16 iunie Consiliul Local respinge încă o dată PUZ-ul, dar mai greu, unii consilieri fugind din sală în momentul votului. Nu s-a înregistrat însă niciun vot în favoarea PUZ-ului. Ce este interesant, în această şedinţă consilierul PSD Radu Ţoancă (celebră “săgeată” a rechinilor imobiliari în Consiliul Local) a prevăzut sentinţa din decembrie. Ţoancă a solicitat atunci o împăcare între cele două părţi.

În urma deciziei consilierilor, investitorii de la Oglinda merg mai departe, dând în judecată Consiliul Local, solicitând anularea HCL din 16 iunie şi obligarea pârâtului (CL Timişoara) să aprobe PUZ-ul. În motivare se arată că HCL în cauză s-ar fi dat în şedinţă extraordinară, iar nu ordinară. Şi asta în condiţiile în care Curtea de Apel a stabilit un termen limită pentru discutarea respective HCL, şedinţele ordinare având loc doar o dată pe lună.

Culmea, Oglinda are şi câştig de cauză, judecătorul Cristian Cioabă dând următoarea sentinţă: “Admite acţiunea formulată de reclamanta SC Oglinda (….), în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Timişoara cu sediul (…) Anulează Hotărârea nr 282 din 16.06.2022 emisă de Consiliul Local Timişoara. Obligă pârâta să emită o hotărâre prin care să fie aprobat Planul Urbanistic Zonal “Locuinţe şi servicii” Piaţa Bisericii nr. 7 Timişoara având beneficiar SC Oglina SA”.

Mai mult, prin aceeaşi sentinţă, Consiliul Local trebuie să achite către SC Oglinda suma de 12.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, existând dreptul de recurs la 15 zile de de la comunicare, ceea ce înseamnă data de 9 ianuarie. Dacă în ultimii ani au mai fost instanțe de judecată din țară care au dat sentințe prin care obligă consiliile locale să motiveze respingerea unor PUZ/PUD-uri, pentru prima dată un judecător decide de unul singur şi cum trebuie să voteze un consiliu local. În cazul Timişoarei este vorba de 27 de oameni. Ori un consilier votează în funcţie de oportunitatea unui proiect, nu de legalitate de care se asigură aparatul de specialitate al primăriei.

De asemenea, se poate crea un precedent, prin care dezvoltatori imobiliari pot oculta decizia consiliului local, forul deliberativ al cărui rost este să evalueze tocmai oportunitatea unui proiect pentru comunitate. Ori în cazul de faţă un judecător s-a substituit unui întreg for deliberativ. Având în vedere pericolul care se poate crea din acest precedent, Primăria Timişoara, potrivit unor surse, vrea să contracteze un serviciu juridic extern la judecarea recursului.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

curios a spus: (ianuarie 3rd, 2023 at 16:04 )

Cristian Cioabă este cumva rudă cu regele Cioabă? Dacă DA, poate i se găsește un loc în Stabor.

Salva Kraina a spus: (ianuarie 3rd, 2023 at 22:19 )

Poate aflăm cine sunt proprietari Oglinda SA si atunci vom ști beneficiarii afacerii_investiției.

ionut a spus: (ianuarie 4th, 2023 at 15:39 )

chiar nu mai sunt organe de cercetare in tara asta care sa il excluda rapid din magistratura pe judecatorul asta? intrebarea ar fi in cate procese a mai dat asemenea decizii mafiote si cum a putut ajunge judecator un asemenea individ. primaria ar trebui sa se adreseze CSM pt ca nu e posibil asa ceva. Astia isi bat joc de noi si apoi ies la pensie cu zeci de mii de lei pe luna asa ca multumire pt ajutarea mafiotilor.

