Administratie

Primăria Timișoara reușește să obțină distribuția energiei termice

La un an de zile de când a venit cu ideea de a trece distribuția energiei termice de la Colterm, societate pe care o deține, dar pe care nu o mai controlează în urma apariției insolvenței, Primăria Timișoara reușește să asigure cadrul pentru realizarea operațiunii. Consilierii locali timișoreni au aprobat înființarea Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara.

Această nouă structură ar urma să se ocupe de rețeaua de transport a energiei termice, dar și de furnizarea efectivă a serviciului de alimentare a beneficiarilor finali, de întreținerea instalațiilor, respectiv de facturarea și încasarea contravalorii energiei termice furnizate. Astfel, Colterm rămâne doar cu producția energiei termice, aceasta nu pentru mult timp, pentru că ar apărea un nou furnizor de energie, unul care să fie… verde, a transmis primarul Dominic Fritz consilierilor. Desigur, deocamdată producătorul e doar unul ipotetic, despre care nu știm nimic.

Noul serviciu se va ocupa cu mai multe obiective, conform proiectului aprobat marți seara.

”Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara, va funcționă că entitate cu personalitate juridică și buget propriu, în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara și va desfășură următoarele activități:

a)Funcționarea și exploatarea rețelelor de transport a agentului termic primar de la producător la punctele termice;

b)Funcționarea și exploatarea instalațiilor și echipamentelor din dotarea punctelor termice în vederea furnizării către abonați a agentului termic și a apei calde;

c)Funcționarea și exploatarea a rețelelor de distribuție aferente punctelor termice în vederea furnizării către abonați a agentului termic și a apei calde menajere;

d)Asigurarea mentenanței bunurilor ce compun SACET, aflate în administrare, în vederea exploatării în condiții de siguranță și eficiență a serviciului gestionat;

e)Realizarea de investiții în modernizarea și retehnologizarea bunurilor SACET, aflate în administrare, pentru asigurarea creșterii serviciului prestat;

f)Stabilirea consumurile de energie şi apa la utilizatori;

g)Activitatea de încheiere de contracte cu utilizatorii;

h)Activitatea de citire a contoarelor montate la consumatori, monitorizarea consumurilor de apă și energie termică, stabilirea sau calcularea consumurilor pe perioada de facturare;

i)Activitatea de facturare și încasare a contravalorii prestațiilor efectuate”, se spune în proiectul aprobat cu o majoritate largă de consilierii locali.

Acum, primăria trebuie ca, în mai puțin de o lună și jumătate, până când expiră contractul de distribuție, existent cu Colterm și care expiră pe 1 august, să realizeze toată această structură, cu personal de specialitate.

Primăria și Dominic Fritz nu sunt la prima încercare de a lua distribuția de la Colterm la municipalitate. În urmă cu un an Fritz lansa în premieră această idee. Ulterior, și-a dat seama că nu poate să ducă la bun sfârșit o asemenea schimbare, prelungind pe încă un an, contractul de distribuție cu Colterm. O informație ”scăpată” de consilierul Radu Țoancă a menționat OMV ca fiind investitorul misterios care ar fi interesat de a realiza producția de energie termică.

Domnul primar, mult succes în negocierile cu OMV-ul, e ghici ciupercă ce-i.”, a dezavuat surpriza, Țoancă, întrebându-se dacpă primăria se va încadra în termenul scurt existent până pe 1 august, pentru a duce la bun sfârșit operațiunea.

El a mai menționat și faptul că alte orașe mari revin înapoi la soluția cu producția și distribuția integrate, dar primarul Fritz a spus că, de fapt, acolo ar fi alte situații particulare.

”De exemplu, în Constanța avem situația în care producția și distribuția, nu că sunt doar două entități, ci sunt două entități în subordinea unor instituții diferite. Adică una este în subordinea ministerului, alta este în subordinea locală și tocmai asta a creat multe, multe probleme. Pentru cazul nostru în care vrem să deschidem piața la noi producători în care avem o firmă în insolvență, care mai greu poate să acceseze fonduri pentru a retehnologiza și mult mai greu poate să convingă alți jucători în piață să se asocieze cu ea, este cumva singura variantă prin care noi am găsit un interes pe piață să investească în termoficarea în Timișoara și cred că acesta este scopul”, a menționat Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dumbrăviţa pierde pe teren propriu cu CSM Slatina, după un meci cu şase goluri, toate în repriza secundă

Singura echipă din Timiş din eşalonul secund al fotbalului românesc, CSC Dumbrăviţa, nu a reuşit,…

12 ore ago

Cel mai probabil Cosmin Tabără va prelua din nou conducerea PNL Timişoara, după plecarea lui Cristian Buşoi

În urma “transferului” lui Cristian Buşoi pe lista Camerei Deputaţilor a PNL Dolj, funcţia de…

13 ore ago

Incursiune în istoria învăţământului timişorean. Gala aniversară ELITh – 100 de ani de excelență, inovație și impact global la Universitatea Politehnica/Foto

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit, vineri 27 septembrie, Gala aniversară ELITh – un moment unic…

13 ore ago

Cei mai buni meșteșugari vin la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, la Târgul Meșterilor Populari

Meșteșugari autentici vin, săptămâna viitoare, la Timișoara pentru a participa la o nouă ediție, cea…

13 ore ago

Deținuții de la Popa Șapcă încep școala. Aproape 100 de persoane vor face carte

Marți, 1 octombrie, la Penitenciarul Timișoara începe un nu an școlar pentru 96 de deținuți.…

13 ore ago

Festivalul Ceaunelor se mută duminică la Giarmata Vii

Duminică, 29 septembrie de la ora 14, la Giarmata Vii va avea loc a doua…

14 ore ago