Timișoara poate avea, prin Spitalul Județean, un spital cu caracter regional, chiar dacă nu e… regional, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prezent sâmbătă în capitala Banatului. Aici trebuie realizat un centru de excelență în câteva domenii medicale, spune oficialul, iar aceasta este pe deplin susținută de personal, dar și de dotarea care va fi realizată la Județean.
Nu a fost inclusă pe lista spitalelor regionale care se vor ridica, dar Timișoara are deja un spital care poate avea un asemenea caracter, și, în mare, și în prezent serviciile medicale oferite acoperă o arie mai largă decât Timișul. Ministrul Sănătății a vizitat șantierul noului corp de clădire al Județeanului, unde va funcționa noua secție de ATI, dar și noile paturi de pacienți cu arsuri. Alexandru Rafila a spus că aici poate fi creat un hub regional de medicină, dar că e nevoie de mici modificări ale activității.
”Cred că Spitalul din Timișoara poate să devină funcțional că spital regional, nu numai ca dezvoltare a serviciilor obișnuite, ci și prin dezvoltarea unui centru de excelența în câteva domenii, cum ar fi politrauma sau neurochirugia, încât spitalul din Timișoara, în decurs de câțiva ani, nu foarte mulți, să poată să aibă exact aceleași funcțiuni ca un spital regional. El ar putea să se adauge celorlaltor spitale regionale”, a spus Rafila.
De asemenea, Timișoara va beneficia de o investiție importantă, de mari dimensiuni, prin PNRR. Desigur, vorbim despre Institutul de Oncologie, acesta chiar este regional.
”Și Timișoara este unul dintre beneficiarii Programului Național de Redresare și Reziliență prin construirea institutului regional de oncologie, aici în Timișoara, Bucureștiul Iașiul și Clujul au astfel de institute, Timișoara nu avea. Nu putem să abordăm principalele patologii din România decât dacă avem centre regionale de excelență, care au personal calificat și resurse umane și materiale, care pot pune diagnosticul și pot oferi soluții terapeutice moderne tuturor pacienților, inclusiv pacienților oncologici. Cred că în câțiva ani putem să discutăm și în România de un sistem sanitar care nu numai că este încadrat cu profesioniști de bună calitate, ci și cu infrastructură modernă. Cred că în patru cinci ani românia vă avea o structură spitalicească, și nu numai, dezvoltăm și ambulatoriile de specialitate, serviciile medicale trebuie să fie bine echilibrate”, a mai menționat ministrul.
Și președintele Consilului Județean Timiș, instituția care administrează Spitalul Județean, spune că dorește un hub medical regional la Timișoara. Instituția singură nu poate realiza acest lucru.
”Îmi doresc un hub medical regional la Timișoara, de aceea am susținut și am alocat sume importante din bugetul județului pentru modernizarea sistemului medical și creșterea performanței acestuia, astfel încât serviciile oferite să fie adaptate nevoilor populației, pe măsura standardelor din statele membre UE. Din bugetul Consiliului Județean am modernizat Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Județean, cu gândul că secția deservește toate județele limitrofe Timișului, având peste 300 de pacienți pe lună”, a declarat Alin Nica, la discuțiile purtate cu Rafila.
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…