Cultura

Expoziția-multimedia TRIAJ, versiunea reinterpretată a Muzeului Holocaustului din Odessa/FOTO

TRIAJ este un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații, tururi ghidate și intervenții culturale, care constă în redeschiderea la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa, instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina.

Proiectul își propune își propune să activeze zona de Nord-Vest a Timișoarei, cuprinsă între Sinagoga din Iosefin, canalul Bega, podul de lângă fosta fabrică de țigarete, strada Gheorghe Pop de Băsești până la pasarela pietonală care traversează triajul de cale ferată de la Gara de Nord și care se termină în zona fostelor blocuri pentru nefamiliști din cartierul Blașcovici. 

Expoziția TRIAJ are loc în incinta studiourilor On.Set (strada Pop de Băsești nr. 29).

Expoziția-muzeu este gândită de regizorul și curatorul Florin Iepan, cu sprijinul artistului Alin Rotariu (Simultan), și a fost pusă în practică cu ajutorul mai multor artiști timișoreni. 

Autorii propun să aducă în atenția publicului unul dintre cele mai mai întunecate momente din istoria recentă a României, represaliile de la Odessa, ordonate de mareșalul Ion Antonescu în octombrie 1941.

Parte a unui proces mai larg de informare, de educare prin cultură, de asumarea istoriei, de comatere a xenofobiei și antisemitismului asumat de Timișoara prin dosarul de candidatură la titlul de Capitală europeană a Culturii 2023, TRIAJ este un gest de solidarizare cu Ucraina, cu comunitatea evreilor din Odessa. Scopul proiectului este combaterea antisemitismului, a discursului extremist, a stereotipurilor bazate pe teoriile conspirației și dezinformare folosind educația prin cultură ca parte a unui proces multidisciplinar de reflexie și asumare a istoriei de către societatea românească. Are loc în prezent un proces de contestare a valorilor democratice și de căutare a unor figuri salvatoare, mesianice, desprinse dintr-un trecut pe care credeam că România și Europa l-au abandonat definitiv. În aceste condiții, cultura trebuie să iasă din zona ei de confort și de divertisment și să încerce să modificie mentalitățile la baza societății, să se exprime și să dezvolte audiențe noi în zonele în care accesul la cultură este unul limitat”, spune Florin Iepan, directorul Asociației DocuMentor. 

La redeschiderea expoziției TRIAJ au participat, luni, 22 apriolie, Alexandru Florian, directorul general al Institutului pentru Studiul Holocaustului din România “Elie Wiesel” și Ana Bărbulescu, șefa Departamentului de Cercetare de la Institutului. 

Aceștia au vorbit despre caricaturile antisemite apărute în ziarele din perioada interbelică și modul în care tipul acesta de umor, cu substrat antisemit, xenofob etc. s-a păstrat și în lumea de astăzi. 

A urmat o discuție liberă în jurul subiectului în ce măsură umorul și ura fac corp comun în perioada interbelică și în ce măsură acest fenomen se repetă în zilele noastre. 

Caricatura are darul, indiferent de vremuri, dacă e perioada interblică sau dacă suntem în 2024, să transmită ușor la public, prin umor, un mesaj foarte serios. Adică ura sau respingerea evreilor din România, că ei ar fi cauza relelor. Caricatura are acest rol de a trezi comicul din noi, dar eu mă întreb în ce măsură caricaturile antisemite sunt comice, dacă sunt de râs sau de plâns”, a spus Alexandru Florian.

Expoziția va fi deschisă până joi, 25 aprilie, și poate fi vizitată între orele 16.00-21.00. Accesul este gratuit. 

Proiectul TRIAJ face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Pentru detaliile vă invităm să urmăriți pagina de Facebook TRIAJ. 

Informații în plus vă poate oferi Florin Iepan, directorul Asociației Documentor, tel: 0722.277.843.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: triaj

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chiologice care au avut loc, în acest weekend la…

2 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

7 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

9 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

10 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

10 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

10 ore ago