Opinii

„Dominic n-a făcut nimic!”. Dar ce a făcut profesorul Robu, „inventatorul” web-ului, pentru digitalizarea primăriei?

Miercuri, într-o ceremonie defăşurată la Cinema Timiş, a fost inaugurat oficial portalul digital al Primăriei Timişoara. Un salt în era digitală, o premieră la acest nivel pentru administraţiile locale din România. În deja cunoscuta paradigmnă a hoţului care urlă după hoţi, evenimentul a fost perturbat la un moment dat de intrarea în sală a unor tineri din PNL, conduşi de liderul grupului acestui partid din Consiliul Local Timişoara, Adrian Lulciuc. Ei au ţinut prin mesajul imprimat pe tricouri să le amintească celor prezenţi că „Dominic n-a făcut nimic”. Momentul a fost repede detensionat după ce primarul Dominic Fritz a solicitat aplauze celor din sală pentru tinerii PNL-işti, care au părăsit rapid incinta, nu înainte de a-şi goli amarele pahare ale ridicolului.

În paranteză fie spus, dacă îl raportezi la Lulciuc, Fritz chiar n-a prea făcut nimic. N-a vândut, ca ales local, măşti ale propriei firme către societăţile din subordinea Consiliului Local, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) dându-i verdict de incompatibilitate în acest caz.  De altfel, Lulciuc a pierdut la Curtea de Apel Timişoara procesul cu ANI. Acelaşi Lulciuc, dar în calitate de şef numit pe bază de meritocraţie al Regionalei de Poştă, a patronat distribuirea de către poştaşi, la Lugoj, a unor pliante electorale ale PNL la pachet cu fluturaşii de pensie. Şi acolo organele statului au demarat o anchetă, fiindcă se pare că n-a existat un contract între poştă şi PNL. Am făcut această paranteză ca să-l cunoaşteţi mai bine pe mesagerul fostului primar, Nicolae Robu.

Şi fiindcă e vorba de digitalizare, haideţi să vedem ce a făcut Robu în opt ani de mandat în acest domeniu. Nu de alta, dar el n-a pierdut nicio ocazie ca să se prezinte drept profesor universitar, doctor inginer, conducător de doctorat în… calculatoare. Başca, academician la academia second hand a PSD condusă de Ion Iliescu pentru refuzaţii în Academia Română. Nu mai vorbesc că, potrivit CV-ului său, aflat încă pe site-ul Politehnicii, Robu lucra cu web-ul cu şase înainte de inventarea aplicaţiei şi cu Java cu vreo zece ani înainte de apariţia acestui program. Ori Robu nu minte, nu-i aşa?

Ca atare, pe hârtie Robu trebuia să fie un Messi al digitalizării, cu Z.E.C.E. goluri informatice pe zi. (Sigur, pe hârtie a fost şi un campion al proiectelor, mai mult sau mai puţin groteşti.) Cu toate aceate, în primărie erau şefi de serviciu sau birou care nu foloseau calculatorul. Câteva zeci de angajaţi nu ştiau să utilizeze mail-ul. Cel mai mare şi mai tare director al epocii Robu, Culiţă Chiş, cel aprig  atârnător de catarge de ziua şefului său, nu ştia nici să deschidă un computer, având o subordonată care îi scria mail-urile. Last but not least, la celebra cameră 12 și ghișeele de la taxe și impozite se îmbulzea efectiv lumea să depună cereri sau sa plătească taxele și impozitele locale. Repet, în fruntea primăriei era o somitate în calculatoare. De fapt, toată instituţia era plină de munţi de dosare, la pachet cu zeci de angajaţi care nu aveau altă treabă de de făcut decât să mute hârtii dintr-o parte în alta, ceea ce azi se face cu un click.

Dar “Dominic n-a făcut nimic” nici în acest domeniu, lucru pe care primarul l-a recunoscut de altfel, în timp ce se adresa tinerilor PNL-işti: “Felicitări. Știu că nu e ușor pentru candidatul vostru. Am reușit să vă fac să veniți aici. Adevărul este că în acest domeniu Dominic n-a făcut nimic. Într-adevărm eu sunt doar, cum să spun, la capătul lanțului, iar ceea ce vă prezentăm astăzi este de fapt o muncă incredibilă din partea unor echipe de voluntari, din partea multor firme diferite.” Spre deosebire de Fritz, Robu în mold cert va spune că digitalizarea primăriei este exclusiv meritul său şi a fost finalizată în perioada sa. Aşa cum lucra cu web-ul cu 11 ani înainte ca aplicaţia să devină funcţională…

 

 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

14 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

16 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

17 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

17 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

18 ore ago