Economic

Programele regionale POR, trecute în administrarea Agențiilor pentru Dezvoltare Regională, au fost evaluate la Timișoara de Comisia Europeană/Foto

Performanțele programelor regionale finanțate din fonduri europene au fost evaluat și discutate la Timișoara. Unul dintre cele mai importante evenimente din România destinate programelor regionale finanțate prin fonduri europene a fost găzduit în aceste zile de orașul de pe Bega.

Mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului de Finanțe, ai Autorității de Audit, precum și ai celor opt Agenții pentru Dezvoltare Regională din România au dezbătut la Timișoara modul de implementare a programelor regionale, în contextul în care, în premieră, ADR-urile din România sunt autorități de management pentru acestea.

Delegația de la Bruxelles a fost condusă de Sofia Alves, director DG Regio pentru Politici urbane și coeziune, care a apreciat faptul că România se numără printre țările din Europa care au optat pentru implementarea programelor la nivel regional, conform specificului fiecărei regiuni în parte.

„Este foarte important că acest nou sistem, prin care programele regionale sunt implementate direct de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, a fost adoptat și în România, pentru că agențiile cunosc cel mai bine specificul regiunilor, cunosc cel mai bine nevoile locuitorilor de aici și, în felul acesta, pot lua cele mai bune decizii cu privire la proiectele care merită investiții prin fonduri europene”, a declarat Sofia Alves.

Reprezentanții Comisiei Europene au fost prezenți și la întrunirea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Regional Vest 2021-2027, unde au fost informați cu privire la stadiul apelurilor de proiecte lansate și în pregătire; dar și la inaugurarea unuia dintre obiectivele de infrastructură educațională finanțat prin Regio-POR – sediul de pe strada Paris al Universității de Vest.

Delegația prezentă la Timișoara a profitat și de statutul de Capitală Europeană a Culturii și a vizitat expoziția Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, de la Muzeul de Artă, dar și Domul Greco-Catolic, restaurat printr-un proiect Regio-POR; și a făcut un tur ghidat al orașului, cu un tramvai achiziționat prin același program de finanțare europeană.

„A fost o onoare pentru noi să organizăm această vizită la cel mai înalt nivel. Este pentru prima oară când are loc acest eveniment ce va avea un caracter anual și mă bucură faptul că Regiunea Vest este cea care l-a găzduit cu succes. Pentru noi, evenimentul a fost extrem de important și pentru că ne-a ajutat să creionăm și mai bine direcțiile pe care le vom urma prin Programul Regional Vest”, a concluzionat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

6 minute ago

Jurnal de campanie (15). În “meciul” pentru Primăria Timişoara, la casele de pariuri, Dominic Fritz, mare favorit în faţa lui Nicolae Robu

Dominic Fritz sau Nicolae Robu? Este întrebarea de pe buzele multor timişoreni, acum când au…

2 ore ago

Proclamație de deziobăgire pe moșia boierului Alfred

Mai mulți primari liberali din Timiș au scris o lăcrămație către conducerea județeană, președintelui interimar…

3 ore ago

Începând de mâine strada Palmierilor se va închide pentru executarea unor lucrări

În perioada 21 mai – 4 iunie, între orele 8,30 – 18,00, traficul rutier va…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

18 ore ago