Kata a spus: (ianuarie 5th, 2023 at 01:16 )

@ionut, cui?! CSM-ului??? Pai CSM-ul (cu gruparea Savonea in frunte) a facut multe “nefacute”:
A eliminat din justitie judecatori cu rezultate serioase in anticoruptie (Cristian Danilet, Daniela Panioglu, Alina Gulutanu…) unii (unul) pentru poze si filmari din viata privata (in care isi taia gardul viu sau isi curata piscina…).
Asteptarile sunt degeaba daca e sa vina de la CSM…

Ioana a spus: (ianuarie 8th, 2023 at 19:55 )

Articol slab, nedocumentat, ambiguu (poate intentionat ?!) si aluneca spre penibil!
Consilieri locali au facut abuz de putere!
Decizie corecta a judecatorului!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Consilierii judeţeni PNL şi-au sabotat propriul primar din Buziaş. Au votat împotriva extinerii la patru benzi a drumului între Timişoara şi oraşul-staţiune

Un amendament depus la proiectul de buget al judeţului Timiş, privind exinderea la patru benzi a drumului care leagă Timişoara de Buziaş a căzut din cauza votului consilierilor PNL. Şi asta în condiţiile în care primarul oraşului-staţiune, Sorin Munteanu, este membru PNL. În timpul dezbaterilor de marţi, 31 ianuarie, pe marginea adoptării bugetului judeţului Timiş...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consilierii judeţeni PNL şi-au sabotat propriul primar din Buziaş. Au votat împotriva extinerii la patru benzi a drumului între Timişoara şi oraşul-staţiune
WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

Horia Bugarin

USR Dumbrăvița se luptă cu tot spectrul politic din comună. Proiectul de buget, retras de la vot de către primarul Bugarin

USR Dumbrăvița acuză toate celelalate partide din consiliul local al comunei periurbane a Timișoarei că vor să lase localitatea ”în noroi”. Mai precis, acuzațiile prezentate se referă la un amendament depus de consilierii non-USR pentru blocarea procedurii de ”reciclare” a carosabilului pe 40 de străzi, proiect pornit de primarul Horia Bugarin. Concluzia: acesta a retras...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Dumbrăvița se luptă cu tot spectrul politic din comună. Proiectul de buget, retras de la vot de către primarul Bugarin
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa a oficializat și cel de-al cincilea transfer din această pauză competițională. E vorba despre Adrian Zaluschi, un mijlocaș central de mare experiență, care în ultimul an și jumătate a evoluat la conjudețeana Politehnica Timișoara. Adrian Zaluschi s-a născut la 2 decembrie 1989 la Timișoara. La nivel de seniori a activat până...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara lucrează cu partenerii norvegieni la obținerea de soluții pentru obținerea de hidrogen

Politehnica Timișoara, ca parte a unui consorțiu internațional, face pași importanți spre dezvoltarea unor tehnologii noi care să facă accesibilă obținerea de hidrogen care să devină combustibilul viitorului. În acest moment, procedurile de producție sunt destul de scumpe. La Timișoara au sosit partenerii din cadrul grupului de cercetare SINTEF. În cadrul Proiectului dezvoltat de Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara lucrează cu partenerii norvegieni la obținerea de soluții pentru obținerea de hidrogen

