Reprezentanții Comisariatului Județean Timiș ai Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Timiș au venit să discute cu firmele și să le prezinte ultimele noutăți legislative din domeniu, în cadrul unei acțiuni organizate la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, de către Camera de Comerț. Întâlnirea face parte din seria organizată de CCIAT, împreună cu Instituția Prefectului și cu reprezentanții instituțiilor publice deconcentrate din teritoriu.
Deja au avut loc în acest an evenimente similare, susținute de reprezentanți ai altor deconcentrate.
„Este al cincilea seminar organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș în acest an, după cele cu ISU, ITM, DSP și DSVSA. Face parte din programul de acțiuni al CCIAT de informare și de instruire a agenților economici cu privire la noutățile legislative în diferite sectoare de activitate, organizate cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu sub egida Instituției Prefectului Județului Timiș. Mulțumesc celor două organizații, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, doamnei comisar șef Luci Mușuroi, și doamnei Alina Călușeru, care este directorul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, dar și Instituției Prefectului Timiș, care ne susține în organizarea acestor seminarii de informare”a declarat Mihaela Tomescu, director general CCIA Timiș.
La întâlnire a fost prezent și subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu.
”Problemele de mediu sunt extrem de importante și de aceea facem apel la întreaga comunitate să sesizeze toate lucrurile care par a fi neconforme, sau par a fi dincolo de limita legalității în ceea ce privește legislația de mediu. Sigur că e o direcție pe care am cerut-o tuturor instituțiilor deconcentrate din Timiș, ca pe lângă partea de control care intră în atribuția și specificul muncii să facă și o parte de îndrumare, pentru că de multe ori legislația este într-o dinamică foarte mare, se schimbă în permanență prevederile legale și este important ca pe deoparte, agenții economici să fie informați, pe de altă parte autoritățile publice locale iar într-o a treia direcție fiecare dintre cetățeni”, a declarat reprezentantul Prefecturii Timiș Sorin Ionescu, în deschiderea seminarului informativ.
Discuțiile au avut loc sub titulatura ”Aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și al gestionării deşeurilor”.
APM Timiș este deschisă în dialogul cu firmele, a spus Alina Călușeru, directorul Agenţiei Naționale pentru Protecţia Mediului Timişoara.
”Ca în fiecare an, am răspuns invitației de a participa la această sesiune de informare a agenților economici în domeniul protecției mediului, fiind un subiect de interes public și sperăm noi că de importanță pentru toată lumea. Pe lângă faptul că avem dreptul la un mediu sănătos, avem și obligații în domeniul protecției mediului, și de aceea agenții economici cu ocazia acestor sesiuni de informare au posibilitatea, pe lângă adresarea zilnică la Agenție, să vină suplimentar cu alte întrebări sau să asiste la expunerile cu noutățile legislative intervenite în ultima perioadă și să se conformeze prevederilor legale. Acesta este interesul major al nostru, ca legislația de mediu să fie respectată”, a anunțat Alina Călușeru.
Organ de control, Garda de Mediu are puțini angajați, dar aceștia încearcă să își facă treaba cât mai bine
”Garda Națională de Mediu este un corp de inspecție și control în domeniul protecției mediului, așa cum se știe protecția mediului are nevoie de fiecare dintre noi să contribuim pentru a salva mediul înconjurător, noi venim de fiecare dată în sprijinul cetățeanului ori de câte ori suntem sesizați că se întâmplă neconformități în acest domeniu. Suntem totuși foarte puțini, dar în măsura în care putem încercăm să dăm curs la toate solicitările venite. În ultimii ani cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru abandonul de deșeuri, aici amenzile pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge la 100.000 de lei, și totodată putem confisca mijloacele de transport din care se descarcă deșeuri, am confiscat 12 autovehicule până acum”, conform lui Luci Mușuroi, directorul Gărzii de Mediu Timiș.
Discuțiile purtate au vizat modul de evidență și de raportare a datelor pentru diferite fluxuri de deșeuri: ambalaje și deșeuri de ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, vehicule scoase din uz, evidența cronologică lunară și/sau anuală privind cantitățile de deșeuri generate și/sau gestionate conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 17/2023; aplicarea legislației de mediu în domeniul obținerii actelor de reglementare (avize, acorduri, autorizări, vize anuale); modificările legislative aduse la OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor; modificările legislative aduse la HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deșeuri; HG nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 (republicată) privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…
SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…
Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…