Eveniment

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara ediția a noua. Până duminică, în centru avem evenimente și concerte, dar și bucate alese/FOTO

Vineri, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție, cea cu numărul 9, a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara. Organizatorii îi așteaptă pe timișoreni cu un program plin de evenimente, prezentări și concerte. Evenimentele principale au loc în Piața Victoriei și Piața Libertății. 

Organizator este asociația Bastionul-Varbastya, aceasta a pregătit un program variat, de la concerte pop-rock cu trupe din Ungaria și Ardeal, muzică și dansuri populare maghiare, gastronomie specifică, târgul meșteșugarilor cu produse handmade, ateliere și activități pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria și Timișoara, și multe altele.

Joi seara a avut loc deschiderea oficial, pe scena mare din Piața Victoriei. Vedeta serii a fost trupa Csík, o formație maghiară distinsă cu Premiul Kossuth, care interpretează muzică ușoară și world music, îmbinând elemente de muzică populară și tradițională. Înființată în 1988, a devenit una dintre formațiile reprezentative ale scenei muzicii.

În parcarea Modex a fost organizat târgul gastronomic, în principiu cu aceiași comercianți ca în anii trecuți. Sunt 17 standuri cu specialități culinare maghiare, de la mâncăruri gătite, până la kurtos, langoși, plăcinte, prăjituri, brânzeturi, mezeluri și preparate din carne, bere artizanală, vin și pălincă.

Pe strada Victor Vlad Delamarina vor avea loc activități pentru tineri, iar târgul meșteșugăresc se desfășoară în Piața Libertății, cu aproximativ o sută de căsuțe din lemn. Evenimentele vor avea loc și în trei locații interioare: Teatrul Maghiar, Centrul de Proiecte și Facultatea de Muzică.

În fiecare seară, pe scena mare va susține un concert un headliner care va încheia programul. Vineri are loc un spectacol de dansuri populare cu ansamblul Bekecs din Miercurea Nirajului, județul Mureș. Sâmbătă este dedicată tinerilor, cu formația Margaret Island din Budapesta, care sărbătorește în 2024 zece ani de activitate, cu evenimente speciale și un nou album.

Poate cea mai așteptată prezență la Zilele Culturale Maghiare din Timișoara 2024 este trupa NOX, care va concerta duminică, 29 septembrie, de la ora 21:00. Formația este renumită pentru combinarea muzicii pop moderne cu influențe tradiționale maghiare, incluzând elemente de folclor. Aceasta a câștigat notorietate internațională după participarea la Eurovision 2005, unde a reprezentat Ungaria cu piesa „Forogj, világ!”, apreciată pentru stilul său inedit.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Universitatea de Vest s-a deschis noul an universitar/FOTO

Cei mai noi studenți care au început perioada de studenție la Universitatea de Vest Timișoara…

11 minute ago

Casa de Cultură Timișoara confirmă, Ruga Bănățeană ”laică” are loc pe 6 octombrie

Organizatorii Rugii Bănățene a Timișoarei, cel puțin partea artistică revin și confirmă că acțiunile ”amânate”…

4 ore ago

Ridicarea noului stadion din Calea Buziașului a ajuns la un sfert din total/FOTO

Un sfert din lucrările la noul stadion din Calea Buziașului au fost finalizate.  Construcția avansează…

5 ore ago

“UVT Liberty Marathon” modifică, sâmbătă şi duminică, traseele mai multor linii STPT

În perioada 28 – 29 septembrie, între orele 05:00 – 18:00, va avea loc evenimentul…

8 ore ago

Tânăr și fără minte: prins de mai multe ori circulând fără permis. Îl paște închisoarea

Nu a învățat din greșeli. La data de 26 septembrie, polițiștii Secției 12 Rurale Periam…

9 ore ago

Pregătiri de „ciclon”! Va intra prin Vest însă în alte regiuni va ploua mai mult

O furtună va lovi România începând din weekend, conform ANM. Temperaturile vor scădea de la…

9 ore ago