Opinii

PNL Timiş, dizertaţie despre funie în casa spânzuratului

Am mai scris-o, nu ştiu dacă mai există vreo ţară în lume având zicale similare cu a noastră „hoţul strigă hoţii”. O zicală acoperită de realitate cu vârf şi îndesat, mai ales de clasa politică. Inclusiv cea timişoreană, fiindcă nouă ne place să spunem, unii chiar să creadă, că suntem altfel. Că doar suntem mai aproape de Viena – nu-i aşa? – decât de Bucureşti. (Sigur, asta e o vorbă, fiindcă atunci când vezi şi politica de la Viena, Ciolacii şi Ciucii din dotare ţi se par niţel simpatici.) Şi vin cu un foarte recent exemplu, unul şi cu o mare încărcătură de ridicol pentru PNL Timiş.

Astfel, zilele trecute a mai avut loc un nou episod din războiul dintre PNL şi USR, partide care cică ar avea o alianţă la nivel local. Cei din USR l-au acuzat pe Nicolae Robu de un deep-fake, motiv pentru care PNL-iştii au sărit să apere onoarea candidatului lor? Cum? Acuzându-i pe USR-işti, printr-un comunicat de presă, că ar fi atraşi de teoriile conspiraţioniste. Pe bune? Cei care îl au drept candidat pe unul care a contestat alegerile din 2020 fiindcă ar fi fost furate de “grupări geopolitico-economice germano-româno-austriace”? (Atenţie, diferenţa a fost enormă atunci: Fritz – 49.191 voturi, 53,25%; Robu –27.596 voturi, 29,87%.) Candidat care, de vreo trei ani, vorbeşte într-una, cu limbă de AUR, despre România “colonizată” de Oculta Mondială? Cel care susţine că galben-negrul autobuzelor e impus de o conspiraţie cu rădăcini în Imperiul Habsburgic? Şi câte “şoşocisme” n-a mai ventilat Robu în  aceşti trei ani de când e convins că Oculta l-a decuplat de la butoanele Primăriei! Iar acum PNL-iştii vorbesc de funie în casa spânzuratului.

Că Robu se complace în această mlaştină toxică a conspiraţiilor se poate înţelege prin ce electorat şi-a targetat. E treaba lui. Dar de ce PNL Timiş ţine neapărat să se acopere de ridicol şi să se scufunde în aceeaşi mlaştină, în loc să-l scoată pe Robu din ea, e mai greu de înţeles. S-au pus şi cei din PNL Timiş să caute voturi prin tomberoanele AUR-ist “şoşociste”, fiindcă, oricum, în zona liberală a societăţii e mai greu de găsit?

Şi oricum Robu trăieşte într-o lume paralelă, aşa cum spunea, cândva şi Alin Nica, preşedintele PNL Timiş Priviţi o foarte recentă mostră din lumea lui Robu, apropo de interlopi şi un  fost al său om de încredere: ”Atunci când l-am avut în echipă îl știam pe domnul Nasleu ca fost responsabil național în SRI, de lumea interlopă.” Că Nasleu era angajat al SRI în perioada în care serviciul era nereformat, plin de golani din fosta Securitate şi foşti turnători, “academicianul” poate nu avea cum să ştie. Dar chiar să crezi că Nasleu era responsabil la nivel naţional cu interlopii, pare deja prea mult. Inclusiv de la unul care pretinde că preda studenţilor web şi Java înainte cu zece ani de inventarea acestora. După ce prin prestaţia sa la primărie, marea dilemă a timişorenilor era dacă a fost hoţ sau prost, acum Robu vrea să pară ori de o naivitate copleşitoare, ori îi crede proşti pe ceilalţi.

Nu ştiu dacă există o lege vizavi de cei care profită de, încerc elegant s-o spun, afecţiunile unei persoane pentru un anumit câştig. Dar PNL Timiş chiar aşa se comportă cu Nicolae Robu, îl foloseşte. Inclusiv când, în acelaşi comunicat, PNL-iştii fac următoarea remarcă: “Domnul Robu nu a făcut decât să arate că este un adevărat profesionist, așa cum îl știu timișorenii de mulți ani.” Serios? Cât de profesionist îl văd timişorenii se vede şi din dinamica voturilor. În 2012, Robu a obţinut 55.442 de voturi, în 2016 – 41.531, pentru ca în 2020 să ajungă la 27.596. Păi dacă îl ştiau timişorenii atât de profesionist de ce l-au votat în număr tot mai mic, de la un scrutin la altul? De fiecare dată cu aproximativ 14 mii de voturi mai puţin. Dacă acest şir numeric se păstrează, câte voturi va primi în 2024? Chestie de aritmetică.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

5 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

6 ore ago

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

7 ore ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

10 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

11 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

12 ore ago