Invatamant

Zeci de copii și cadre didactice de la Colegiul Național Loga, internați la spital/UPDATE. Potrivit ultimelor informaţii au fost infectaţi cu norovirus

Mai multe zeci de copii și cadre didactice de la Colegiul Național CD Loga din Timișoara au ajuns pe mâna medicilor, după ce au acuzat probleme de sănătate. În cursul nopții, la liceu au ajuns mai multe echipe atât de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și de la Direcția de Sănătate Publică, pentru a se încerca depistarea cauzei îmbolnăvirilor. Update. Potrivit ultimelor informaţii este vorba de o infrecţie cu norovirus

Inspectoratul Școlar Județean a anunțat că a suspendat deja cursurile pentru ziua de astăzi.

Cauzele nu sunt deocamdată cunoscute.

Cu privire la cazurile de îmbolnăviri semnalate în cadrul colectivului de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „C. D. Loga” Timișoara, în seara zilei de 02.04.2024 și pe parcursul nopții, I.Ș.J. Timiș, este în măsură să transmită, în acest moment, următoarele informații, sub rezerva că situația este în desfășurare.  În cursul serii de ieri, 02.04.2024, I.S.U. Timiș a fost informat de către dispeceratul S.A.J. Timiș cu privire la faptul că există o simptomatologie comuna la unui număr de 15 elevi, care au fost internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, iar 3, la Clinicile Noi si 3 adulți la Spitalul Județean. La solicitarea părinților, unul dintre elevii internați la Spitalul pentru Copii a fost externat. Lucrurile sunt în dinamică, toate autoritățile fiind implicate in gestionarea situatiei!”, a anunțat ISJ Timiș, despre situația de la Loga.

Deocamdată se caută posibilele cauze ale problemei medicale apărute.

I.S.U. Timiș, a dispus deplasarea la sediul unității de învățământ, în scopul identificării unei posibile surse a acestor îmbolnăviri. Conducerea unității de învățământ nu cunoaște și nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecție, deratizare/dezinsecție. I.Ș.J. Timiș a păstrat legătura cu structurile specializate să intervină în astfel de situații,  fiind informat constant asupra dinamicii evenimentelor”, mai spun cei de la Inspectoratul Școlar.

Și cei de la Direcția de Sănătate Publică au anunțat că la Loga au fost trimise mai multe echipe din cadrul DSP pe diverse domenii de specializare: Serviciul Control, Laborator, Toxicologie, Radiatii. Au fost prelevate probe de apa, atât de la rețea cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității. A fost sistată utilizarea acestora până la obținerea rezultatelor. Cercetările se află în desfășurare, momentan se caută sursa de îmbolnăvire, spun cei de la DSP.

Se pare că situația s-a agravat și s-a ajuns la peste 80 de elevi afectați și 15 cadre didactice.                                                       

UPDATE. Toți copii cu simptome, stabilizați

Cea mai importantă veste este că toți copiii care au prezentat simptome sunt stabilizați, unii fiind deja în procedura de externare de la spital.

Din datele colectate de la instituțiile specializate, rezultă că, în cursul dimineții, s-au prezentat la serviciul de urgență încă 18 copii, față de cei 14 copii internați în cursul nopții. Dintre copiii prezentați în serviciul de urgență în cursul dimineții, 8 au fost externați direct din serviciul de urgență, 10 sunt încă în investigații, urmând a se hotărî asupra spitalizării sau externării. Dintre cei 14 minori internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu Timișoara” în cursul nopții, 2 sunt în procedură de externare. Toți copiii care au prezentat, până în acest moment, simptome sunt stabilizați. Au fost informați directorii tuturor unităților de învățământ asupra situației, solicitându-li-se să notifice I.Ș.J. Timiș, în situația în care există elevi cu aceeași simptomatologie„, afirmă Aura Danielescu, inspector școlar general ISJ TImis.

UPDATE. Direcția de Sănătate Publică, verificări extinse

Cei de la DSP Timiș continuă verificările multiple  pentru stabilirea cauzei apariției problemelor medicale.

”Direcția de Sănătate Publică Timiș a deplasat în teren la unitatea de învățământ în cauză, mai multe echipe, pe diverse specialități( Serviciul Control in Sănătate Publica, Laboratorul de Toxicologie și Laboratorul de Radiații). Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la rețea cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității, care au fost ulterior sigilate și scoase de la consum. Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitație, din care 10 probe de suprafață și 2 probe aeromicrofloră. Laboratorul de Toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor). La acest moment, din informatiile pe care le deținem, din pacientii care s-au prezentat la serviciul de urgență, 15 (copii), cu grupe de vârstă diferite, sunt internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” celelate persoane, în urma evaluării starii de sanatate, nu au necesitat internare. Ancheta epidemiologică se află în desfasurare, sursa de imbolnăvire nefiind deocamdată clar identificată”, a transmis DSP Timiș.

UPDATE. Două zile, școala online la Loga

În urma analizării situației existente, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Timiș s-a luat decizia ca la Colegiul Loga să se țină online cursurile în următoarele două zile.

”Pentru că până la acest moment nu avem rezultate confirmate de la DSP Timiș și încă se lucrează la a se identifica cauza, care a generat îmbolnăvirea copiilor și a colegilor de la Loga, la propunerea conducerii unității de învățământ, cu acordul ISJ Timiș și acordul doamnei ministru, s-a luat decizia de a se desfășura activitatea în zilele de joi și vineri în sistem online. Facem precizarea că în aceste zile, personalul nedidactic va asigura igienizarea completă a spațiilor, astfel încât, începând cu ziua de luni, activitatea să revină la normal”, a mai anunțat Aura Danielescu, inspector general.

Update. Potrivit ultimelor informaţii este vorba de o infrecţie cu norovirus.

Infecția cu norovirus este cunoscută ca o otrăvire alimentară sau un virus stomacal, iar declanșarea acesteia are loc în spații închise și aglomerate. Infecția durează între 1-3 zile, recuperarea fiind completă, fără tratament.  Infecția cu norovirus este contagioasă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

3 ore ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

18 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

19 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

21 de ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

22 de ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

o zi ago