Politica

Raoul Trifan: “Rolul artei a fost întotdeauna de a te face să îți pui întrebări”

Senatorul USR de Timiş Raoul Trifan afirmă că toate controvesele privind evenimentele de la deschiderea TM 2023 sunt binevenite. El afirmă că inclusiv rolul artei este de-a naşte întrebări.

Comentariile pro şi contra pe marginea deschiderii programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii continuă. Senatorul USR de Timiş Raoul Trifan crede că totul a fost un succes, mai ales în privinţa multiculturalităţii, componentă a clamatului “spirit al Timişoarei”.

“Deschiderea Capitalei Culturale 2023  – un succes pentru multiculturalitate. Festivitățile din finalul de săptămână ce tocmai a trecut au readus în Timișoara o energie pe care o așteptam de mult timp. Evenimentele de deschidere a Capitalei Culturale au adunat zeci de mii de participanți, iar orașul a fost plin până la refuz cu vizitatori. Cu toții ne-am putut bucura de mulțimea de expoziții, concerte și alte activități culturale. Organizarea a fost, de asemenea, la înălțime”, tranmsite Trifan

El a remarcat că weekend-ul de deschidere nu a fost ferit de critici, un lucru nu neapărat negativ, amintind în acest sens controversata prezenţă a Tarafului de Caliu.

“Într-o democrație veritabilă, este important ca oamenii să-și poată spună părerea, indiferent care este aceasta. Dintre toate controversele, cea mai importantă mi s-a părut cea legată de taraful care a cântat în deschidere. Este o coincidență interesantă faptul că, imediat după festivitățile de deschidere a Capitalei, comemorăm 167 de ani de la dezrobirea romilor. Rolul artei a fost întotdeauna de a te face să îți pui întrebări. Unele poate incomode sau controversate, dar tot timpul necesare. Poate că un taraf nu a fost neapărat emblematic pentru Banat sau Timișoara, dar Capitala Culturală, a doua organizată în România, este dăruită de timișoreni lumii. Este o ocazie excelentă de a prezenta diversitatea din societate. Romii sunt parte a acestei societăți de sute de ani, iar discuțiile cu privire la prezența tarafului pe scena de vineri ne fac să ne punem câteva întrebări importante.

Sunt romii parte a societății în care trăim? Au fost ei integrați? Sau există, mai degrabă, la periferia ei, cu ocazionale suprapuneri peste cultura mainstream? Cred că aceste răspunsuri sunt toate evidente.

Totuși, a existat doar o minoritate care a strâmbat din nas la artiștii prezenți pe scena de vineri seara. Asta ne confirmă că suntem pe drumul cel bun. Avem nevoie de astfel de evenimente culturale pentru a ne pune pe gânduri, pentru a ne răspunde nouă înșine la întrebări grele. Nu sunt familiar cu unele dintre genurile muzicale care au fost reprezentate pe scena de vineri seara, dar am putut să ascult, să privesc și să preiau din acea experiență lucruri care m-au îmbogățit sufletește”, a conchis Trifan.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

9 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

10 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

14 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

14 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

14 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

14 ore ago