Administratie

Un grup de firme de arhitectură din Timișoara a câștigat concursul de soluții pentru transformarea Pieței Victoriei/Foto

Un grup generos de arhitecți și specialiști din domenii adiacente provenind din România, sub conducerea timișorenilor de la Studio Arca SRL alături de cei de la Prodid SRL, autori principali ai proiectului fiind Radu Golumba și Șerban Sturdza, a câștigat contractul de reabilitare și transformare a Pieței Victoriei, cunoscută timișorenilor ca și Piața Operei. Câștigătorii au anunțat că prin designul promovat de ei vor încerca să mențină cât mai mult din ceea ce e astăzi zona, dar și să facă o legătură mai bună între malul Begăi, parcul din spatele Catedralei, până la Operă.

Prezentarea oficială a câștigătorului concursului de soluții pentru reabilitarea Pieței Operei și a străzilor adiacente a fost un adevărat show promo, cu juriul prezent aproape în componență completă la premiere. Cu o componență mixtă, românească și străină, acesta a cântărit 30 de propuneri lansate chiar și de arhitecți din Italia sau Germania.

Proiectul a fost realizat împreună cu cei de la Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, scopul fiind transformarea Pieței Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate.

Miza concursului a constat în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban. S-a urmărit ca participanții la concurs să valorifice la maxim potențialul pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească echilibrul între valorile perene ale istoriei și spațiului și să ia în calcul posibilitățile de inovare, în acord cu modul contemporan de gândire și utilizare a spațiului public. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Câștigătorul, grupul de arhitecți, ingineri și peisagiști a primit un contract de servicii de proiectare, în valoare de 1,5 milioane de euro fără TVA (7.415.850,00 lei fără TVA). Alături de cele două societăți amintite, co-autori ai proiectului au fost arh. Mihaela Rusuleț, arh. Luminița Pascu, arh. Daniel Ursu, arh. Alexandra Stan, arh. Lucian Cărăbaș, arh. Andrei Simonescu, arh. Ligia Gherman, arh. Cristian Moțiu, arh. Doina Sturdza, arh. Dan Cioclu, arh. Ioana Cioclu, arh. Mika Nilich, arh. Ovidiu Serghe, arh. Daria Petrașcu, arh. Mihnea Tudor, arh. Ruxandra Vasile.

Pe segmental arhitectură au colaborat la elaborarea proiectului: arh. Felix Pantalici, arh. Florin Gherman, arh. Claudiu Oprița, arh. Alexandru Barbu, stud. arh. Adela Mustață, stud. arh. Alexandru Tudoroiu. Pe domenii de specialitate, și-au adus contribuția: peisag. Nicolas Triboi, peisag. Andrei Condoroș, ing. Cornel Farcaș, ing. Sergiu Tămaș.

”Juriul a apreciat acest proiect ca o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios.”, au anunțat organizatorii concursului de soluții.

Care sunt ideele principale

Vestea bună este că proiectul este făcut de o societate timișoreană, deci autorii sunt relativ obișnuiți cu ceea ce înseamnă Piața Opere – Victoriei. Proiectul păstrează în mare parte actuala formă a pieței, dar adaugă pe cele două laturi câte două rânduri de pomi, care vor acorda centrului Timișoarei ceea ce îi lipsea: umbra. Apa, este de asemenea, folosită în zona verde, iar pentru actualul pasaj insalubru din zona din fața Operei este aplicată o soluție radicală, dar care, surprinzător, nu va afecta neapărat platoul din fața clădirii. Acolo se va realiza un miniamfiteatru, cu o zonă subterană unde vor putea fi amenajate diferite spații de expunere sau de relaționare cu cetățenii, dar și terase. De asemenea, o atenție deosebită va fi acordată și zonei adiacente Castelului Huniade, special pentru a se reutiliza în mod optim spațiul existent acolo.

Premii numeroase și valoroase

Premiul II, în valoare de 30.000 EUR fără TVA (148.317 LEI) a revent celor de la DRS Architects SRL, avându-l ca autor principal pe arh. Cosmin Gălățianu. Premiul III: 15.000 EUR fără TVA (74.158,50 LEI) a revenit proiectul propus de SC SIMPLE ARCHITECTURE SRL, cu autori principali: Arh. Boca Ștefania, Arh. Chioran Bogdan. Mențiunea I, cu o valoare de 7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI) a fost fost acordat soluției primite de la  S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L, cu autor principal: Filip Ionuț Radu, Hotea Timotei. Mențiunea II, în valoare de 7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI) a revenit asocierii Arhitectura de Fotografie SRL (lider de asociere), Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL (asociații), cu autori principali: Arhitectura de Fotografie SRL, Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL.

Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

4 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

6 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

6 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

6 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

7 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

7 ore ago