Politica

Medicul ginecolog din Timişoara, ajuns consul la Bilbao, provoacă scandal în Ministerul Afacerilor Externe

Sidicaliştii din Ministerul Afacerilor Externe au reclamat, miercuri, ”umilirea publică” a profesioniştilor din diplomaţie prin numirea unui medic ginecolog în funcţia de consul general al României la Bilbao. Este vorba de timişoreanca Bianca Gavriliţă, fost deputat PSD şi şefă a Organizaţiei de Femei a PSD Timiş, funcţie din care a demisionat cu o săptămână înainte de-a fi numită.

Sindicaliştii au trimis o scrisoare deschisă ministrului Luminiţa Odobescu în care cer publicarea criteriilor care au stat la baza numirii, transmite G4Media.

Sindicaliştii cer ministrului să facă publice:

  • Motivarea comisiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe constituite din secretarii de stat Daniela Grigore-Gîtman, Janina Sitaru, Traian Hristea, secretarul General Lucreţia Tănase şi directorul general Irina-Felicia Marin, pentru propunerea numirii doamnei Bianca-Miruna Gavriliţă în funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Bilbao, Regatul Spaniei.
  • Criteriile pe baza cărora doamna Gavriluţă a fost selectată dintre cele 6 persoane care au candidat pentru ocuparea acestui post în cadrul procedurii declanşate de MAE la 1 martie 2024, conform anunţului publicat în pagina Ministerului Afacerilor Externe, criterii ce nu au putut fi îndeplinite, cel puţin în aceeaşi măsură, de candidaţii cu statut de personal diplomatic şi consular de carieră.
  • Cum se promovează respectarea prevederilor Statutului Corpului Diplomatic şi Consular al României, respectiv condiţia de a nu face parte din partide politice, conform art. 17 alin. (1) lit.g)?

”Înţelegem respectarea legii în litera şi spiritul ei, în sensul neimplicării politicului! Or, apartenenţa doamnei Gavriluţă la formaţiunea politică din care a demisionat «cu o săptămână înainte», după cum chiar domnia sa declară public în interviu, demonstrează indubitabil politizarea domeniului consular şi o sfidare grosolană la adresa tuturor profesioniştilor de carieră din instituţia pe care o conduceţi şi care încă se doreşte a fi de elită. Această numire, fără precedent, reprezintă o umilire publică la adresa profesioniştilor din diplomaţie, profesionişti care şi-au clădit cariere în decursul timpului, cu restricţii, studii solide şi programe de formare continuă, examene şi concursuri multiple”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Cartel Alfa şi semnat de preşedintele Bogdan Hossu.

“A fost un interviu destul de greu Te-au întrebat despre ce e vorba”

Bianca Gavriliţă a fost deputat de Timiş în perioada 2016-2020. Ea a demisionat din partid şi funcţia de preşedinte al Organiozaţiei de Femei a PSD Timiş înainte de a demara procedurile pentru numirea în funcţia de consul. Întrebată de jurnaliştii de la Libertatea în ce măsură a contat apartenența sa politică la obținerea funcției, Gavriliță a spus că „nu ar putea răspunde”. „Eventual este o întrebare pentru cei care au făcut această numire, dar să știți că a fost un interviu destul de greu. Te-au întrebat despre ce e vorba, cam ce vrei să faci… Trebuia să știi, trebuia să fi citit aspecte despre ce înseamnă să fii consul general și așa mai departe”, a mai spus Bianca Gavriliță.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Liga 3. Victorii pentru Șag și Peciu, eșecuri pentru Politehnica, Ghiroda și Periam

După 3 etape în Seia 9 a Ligii a 3-a este clar că nu sunt…

47 de minute ago

Abonamentul de gospodar

Primăria Timișoara a anunțat că a găsit împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș…

4 ore ago

La bulevardul Stan Vidrighin mai sunt de realizat lucrări la spațiul verde și montat mobilier urban

Odată realizată testarea liniilor de tramvai de pe Calea Stan Vidrighin, primăria mai are de…

21 de ore ago

„Efectul” bienalei Beta asupra patrimoniului Timișoarei. Fosta Cazarmă din Piața Libertății, un atu cu un potențial extraordinar

Poate că cel mai important câștig pentru oraș, odată cu deschiderea Beta – bienala de…

21 de ore ago

Specialistul care a prezentat vânzarea datelor timișorenilor spune că acestea au fost făcute publice pe net

Specialistul în securitate cibernetică Bogdan Albei, cel care a și făcut publică solicitarea de ransomware…

22 de ore ago

Mai clar decât o arată scorul! Dumbrăviţa bate Bihorul cu un gol de trei puncte

Victorie importantă pentru CSC Dumbrăviţa în etapa a şasea a sezonului regular. Bănăţenii s-au impus…

22 de ore ago