Opinii

Primul mare test al tandemului Blaga – Pirtea. Va valida Bucureştiul lista de parlamentare a PNL Timiş aşa cum s-a votat la Timişoara?

La începutul lunii martie, prin vot unanim, Comitetul Director Judeţean (CDJ) al PNL decidea că Alin Nica, la acea vreme preşedinte al PNL Timiş şi CJ Timiş, este candidatul formaţiunii pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. CDJ este cel mai larg for de conducere al unei filiale, format din peste 100 de persoane în cazul PNL Timiş. Subliniez, vot unanim! Nici o lună mai târziu, “lăutarul” din fruntea PNL, şi mă refer aici la secretarul general Lucian Bode, decidea că pentru binele partidului este mai bine să se meargă la preşedinţia Consiliului Judeţean cu… Alfred Simonis, liderul PSD Timiş. O altă decizie PNL din ciclul “prin noi înşine”!

Sigur, nu poţi să bagi mâna în foc că Nica ar fi câştigat alegerile, dar ar fi avut şanse foarte mari. Şi da, existau tensiuni în filială, unii primari părăsind partidul, alţii pregătindu-se să plece. Dar când a fost vorba ca filiala să aibă propriul candidat la preşedinţia CJ Timiş, a existat ununimitate, decizia fiind ca frământările din organizaţie să fie rezolvate mai târziu.

Se ştie ce a urmat. Nica a fost demis de la conducerea filialei, ulterior plecând din partid. În locul lui a fost numit ca interimar Vasile Blaga, care imediat şi-a făcut o echipă la conducerea organizaţiei cu deputatul Marilen Pirtea şi Alin Popoviciu. Ultimii doi se numărau printre cei care umblau cu jalba în proţap la Bode pentru a se plânge că Nica e foarte nasol şi duce PNL Timiş în gard. De menţionat că Popoviciu era în acea vreme în afara partidului, fiind exclus din PNL. Decizie confirmată de toate forurile partdului, inclusiv de la nivel naţional. Ca atare “lăutarul” Bode negocia cu un om indezirabil pentru PNL, demonstrând câţi bani dă pe forurile partidului. Este drept, imediat după aburcarea lui Blaga la şefia PNL Timiş,  printre primele decizii a fost reintegrarea lui Popoviciu în partid.

De ce am amintit povestea din primăvară cu o hotărâre la nivelul PNL Timiş răsturnată la Bucureşti? Tocmai fiindcă suntem în faţa unei provocări de acelaşi gen. În urmă cu vreo zece zile, PNL Timiş şi-a stabilit şi votat candidaţii pentru alegerile parlamentare. Din nou, sub îndrumarea lui Alfred Simonis, aşa cum s-a întâmplat şi când PNL şi-a ales candidatul pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ Timiş. Nu contează cât de democrat a fost acest proces, fiincă, să fim corecţi, niciun partid nu-şi confgurează listele absolut democratic. S-a făcut totuşi un simulacru de alegeri, pentru locul II la Camera Deputaţilor, loc rezervat primarilor.

Unde şi de ce a fost intervenţia lui Simonis?, vor întreba mulţi. În primul rând trebuie spus că Simonis este genul de politician obişnuit să joace pe tot terenul, care speculează orice breșă a adversarului și caută să câștige profit din ea. Atât pentru el, cât şi pentru partid. Ori, ţinta PSD acum este câştigarea Primăriei Gătaia, acolo unde are  doi aspiranţi, nu unul. Şi de aici votul primarilor PNL (mulţi controlaţi de Simonis) pentru ca actualul edil al Gătaiei, Raul Cozarov, să prindă un loc pe lista de parlament, lăsând vacant scuanul de primar. Repet însă, e treabă internă a unui partid, în cazul de față filiala PNL Timiş, să-și facă lista şi la fel e treaba PNL Timiş dacă  are nevoie în acest sens de ajutorul liderului PSD.

Dar va rămâne Cozarov pe locul II? Şi aici e problema, Testul tandemului Blaga – Pirtea, sau trio-ului din fruntea PNL Timiş, dacă îl adăugăm pe Popoviciu, abia acum vine. Mă refer la faptul dacă Biroul Executiv al PNL va valida această listă aşa cum merge de la Timişoara. Sau va face o rocadă între locurile II şi III, astfel încât Cristian Buşoi să prindă un loc eligibil, poziţia a III-a fiind mai degrabă semieligibilă. E un test şi pentru întreaga filială a PNL Timiş, dar mai ales pentru Vasile Blaga. Va avea forţa şi influenna în faţa conducerii centrale de-a menţine la Bucureşti ceea ce s-a votat la Timişoara? Sau, ca să citez din clasici, va fi un “ospătar” la masa “lăutarului” Bode?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Traficul feroviar pe ruta Timișoara Nord – Arad e blocat. Un vagon a deraiat

Un incident petrecut în Halta Șagu, din Arad, a blocat circulația feroviară pe ruta Timișoara…

46 de minute ago

Arădean scandalagiu, încătușat după ce a sărit pe mașina Poliției Locale la Gara de Nord

Polițiștii locali aflați în patrulare aseară, â în jurul orei 23.30, pe Bdul Republicii, au…

50 de minute ago

Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri

La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie…

52 de minute ago

Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Noii studenți au parte de momente dedicate lor

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) organizează, în perioada 23 - 29 septembrie, Săptămâna de…

O oră ago

SCM Poli, meci accesibil pe terenul unei nou-promovate

SCM Politehnica Timișoara joacă vineri (21 septembrie), în etapa a IV-a a Ligii Naționale. Alb-violeții…

2 ore ago