La un an de zile de când a venit cu ideea de a trece distribuția energiei termice de la Colterm, societate pe care o deține, dar pe care nu o mai controlează în urma apariției insolvenței, Primăria Timișoara reușește să asigure cadrul pentru realizarea operațiunii. Consilierii locali timișoreni au aprobat înființarea Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara.
Această nouă structură ar urma să se ocupe de rețeaua de transport a energiei termice, dar și de furnizarea efectivă a serviciului de alimentare a beneficiarilor finali, de întreținerea instalațiilor, respectiv de facturarea și încasarea contravalorii energiei termice furnizate. Astfel, Colterm rămâne doar cu producția energiei termice, aceasta nu pentru mult timp, pentru că ar apărea un nou furnizor de energie, unul care să fie… verde, a transmis primarul Dominic Fritz consilierilor. Desigur, deocamdată producătorul e doar unul ipotetic, despre care nu știm nimic.
Noul serviciu se va ocupa cu mai multe obiective, conform proiectului aprobat marți seara.
”Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timișoara, va funcționă că entitate cu personalitate juridică și buget propriu, în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara și va desfășură următoarele activități:
a)Funcționarea și exploatarea rețelelor de transport a agentului termic primar de la producător la punctele termice;
b)Funcționarea și exploatarea instalațiilor și echipamentelor din dotarea punctelor termice în vederea furnizării către abonați a agentului termic și a apei calde;
c)Funcționarea și exploatarea a rețelelor de distribuție aferente punctelor termice în vederea furnizării către abonați a agentului termic și a apei calde menajere;
d)Asigurarea mentenanței bunurilor ce compun SACET, aflate în administrare, în vederea exploatării în condiții de siguranță și eficiență a serviciului gestionat;
e)Realizarea de investiții în modernizarea și retehnologizarea bunurilor SACET, aflate în administrare, pentru asigurarea creșterii serviciului prestat;
f)Stabilirea consumurile de energie şi apa la utilizatori;
g)Activitatea de încheiere de contracte cu utilizatorii;
h)Activitatea de citire a contoarelor montate la consumatori, monitorizarea consumurilor de apă și energie termică, stabilirea sau calcularea consumurilor pe perioada de facturare;
i)Activitatea de facturare și încasare a contravalorii prestațiilor efectuate”, se spune în proiectul aprobat cu o majoritate largă de consilierii locali.
Acum, primăria trebuie ca, în mai puțin de o lună și jumătate, până când expiră contractul de distribuție, existent cu Colterm și care expiră pe 1 august, să realizeze toată această structură, cu personal de specialitate.
Primăria și Dominic Fritz nu sunt la prima încercare de a lua distribuția de la Colterm la municipalitate. În urmă cu un an Fritz lansa în premieră această idee. Ulterior, și-a dat seama că nu poate să ducă la bun sfârșit o asemenea schimbare, prelungind pe încă un an, contractul de distribuție cu Colterm. O informație ”scăpată” de consilierul Radu Țoancă a menționat OMV ca fiind investitorul misterios care ar fi interesat de a realiza producția de energie termică.
”Domnul primar, mult succes în negocierile cu OMV-ul, e ghici ciupercă ce-i.”, a dezavuat surpriza, Țoancă, întrebându-se dacpă primăria se va încadra în termenul scurt existent până pe 1 august, pentru a duce la bun sfârșit operațiunea.
El a mai menționat și faptul că alte orașe mari revin înapoi la soluția cu producția și distribuția integrate, dar primarul Fritz a spus că, de fapt, acolo ar fi alte situații particulare.
”De exemplu, în Constanța avem situația în care producția și distribuția, nu că sunt doar două entități, ci sunt două entități în subordinea unor instituții diferite. Adică una este în subordinea ministerului, alta este în subordinea locală și tocmai asta a creat multe, multe probleme. Pentru cazul nostru în care vrem să deschidem piața la noi producători în care avem o firmă în insolvență, care mai greu poate să acceseze fonduri pentru a retehnologiza și mult mai greu poate să convingă alți jucători în piață să se asocieze cu ea, este cumva singura variantă prin care noi am găsit un interes pe piață să investească în termoficarea în Timișoara și cred că acesta este scopul”, a menționat Fritz.
Comentarii prin facebook