Opinii

Populism şi fraierism. Problema nu e că Nicolae Robu se întrece iar în promisiuni, ci faptul că… unii chiar îl cred

La finalul săptămânii trecute, fostul primar Nicolae Robu s-a lansat oficial în cursa eletorală pentru Primăria Timişoara, prezentându-şi, cu acea ocazie, şi programul său de guvernare locală. Se ştie, Robu este ALESUL (sau unul dintre ei) alianţei PSD-PNL scos la înaintare să se bată cu extremismul şi populismul, care nu le mai dă pace liderilor celor două partide. „Aici este finalul nostru în fața lui Dumnezeu și în conștiința noastră despre ce-am fi putut să facem și n-am făcut și, revenind la populism și extremism, să nu ne judecăm singuri conștiința noastră când lucrurile se vor fi întâmplat deja și noi nu vom fi făcut nimic.”, spunea Nicoale Ciucă, în urmă cu câteva săptămâni, în stilu-i său destul de confuz, despre necesitatea divină de-a lupta cu populismul şi extremismul.

Iar în Timişoara cine putea fi o mai bună personificare a acestei lupte decât Nicolae Robu? Nu de alta, dar omul a afirmat că AUR ar fi un partid chiar rezonabil cu destule idei bune: „Chiar şi AUR este un partid (faţă de USR – n.a.) care a crescut foarte mult. A apărut recent, după cum bine ştim. Dar are o trăire, are o viaţă internă de organizaţie. Sunt şi acolo diverse lucruri care sunt de apreciat. Trebuie să fim obiectivi”. Şi, evident, când dai vina pe Ocultă şi pe Imperiul Habsburgic pentru problemele Timişoarei, nu-i deloc extremism. Şi nici măcar atunci când “demaşti” şi te lupţi cu grupurile de interese” austro-germane, care au investit sute de milioane de euro pentru a fura Timişoara şi… probabil a o duce în Germania. Sau în Austria, că nu s-a înţeles prea bine. Şi nu e extremism şi nici măcar trumpism atunci când conteşti alegerile din 2020, chit că ai pierdut la un scor aproape dublu. Dar despre aspectul “şoşonar” al discursului lui Robu făcut pe placul troglodiţilor am mai tot scris.

Să trecem la alt duşman al PSD-PNL, implicit al lui Robu: populismul. Când spui că a doua zi după ce ai ajuns primar desfiinţezi taxa de parcare în regim rezidenţial, sigur că nu e populism. Nici nu aminteşte de Rareş Bogdan desfiinţând pensiile speciale în 30 de zile. Când promiţi că scazi impozitele şi taxele, poate chiar le desfiinţezi, clar e anti-populism.  Când împarţi în stânga şi dreapta numai miere şi lapte, în mod cert nu e nici demagogie, nici populism.

Stadioane, săli de sport, bazine olimpice, bulevarde cu şase benzi (desfiinţează trotuarele, dărâmă casele de pe margine?), creşe, şcoli, grădiniţe la tot cartierul, poduri, apeducte, viaducte, pasaje, parcări etc. Bunătăţuri pentru toată lumea. N-a pomenit nimic despre metrou, dar mai are timp. În mare, multe dintre aceste lucruri le-a promis şi în 2012, dar timp de opt ani a fost prea ocupat cu Ionuţ Nasleu şi Florin Răvăşilă, aşa că n-a avut timp să le facă. Culmea, le-ar fi făcut taman în perioada 2020-2024, dar timişorenii, de-o ingratitudine extremă (ăsta da, extremism!), l-au trimis acasă ca să aibă grijă de nepoţi şi să dea Z.E.C.E. goluri şi pe la alte porţi.

Sigur, fiind în campanie electorală şi extrem de revanşard, Robu poate să promită toate elucubraţiile din lume. Mai grav mi se pare faptul că unii chiar îl cred. Sigur, mai sunt oameni care cred şi că pământul e plat sau că aselenizarea a fost un fake american, iar în  realitate sovieticii au ajuns primii pe Lună. Printre aceştia din urmă se regăsesc de altfel şi votanţii lui Robu. Şi mai grav, iar aici e o problemă patologică, şi Robu crede în propriile vorbe.

Şi încă o mostră despre cât poţi să te bazezi pe vorbele lui Robu. Şi la lansare şi în alte multe intervenţii el a spus că nu mai vrea să facă politică, ci doar administraţie. ”E nevoie de o Românie stabilă. Este o șansă alianța de guvernare PSD – PNL, sau PNL – PSD, am spus din politețe PSD prima dată, pentru că sunteți oaspeții noștri aici, stimați confrați PSD-iști. Este o șansă că ea există, că avem alianța electorală și sunt convins că reușim să asigurăm stabilitate de guvernare la nivel național și o guvernare locală în stabilitate”, a spus Robu la evenimentul la care cică n-a vorbit despre politică. Apropos, în 2012 când a făcut acele mari promisiuni din care n-a îndeplinit absolut nimic, tot alianţa PSD-PNL era la guvernare.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

12 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

12 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

12 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

13 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

14 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

16 ore ago