Invatamant

La Timișoara se vor prelucra datele satelitare, ca urmare a unui proiect câștigat de Universitatea de Vest

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de coordonator, împreună cu un consorțiu format  din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UPB), Administrația Națională de Meteorologie RA (ANM), Agenția Spațială Română (ROSA) și Beia Consult Internațional SRL, a câștigat competiția pentru extinderea infrastructurii naționale participante la segmentul colaborativ european. Proiectul ROCS a participat la sesiunea de jurizare din cadrul competiției cadru „PNCDI IV – Soluții”, gestionată de UEFISCDI. 

Bugetul total al  proiectului ROCS este de 11.079.716,84 RON, din care 9.999.513,00 este asigurat din bugetul de stat, în timp ce contribuția UVT este de 2.774.513,00 RON. Scopul proiectului este de a oferi și implementa o soluție de extindere a infrastructurii de acces și procesare a datelor satelitare Copernicus Sentinel prin adăugarea componentelor de tip cub de date și a facilităților de procesare distribuită, în corelare cu prioritățile naționale de monitorizare a mediului și securității. ROCS – sau Romanian earth Observation Collaborative System – este propunerea consorțiului condus de UVT pentru tematica #17 din cadrul apelului, susținând abordarea prin studii de caz, precum sunt cele despre adaptarea la schimbările climatice, politica agricolă comună, produse de bază asociate cu evoluțiile fondului forestier precum și despre aspectul utilizării datelor de observare a pământului în procesele educaționale.

Proiectul ROCS se încadrează în strategia UVT de aliniere cu direcțiile principale de cercetare din domeniul GeoSpațial, incluzând activitățiile administrate de UEFISCDI, Agenția Spațială Română, Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Comisia Europeană. De altfel, Universitatea de Vest din Timișoara este implicată activ în multiple parteneriate internaționale în domeniul geospațial, incluzând adeziunea la Open Geographical Consortium sau participarea în proiecte alte Agenției Spațiale Europene, atât pe direcții tematice cât și în activități de suport sau IT. Extinderea preocupărilor pentru schimbările climatice și impactul asupra mediului înconjurător reprezintă un domeniu prioritar în activitățile de cercetare ale UVT,  dovadă fiind multiplele proiecte de cercetare interdisciplinară, precum este și proiectul Harmonia, finanțat de Comisia Europeană.”, a spus rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Oportunitate de excepţie pentru cei ce vor urma UPT

Pentru tinerii absolvenți de liceu care se pregătesc pentru înscrierea la facultate nu este importantă…

20 de minute ago

Viitoarea bază sportivă din zona Mircea cel Bătrân a ajuns în faza solicitării autorizației de construire

Proiectul noii baze sportive care se ridică pe locul vechiului stadion din zona Mircea cel…

27 de minute ago

Cu bune şi rele. România la Euro 2024, între fotbal şi politică

Se spune că noi, românii, ne pricepem cel mai bine la fotbal şi politică. S-a…

3 ore ago

Creații vestimentare realizate de absolvenții Universității de Vest, ateliere de creație și sesiuni de face painting pentru copii, în Iulius Town

În această săptămână, în Iulius Town, viziunea tinerilor asupra lumii contemporane va fi reflectată prin…

4 ore ago

Acţiune de dezinsecţie terestră la Moşniţa Nouă

În perioada 8-12 iulie în localităţile aparţinând comunei Moşniţa Nouă va avea loc o acţiune…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 4 iulie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 04.07.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago