Cultura

Art Encounters a stabilit data de deschidere a Bienalei din 2025 și numele curatorilor evenimentului cultural

Organizatorii Bienalei Art Encounters au stabilit cele mai importante date ale evenimentului. Acum știm când va avea loc weekened-ul de deschidere și numele celor doi curatori ai acțiunii culturale.

Vorbim despre Ana Janevski și Tevž Logar, cei doi se vor ocupa de buna desfășurare a celei de a șasea ediții a Bienala Art Encounters, care va avea lo în mai 2025.

Timișoara se pregătește să redevină un pol al artei internaționale, aducând în prim-plan expoziții de artă contemporană și evenimente care conectează idei, culturi și perspective din întreaga lume, sub îndrumarea celor doi curatori de excepție, Ana Janevski și Tevž Logar, recunoscuți pentru vasta lor experiență.

Ana Janevski este curator și scriitoare, ocupând în prezent poziția de curator în Departamentul de Artă Media și Performance la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA). A coordonat peste 30 de performance-uri și a contribuit semnificativ la conturarea programului de performance la MoMA.

Ana Janevski a fost curator la Muzeul de Artă Modernă din Varșovia, Polonia, unde a organizat, printre altele, expoziția de mare amploare „As Soon As I Open My Eyes I See a Film”, dedicată filmului și artei experimentale iugoslave din anii 1960-1970. Contribuie regulat la publicații și co-editează lucrări pe teme precum performance-ul și istoria artei în Iugoslavia.

În prezent, Ana Janevski locuiește și lucrează în New York.

Tevž Logar este curatorul al cărui parcurs profesional traversează cele mai renumite galerii și instituții culturale din Europa și dincolo de granițele acesteia.

De-a lungul anilor, și-a cultivat o reputație de a aduce la lumină expoziții provocatoare și de a colabora cu instituții emblematice, precum Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Łódź și Ludwig Museum din Budapesta. Moderna galerija din Ljubljana l-a avut adesea drept partener, la fel ca Bienala de Arte Grafice din același oraș, unde ideile sale s-au intersectat cu cele mai inovative voci din arta contemporană.

Implicarea sa în Bienala de la Veneția și colaborările cu Routledge și Artforum din New York îi consolidează statutul de cunoscător al scenei curatoriale internaționale. Să vorbești despre Tevž Logar înseamnă să vorbești despre o poveste artistică care conectează Rijeka, Ljubljana, New York și Beirut într-o rețea fascinantă de idei și inovație.

Din 2023, ocupă funcția de președinte al comitetului de achiziții al Colecției NLB Bank SEE din Ljubljana, Slovenia.

”În perioada 16 mai – 29 iunie 2025, Timișoara va pulsa de energia creativă a unei Bienale care promite să redefinească modul în care ne raportăm la arta contemporană. De la expoziții, la dezbateri și evenimente speciale, Bienala Art Encounters oferă un spațiu viu de interacțiune, unde artiștii și publicul se întâlnesc pentru a explora întrebările presante ale trecutului, prezentului și viitorului”, transmit organizatorii.

Weekendul de deschidere, programat pentru 16 – 18 mai 2025, va fi plin de activități captivante, inclusiv tururi ghidate ale expozițiilor, ateliere interactive și discuții cu artiștii.

Programul Bienalei va include o serie variată de expoziții, fiecare aducând în prim-plan perspective unice asupra artei contemporane, alături de evenimente speciale care vor invita publicul să se implice activ în dialoguri stimulante alături de curatori, artiști și alte personalități din lumea artei.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un copil de 12 ani a ajutat o tânără cu o comandă de tip ride-sharing apoi a fost jefuit de aceasta

A făcut un lucru bun, apoi și-a primit „răsplata”. Faptă reprobabilă produsă de o tânără…

4 minute ago

Gol administrativ la Lugoj. Municipiul de pe Timiş a rămas fără primar şi viceprimar

Începând de astăzi, municipiul Lugoj a rămas fără primar şi viceprimar, după ce demisia primarului…

2 ore ago

ADID Timiş la Liberty Marathon: Peste 500 de participanți la activitățile educative privind gestionarea corectă a deșeurilor

La sfârşitul săptămânii trecute, ADID Timiș a participat la Liberty Marathon, un eveniment dedicat promovării…

3 ore ago

Au fost efectuate reparații pe calea ferată spre Arad

Regionala CFR Timișoara a efectuat o serie de reparații pe calea ferată dintre Timișoara și…

3 ore ago

CCIA Timiș organizează o misiune economică timișeană la World Expo Osaka 2025

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură organizează în perioada 22 iunie - 5 iulie 2025…

4 ore ago

Colterm continuă probele la rece în mai multe zone din oraș

Societatea Colterm anunță că majoritatea traseelor de încălzire au fost încărcate cu succes în urma…

4 ore ago