Economic vezi arhiva Economic

IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul mobilei de casă se pregătește de deschiderea magazinului timișorean. Deocamdată caută să angajeze sute de viitori lucrători. IKEA a lansat programul de recrutare în masă, deschizând poziții peste peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin din Timișoara. Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul mobilei de casă se pregătește de deschiderea magazinului timișorean. Deocamdată caută să angajeze sute de viitori lucrători. IKEA a lansat programul de recrutare în masă, deschizând poziții peste peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin din Timișoara. Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați
Un amendament depus la proiectul de buget al judeţului Timiş, privind exinderea la patru benzi a drumului care leagă Timişoara de Buziaş a căzut din cauza votului consilierilor PNL. Şi asta în condiţiile în care primarul oraşului-staţiune, Sorin Munteanu, este membru PNL. În timpul dezbaterilor de marţi, 31 ianuarie, pe marginea adoptării bugetului judeţului Timiş...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consilierii judeţeni PNL şi-au sabotat propriul primar din Buziaş. Au votat împotriva extinerii la patru benzi a drumului între Timişoara şi oraşul-staţiune
Nici măcar stâncile căzute pe drumul național care însoțește Clisura Dunării, în zona Berzasca, nu au reușit să oprească dorința oamenilor de a circula pe acolo cu vehiculele, în ciuda pericolului. Totodată, localnicii au început singuri să adune pietrele de pe asfalt, arată imaginile Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara. ”Atenție! DN 57 rămâne închis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șoferii circulă în continuare pe la Berzasca, în ciuda pericolelor existente. Oamenii curăță singuri bolovanii de pe carosabil/VIDEO
Două cadre didactice ae Universității Politehnica Timișoara au fost premiate în cadrul  concursului național de inovare PatriotFest. Ajns la cea de a cincea ediție, acesta a avut loc la Bcurești, în organizarea Asociației New Strategy Center, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi profesori ai Universității Politehnica Timișoara au fost premiați în cadrul PatriotFest/FOTO
USR Dumbrăvița acuză toate celelalate partide din consiliul local al comunei periurbane a Timișoarei că vor să lase localitatea ”în noroi”. Mai precis, acuzațiile prezentate se referă la un amendament depus de consilierii non-USR pentru blocarea procedurii de ”reciclare” a carosabilului pe 40 de străzi, proiect pornit de primarul Horia Bugarin. Concluzia: acesta a retras...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Dumbrăvița se luptă cu tot spectrul politic din comună. Proiectul de buget, retras de la vot de către primarul Bugarin
Primăria Municipiului Timișoara a publicat proiectul de buget aferent anului 2023, precum și anexele acestuia. Priorităţile acestui an sunt serviciile publice, finalizarea investiţiilor demarate şi programul Capitală Europeană a Culturii. Proiectuil de buget va fi dezbătut şi votat de Consiliul Local joi, 2 februarie, care este şi termenul legal în acest sens „Am construit un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a finalizat bugetul pentru acest an. Acesta intră în Consiliul Local joi, 2 februarie
Politehnica Timișoara, ca parte a unui consorțiu internațional, face pași importanți spre dezvoltarea unor tehnologii noi care să facă accesibilă obținerea de hidrogen care să devină combustibilul viitorului. În acest moment, procedurile de producție sunt destul de scumpe. La Timișoara au sosit partenerii din cadrul grupului de cercetare SINTEF. În cadrul Proiectului dezvoltat de Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara lucrează cu partenerii norvegieni la obținerea de soluții pentru obținerea de hidrogen
Viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără nu vede cu ochi buni modul în care actual administrație USR gestionează adoptarea bugetului orașului. Proiectul este doar un punct pe anexa plenului din 2 februarie, nu s-a făcut dezbatere publică și adoptarea acestuia, dacă se va face (e greu de crezut că nu), are loc de Ziua Ursului, spune, filozofic,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără, Ziua Ursului și adoptarea bugetului Timișoarei: ”Colegii USR-ști nu mai au orientare și probabil și-au pierdut busola”
Consilierii județeni au petrecut o jumătate de zi de luni extrem de agreabilă împreună, au discutat, s-au înțepat (mai mult amical), au făcut amendamente, au împărțit bani și, la final, și-au dat și votul pe bugetul județului. 172 de milioane de euro stau la dispoziția Timișului pentru a asigura funcționarea acestuia, investițiile, dar și plata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul merge înainte cu un buget în valoare de 172 de milioane de euro
Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa a oficializat și cel de-al cincilea transfer din această pauză competițională. E vorba despre Adrian Zaluschi, un mijlocaș central de mare experiență, care în ultimul an și jumătate a evoluat la conjudețeana Politehnica Timișoara. Adrian Zaluschi s-a născut la 2 decembrie 1989 la Timișoara. La nivel de seniori a activat până...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa
Top