Administratie

Un grup de firme de arhitectură din Timișoara a câștigat concursul de soluții pentru transformarea Pieței Victoriei/Foto

Un grup generos de arhitecți și specialiști din domenii adiacente provenind din România, sub conducerea timișorenilor de la Studio Arca SRL alături de cei de la Prodid SRL, autori principali ai proiectului fiind Radu Golumba și Șerban Sturdza, a câștigat contractul de reabilitare și transformare a Pieței Victoriei, cunoscută timișorenilor ca și Piața Operei. Câștigătorii au anunțat că prin designul promovat de ei vor încerca să mențină cât mai mult din ceea ce e astăzi zona, dar și să facă o legătură mai bună între malul Begăi, parcul din spatele Catedralei, până la Operă.

Prezentarea oficială a câștigătorului concursului de soluții pentru reabilitarea Pieței Operei și a străzilor adiacente a fost un adevărat show promo, cu juriul prezent aproape în componență completă la premiere. Cu o componență mixtă, românească și străină, acesta a cântărit 30 de propuneri lansate chiar și de arhitecți din Italia sau Germania.

Proiectul a fost realizat împreună cu cei de la Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, scopul fiind transformarea Pieței Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate.

Miza concursului a constat în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban. S-a urmărit ca participanții la concurs să valorifice la maxim potențialul pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească echilibrul între valorile perene ale istoriei și spațiului și să ia în calcul posibilitățile de inovare, în acord cu modul contemporan de gândire și utilizare a spațiului public. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Câștigătorul, grupul de arhitecți, ingineri și peisagiști a primit un contract de servicii de proiectare, în valoare de 1,5 milioane de euro fără TVA (7.415.850,00 lei fără TVA). Alături de cele două societăți amintite, co-autori ai proiectului au fost arh. Mihaela Rusuleț, arh. Luminița Pascu, arh. Daniel Ursu, arh. Alexandra Stan, arh. Lucian Cărăbaș, arh. Andrei Simonescu, arh. Ligia Gherman, arh. Cristian Moțiu, arh. Doina Sturdza, arh. Dan Cioclu, arh. Ioana Cioclu, arh. Mika Nilich, arh. Ovidiu Serghe, arh. Daria Petrașcu, arh. Mihnea Tudor, arh. Ruxandra Vasile.

Pe segmental arhitectură au colaborat la elaborarea proiectului: arh. Felix Pantalici, arh. Florin Gherman, arh. Claudiu Oprița, arh. Alexandru Barbu, stud. arh. Adela Mustață, stud. arh. Alexandru Tudoroiu. Pe domenii de specialitate, și-au adus contribuția: peisag. Nicolas Triboi, peisag. Andrei Condoroș, ing. Cornel Farcaș, ing. Sergiu Tămaș.

”Juriul a apreciat acest proiect ca o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios.”, au anunțat organizatorii concursului de soluții.

Care sunt ideele principale

Vestea bună este că proiectul este făcut de o societate timișoreană, deci autorii sunt relativ obișnuiți cu ceea ce înseamnă Piața Opere – Victoriei. Proiectul păstrează în mare parte actuala formă a pieței, dar adaugă pe cele două laturi câte două rânduri de pomi, care vor acorda centrului Timișoarei ceea ce îi lipsea: umbra. Apa, este de asemenea, folosită în zona verde, iar pentru actualul pasaj insalubru din zona din fața Operei este aplicată o soluție radicală, dar care, surprinzător, nu va afecta neapărat platoul din fața clădirii. Acolo se va realiza un miniamfiteatru, cu o zonă subterană unde vor putea fi amenajate diferite spații de expunere sau de relaționare cu cetățenii, dar și terase. De asemenea, o atenție deosebită va fi acordată și zonei adiacente Castelului Huniade, special pentru a se reutiliza în mod optim spațiul existent acolo.

Premii numeroase și valoroase

Premiul II, în valoare de 30.000 EUR fără TVA (148.317 LEI) a revent celor de la DRS Architects SRL, avându-l ca autor principal pe arh. Cosmin Gălățianu. Premiul III: 15.000 EUR fără TVA (74.158,50 LEI) a revenit proiectul propus de SC SIMPLE ARCHITECTURE SRL, cu autori principali: Arh. Boca Ștefania, Arh. Chioran Bogdan. Mențiunea I, cu o valoare de 7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI) a fost fost acordat soluției primite de la  S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L, cu autor principal: Filip Ionuț Radu, Hotea Timotei. Mențiunea II, în valoare de 7.500 EUR  fără TVA (37.079,25 LEI) a revenit asocierii Arhitectura de Fotografie SRL (lider de asociere), Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL (asociații), cu autori principali: Arhitectura de Fotografie SRL, Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL.

Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore. Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

5 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

7 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

7 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

8 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

8 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

9 ore ago