Invatamant

Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București

Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a cursului de formare de competențe avansate in diplomație si securitate, “Advanced Diplomacy for Peace, Security and Defence”, organizat de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu EGMONT – Institutul Regal pentru Relații Internaționale al Belgiei, sub egida Colegiului European de Securitate si Apărare al Uniunii Europene.

Cursul a reunit douăzeci de profesioniști din nouă state membre UE si instituții europene aferente, printre aceștia fiind si membri ai comunității academice a UVT cu preocupări în domeniu. Conversațiile au fost facilitate de 12 specialiști de prim rang, incluzând un secretar de stat din Ministerul  Afacerilor Externe al României, ambasadori, diplomați ai UE, ofițeri militari de prim rang, profesori universitari. Temele abordate au inclus subiecte precum competiția geopolitică, tehnici diplomatice de negociere si mediere, importanța crescândă a diplomației maritime si de apărare, interacțiunea dintre diplomați si militari, relații UE cu marile puteri precum China sau SUA, dar si raportarea UE la marile conflicte deschise din vecinătate. Coordonat de Prof. dr. Silviu Rogobete, cursul urmărește formarea aprofundată in domeniul diplomației aplicate la înțelegerea si consolidarea politicilor de securitate si apărare comună a UE.

În calitate de rector al Universității de Vest din Timișoara, mă bucur să văd cum misiunea asumată, aceea de a oferi cunoștințe utile în afara spațiului academic, ia o formă avansată, așa cum este acest curs, care urmează să înceapă la Bruxelles. Este deosebit de relevant faptul că acest tip de cunoștințe pot fi utilizate și, într-adevăr, sunt utilizate pentru construirea unor spații democratice mai reziliente, mai puternice și mai sigure, la nivel național și internațional. Acesta este rezultatul natural al unei preocupări continue în cadrul Universității de Vest din Timișoara pentru producerea de cunoștințe care să servească la consolidarea păcii și securității in Uniunea Europeană și în vecinătatea sa.”, a subliniat Marilen Pirtea.

O varianta introductivă a acestui curs va avea loc în luna decembrie a.c. la Timișoara, printre participanți urmând să se afle si reprezentanți oficiali ai instituțiilor statelor membre ale Parteneriatului Estic al UE

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cum se va desfășura procesul electoral la alegerile de duminică. În Timiș vor fi 619 secții de vot

Români vor merge duminică la vot pentru a-și exprima opțiunea pentru președintele României, fiind programat…

9 minute ago

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

31 de minute ago

Ascultă-ți corpul și mergi la control. Policlinicile Regina Maria oferă consultații și analize medicale decontate de CAS

În Policlinicile Regina Maria pacienții au acces la consultații și analize gratuite, decontate prin Casa…

33 de minute ago

Derby de tradiție pe semicerc: SCM Poli – Minaur

SCM Politehnica Timișoara joacă în avans, în Liga Națională de handbal, etapa a XI-a, cu…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

13 ore ago