Politica

Aproape sigur, timişoreanul Sorin Grindeanu rămâne ministrul Transporturilor

Liderii PSD şi PNL sunt în pline negocieri privind ministerele pe care cele două partide le vor deţine după rotativa de la finalul acestei luni. Potrivit unor surse din PSD, Sorin Grindeanu va rămâne aproape sigur ministru al Transporturilor, portofoliu care aparţine PNL, conform protocolului semnat la învestirea Guvernului Ciucă. În foarte mica posibilitate ca Grindeanu să nu păstreze acest post, el va prelua şefia Camerei Deputaţilor.

Potrivit protocolului semnat de liderii coaliţiei la învestirea Guvenuluiu Ciucă, la rotativă, după ce va pierde premierul, PNL va prelua de la PSD un post de vicepremier, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului (SGG). În schimb, PSD ia de la PNL Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Justiţiei şi Cancelaria prim-ministrului. Aproape sigur aceast protocol va fi renegociat, urmând ca PSD să păstreze Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, ne-au declarat surse social-democrate. Chiar premierul şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a recunoscut, astăzi, că acest portofoliu se negociază.

”Sunt mai multe variante și ipoteze pe care le discutăm. Pentru fiecare dintre ele trebuie să mergem la partid, să discutăm cu partidul și după ce obținem acordul Biroului Politic Național, aprobăm fiecare dintre variante”, a răspuns luni Nicolae Ciucă atunci când a fost întrebat de reporteri dacă ar putea PNL să primească un minister pentru ca PSD să păstreze Transporturile.

Pe de altă parte, mai mulţi lideri PNL nu vor să renunţe sub nicio formă la Ministerul Transporturilor, Nicolae Ciucă fiind acuzat că cedează prea mult teren în faţa PSD.

„Din fericire, majoritatea membrilor PNL din conducere sunt de acord cu această chestiune, protocolul semnat trebuie să rămână în vigoare, protocolul în urma căruia PNL ar urma să ia portofoliile: de vicepremier, Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor și Secretariatul Guvernului (…). De două zile trebuie să răspundem în spațiul public, să le spunem: nu am cedat, PNL nu a cedat Ministerul Transporturilor”. a declarata prim-vicepreşedintele Rareș Bogdan, cu cinci zile în urmă.

Miza Ministerului Transporturilor este una una imensă atât pentru PSD, cât și pentru PNL. Ministerul are unul dintre cele mai mari bugete și derulează proiecte atât din fonduri bugetare, cât și din fonduri europene și PNRR. În plus, în anul electoral 2024, sunt programate mai multe inaugurări de proiecte.

În cazul puţin probabil ca Grindeanu să piardă portofoliul Transporturilor, el va prelua preşedinţia Camerei Deputaţilor de la Marcel Ciolacu. Această funcţie este considerată ca având mai mare vizibilitate decât cea de la Transporturi. Ori, Grindaenbu fiind un potenţial rival al lui Ciolacu la şefia PSD, actualul preşedinte şi-l doreşte pe timişorean mai degrabă în guvern.

„Dacă toată lumea e de acord, automat se schimbă protocolul. Dacă există opoziţie din partea unei singure părţi semnatare va rămâne protocolul în vigoare. Nu va fi o amânare a rotativei (…) Sunt deputat de Timiş. O să merg să îmi fac treaba. În Guvern nu mai rămân. Exclus aşa ceva”, a declarat Grindeanu, în urmă cu trei zile, despre variantele pe care le are în faţă.

 

 

 

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

12 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

12 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

13 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

14 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

14 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

17 ore ago