Timp liber

Familia Țintoi, câștigătoare, pentru a 12-a oară la Worschkoschtprob, concursul Banater Zeitung care stabilește cei mai buni cârnați bănățeni/Foto

”Veteranul” câștigător aproape permanent al concursului care desemnează cei mai bun cârnați bănățeni în ultimii ani ai evenimentului organizat de Banater Zeitung, își mai adaugă o nouă victorie în palmares, cea pentru ediția 2023. De această dată, să spunem că familia Țintoi a învins sub ”masca” nepotului maestrului Worschkoschtprob, Mark Țintoi, de 15 ani, care trăiește în Austria.

Cert este că e pentru a 12-a oară când pe trofeul acordat va scrie numele Țintoi. Juriul a analizat un număr de 24 de probe de cârnați, unul și unul, fiecare diferit ca și consistență, culoare sau gust.

Și, probabil puțin surprinzător pentru mulți, titlul a mers din nou spre … Țintoi. Cum e vorba despre Mark, de 15 ani, dar e greu de crezut că la amestecarea cărnii măcinate și la stabilirea proporției de condimente puse nu s-a simțit mâna maestrului Timotei.

Pe locul doi al concursului s-a clasat echipa ”Die Gefährten der Wurst”. Locul 3 în concurs i-a revenit echipei Banater Kranz. Premiul special al juriului i-a fost acord lui Groo Harald.

Săptămânalul „Banater Zeitung” (BZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiată de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) in perioada anilor 1970.

„Worschtkoschtprob” a fost până în 1989 o manifestare desfăşurată în redacţie, unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs („juriul degustător” fiind redactorii). mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Începând din anul 1995 publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.

Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – a înlesnit organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. În urmă cu câţiva ani s-a decis ca redacția și colectivul editorial să ajungă mai aproape de producătorii de cârnaţi din Banat, dar şi de cititorii ziarului german. Astfel – după ce mulți ani la rând evenimentul a avut loc doar la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timișoara ediţiile trecute au fost realizate şi în Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014) şi Radna (2016), Bocșa (2017), Șag (2018), Buziaș (2019), Biled (2020) și Lenauheim (2022).

„Banater Zeitung” apare din anul 1993 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

13 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

14 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

16 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

16 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

17 ore ago