Politica

Protest împotriva “corupţiei” şi “mafioţilor” din poliţie, aprobat, iar ulterior revocat în urma unei adrese a instituţiei vizate, IJP Timiş

Iniţiativa Timişoara, organizaţie care s-a implicat foarte mult în timpul protestelor antiguvernamentale din anul 2017, intenţionează să facă un protest împotriva “corupţiei din poliţie” în faţa IJP Timiş. Viceprimarul Cosmin Tabără a acordat iniţial aviz pozitiv protestului, care ulterior a fost revocat de  Comisia de Avizări a Adunărilor Publice. Revocarea s-a făcut în urma unei adrese făcute de IJP Timiş, adică exact instituţia vizată de protest.

Pe 1 septembrie, Iniţiativa Timişoara anunţa organizarea unui protest “împotriva corupţiei” în faţa sediului Poliţiei Judeţene, pe data de 14 septembrie, între orele 18.00 şi 20.00. Ca un fel de prefaţă a protestului, în zilele premergătoare, luni, marţi, şi miercuri, ar urma să fie pichetat sediul IJP Timiş, între orele 12.00 şi 14.00.

“Instituțiile publice ale statului român sunt intr-o dinamică accelerată de disoluție a autorității datorită corupției și a politizării (…) Instituțiile statului au devenit paznici ai fărădelegii, protejând grupurile infracționale transpartinice, impotriva legii și a interesului comun. Poliția e prima interfață in relația cu societatea, aceasta fiind penetrată de corupție și interese care sunt dincolo de lege. Unii polițisti au devenit bodyguarzi ai mafioților, ajungând să aibă o putere care depășește autoritatea legitimă a instituțiilor statului. In acest context societatea civică trebuie sa reacționeze, altfel actualul trend ne va duce pe toți in haos si infracționalitate cronică (…) Inițiativa Timișoara vă invită să protestăm împreună impotriva corupției din poliție, impotriva tolerarii acelor politiști corupți și supuși unor grupuri infracționale. Îi invităm sa fie alături de noi pe toți aceia care au fost victime ale abuzului poliției sau pe cei care considerați ca astfel de comportamente sunt în afara regulilor democratice. Daca vom sta impasibili și vom privi fara sa intervenim, viața noastră va fi afectată în mod direct de abuzurile poliției.
Vă chemăm să fim impreuna in acțiunile pe care le vom declanșa în perioada 11 – 14 septembrie.
Programul actiunilor noastre:
Pichetarea sediului IJP Timiș – Luni intre 12.00 – 14.00
– Marti intre 12.00 – 14.00
– Miercuri intre 12.00 – 14.00
Protest in fața sediului IJP Timiș – Joi intre 18.00 – 20.00”,
se arăta în comunicatul Iniţiativei Timişoara.

După o săptămână, viceprimarul Cosmin Tabără a avizat acest protest. S-a întâmplat vineri, 8 septembrie.

“Dragi prieteni, dupa o intarziere cu cantec, domnul viceprimar Tabara ne-a avizat adunarile publice de protest la datele, orele si locul stabilit de noi. De asemenea, am informat Jandarmeria Timis, astfel incat din punct de vedere legal, atat pichetarea cat si protestul indeplinesc toate conditiile legale. Tinand seama de context si de furia cu care a fost intampinat protestul ii rugam pe participanti sa respecte regulile legale specifice unui asemenea eveniment. Protestul e unul civic, prin urmare va rugam sa evitati sa folositi insemne de partid. Ii asteptam cu mare placere si pe cei care lucreaza in sistem si care s-au confruntat cu abuzuri si coruptie”, transmiteau pe Facebook, vineri seară, cei de la Inţiativa Timişaore.

Laurentiu Stefanescu

Surpriză însă, vineri după-amiază, avizul a fost revocat.

Aseara, am primit de la viceprimarul Tabara, seful Comisiei de Avizari a Adunarilor Publice o tidula prin ne anunta ca ne revoca protestul din fata IPJ Timis. Noaptea ca hotii! (…) Tabara ne trimite sa pichetam in Piata Libertatii cladirea comandamentului militar! Adica un minister condus de pesedisti! Pichetare, conform dictionarului, inseamna sa ne postam in fata unei institutii publice in vederea unui protest. In Piata Libertatii singura institutie pe care o putem picheta e armata romana. Motivul revocarii ar fi interventia sefului politiei care i-ar fi dat un ordin lui Tabara, sub pretextul ca in cvartalul cladirilor de pe Take Ionescu ar exista si cateva birouri ale fostului doi si-un sfert – unitate militara si acest lucru ar intra sub incidenta articolului 5 al legii 60/1991. Insa, tot ei ne trimit sa pichetam in imediata apropiere a celei mai importante unitati militare din oras, anume Comandamentul Militar din Piata Libertatii. Decizia e de noaptea minti sau la bataie de joc. Sau e vreun joc de putere intre PNL si PSD pe spezele noastre. Le transmit mafiotilor care vor sa ne anuleze cel mai important drept castigat cu sange la Timisoara, si anume dreptul la libera exprimare, ca nu vom ceda si vom face exact ce trebuie facut”, a transmis în această dimineaţă, pe Facebook, Laurenţiu Ştefănescu, liderul Iniţiativei Timişoara.

Cosmin Tabără afirmă că avizul nu a fost revoct de el, ci de Comisia de Avizări a Adunărilor Publice. Din această comisie, în afară de viceprimar, mai fac parte reprezentanţi ai Casei de Cultură, Centrului de Proiecte, Poliţiei Locale, Jandarmeriei şi Poliţiei Timişoara. Revocarea a fost făcută pe baza unei adrese trimise de IJP Timiş, adică instituţia care era vizată de protest.

“Miercuri, într-o primă şedinţă, Comisia a stabilit ca protestul să aibă loc în Piaţa Libertăţii. Cu toate acestea, am avizat în faţa sediului Poliţiei. Vineri, s-a reunit comisia din nou şi s-a revocat avizul semnat de mine. Au foat mai multe argument legale, că ar fi muniţie, birouri ale SRI etc”, a declarat Tabără pentru deBanat.

În pofida lipsei unui aviz, cei de la Iniţiativa Timişoarei vor să facă protestul şi pichetările tot în faţa IPJ Timiş.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Tramvaiele galbene Bozankaya vor fi revopsite in violet dacă Druckeria îi va cere acest lucru „primarului Robu”

Actuala administrație Fritz a fost acuzată de fostul primar Nicolae Robu că a înlocuit violetul…

O oră ago

Jurnal de campanie (18). Confesiunile unui învins. Nicolae Robu recunoaşte: “Nimeni nu mă ia în seamă”

Cu cât se apropie alegerile din 9 iunie, Nicolae Robu este tot mai uzat, confuz,…

4 ore ago

Peste o mie de metri cubi de beton sunt turnați la Pasajul Solventul

În aceste zile, pe șantierul pasajului Solventul se lucrează la greu. Firma constructoare toarnă structura…

19 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara a sărbătorit 80 de ani de la înființare/FOTO

Universitatea de Vest Timișoara a celebrat 80 de ani de la înființarea instituției de învățământ…

19 ore ago

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Sorin Grindeanu, pe şantierul porţiunii cu tuneluri de pe Autostrada A1

Constructorul lotului lipsă din autostrada A1, Lugoj - Deva, celebra porțiune cu tuneluri pentru urși,…

23 de ore ago