Timișoara se alătură evenimentului național Noaptea Muzeelor, iar toate cele trei muzee de stat din oraș, dar și Campusul Nokia, așteaptă timișorenii să le viziteze. Se pot vedea primul telefon din lume, expoziții pentru toate gusturile, vor fi concerte. Puteți vedea programul acestora mai jos.
Nokia redeschide porțile Campusului din Timișoara, transformându-l pentru a V-a oară în Muzeu pentru o noapte. La această ediție a Nopții Muzeelor, în centrul atenției va fi expoziția Bell Labs, care cuprinde unele dintre cele mai marcante simboluri alte tehnologiei – primul telefon, realizat de Alexander Graham Bell, dar și macheta primului tranzistor, a cărui invenție a fost un punct de cotitură în istoria tehnologiei recompensat cu Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1956.
Nu vor lipsi din expoziție nici tehnologiile actuale dezvoltate de Nokia în domeniul telecomunicațiilor, roboții sau cele mai recente proiecte la care se lucrează în hub-ul de inovare Nokia Romania Garage, dar nici exponatele – vechi și noi. Vizitatori sunt așteptați în 13 mai, începând cu ora 18:00 și până la miezul nopții în Campusul Nokia de pe bulevardul Republicii, nr. 21 din Timișoara.
Muzeul Național de Artă Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează sâmbătă, 13 mai „Noaptea Muzeelor 2023”. Palatul Baroc își deschide porțile și aprinde luminile pentru toți iubitorii de artă între orele 15:00 – 23:00.
Începând cu ora 18:00, vizitatorii vor fi încântați de elevii Liceului de Arte „Ion Vidu” din Timișoara ce vor susține un recital de muzică clasică în Sala Barocă.
În cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor 2023” publicul va avea posibilitatea să viziteze gratuit mai multe expoziții:
Expoziții temporare: Expoziția „Victor Brauner- Invenții și magie”- cea mai importantă expoziție retrospectivă dedicată artistului suprarealist de origine română organizată la Timișoara; „MNArT Open View”, un proiect inedit prin care „Galeria Mercy” fereastra muzeului de pe strada cu același nume, găzduiește pe parcursul anului unele dintre cele mai frumoase opere ale marilor artiști ai lumii. Spațiul galeriei prezintă publicului un scurtmetraj experimental, 1979, „Anamorfoze”, din colecția artistului Dorel Tulcan; Expoziția „Timișoara – portretul unui oraș”, parte a proiectului „Timișoara through the lens of artists” a prins formă din dorința Muzeului Național de Artă Timișoara de a celebra moștenirea culturală a urbei de pe Bega printr-un elogiu adus orașului, precum și artiștilor care, de-a lungul timpului, au surprins cu ajutorul penelului, peniței, cărbunelui, aparatului de fotografiat și instalației lumea care îi înconjura.
Expoziții permanente: Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească- Dialoguri multiculturale, sec. XVII-XX; Artă Europeană- Fondul Ormos Zsigmond, sec. XV-XVIII; Colecția Corneliu Baba, 1906-1997 și Laboratorul vizitabil de restaurare-conservare.
De asemenea, acțiunilor se alătură evenimentului național „Noaptea Muzeelor 2023”și Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Astfel, sâmbătă, 13 mai, instituția de cultură așteaptă vizitatorii să-i treceți pragul și între orele 17.00 – 02.00.
Spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite în Bastionul Theresia în cadrul Nopții Muzeelor se vor îmbina cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice coordonate de MNaB.
Participă la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr – Frații Corbi, Proiectul Răscoala, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Deep6 Project, Peregrinii.
Vor putea fi vizitate expozițiile: „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele” – care propune o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (văzul), Elisabetin (tactilul), Fabric (auzul), Cetate (olfactivul) și Giroc (gustativul) – mansarda B2; „Prinț și Sultan. Decenii de Război și Fronturi Fluctuante la Hotarele Sublimei Porți” – care prezintă obiecte din diferite episoade ale marilor confruntări militare internaționale de pe scena europeană în urma cărora este constituit Banatul Timișoarei – mansarda B1; „Istoria militară a Banatului” – care aduce împreună uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul sec. al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial (armata română) (parter); Muzeul Popa’s – expoziție de caricatură Ștefan Popa Popa’s, o colecție reprezentativă de caricaturi, medalii, premii și prezentări de evenimente din viața celui mai apreciat caricaturist din lume (parter); Expoziția „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal” – ce conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu ( parter).
Vă așteptăm sâmbătă 13 mai 2023 de la ora 16.30 la noi la câteva povești frumoase – etnografice și literare – și la două concerte și, desigur, la un pahar de vorbă. Iată pachetul de evenimente:
Vor avea loc mai multe conferințe: ”Muzeul meu” – Borco Ilin; ”Dimensiunea timpului în spațiul bănățean” – Andrei Milin; ”Sunetul ca imagine: instrumente muzicale rare” – Ovidiu Papană. În cadrul acțiunii este programată și o lansare de carte, ”Timișoara Underground: orașul care nu se vede”, dar și concerte: Jazz a la jais: Ionuț Dorobanțu & Alina Giurgiu, respectiv NIGHTLOSERS – pe scena mare, ora 19.00.
Este deschis întreg muzeul, cu ghidaj pentru cei interesați, se pot vizita expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expozițiepermanentă, dar și Expoziția cu oul pascal – PAȘTELE ÎN BANAT – Sala de expoziție permanentă
La toate evenimentele intrarea este gratuită.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…