Categories: Ultima ora

Apartamente în hale, ultima soluţie pentru criza de locuinţe

Halele industriale, transformate în apartamente! Asta vrea Ministerul Dezvoltării Regionale, care consideră că va rezolva criza de locuinţe din România. Primarul Gheorghe Ciuhandu nu crede că o astfel de iniţiativă va putea fi pusă în practică.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să transforme clădirile vechi, fabricile şi halele industriale părăsite în locuinţe europene. De acest proiect ar urma să se ocupe administraţiile locale, cu fonduri europene. Proiectul de lege a locuinţelor prevede ca suprafaţa apartamentelor să aibă cel puţin 14 metri pătraţi, de trei ori mai puţin decât prevede actuala lege, pentru a valorifica terenurile şi clădirile aflate în patrimoniul local.

Arhitectul Gheorghe Ciuhandu spune că, din punct de vedere al suprafeţei, apartamentele ar putea fi în regulă, dar există alte probleme: „14 metri pătraţi de persoană este acceptabil, mult peste cei opt metri pătraţi, cât era prevăzut în perioada comunistă. Intervin aici problemele construcţiilor care au fost gândite în mod special ca industriale. Întrebarea este dacă aceste structuri proiectate cu peste 30 de ani în urmă pot fi transformate în locuinţe. Este aproape imposibil să le adaptezi la condiţiile de confort”. Primarul Gheorghe Ciuhandu însă nu este de acord cu o astfel de iniţiativă. „În Timişoara nu prea mai avem astfel de construcţii industriale. Ele sunt improprii pentru locuinţe. Efortul financiar de a le transforma este mai mult mai mare decât acela pentru ridicarea unui nou imobil. E adevărat că există un program european de finanţare pe parte de adaptare a unor astfel de construcţii, dar e valabil pentru spaţii comerciale sau culturale. Nicio administraţie locală nu se va înhăma la aşa ceva”, crede edilul local.

Funcţionarii care au iniţiat acest proiect au preluat ideea din Franţa, unde cea mai mică suprafaţă locuibilă este 14 metri pătraţi. Plata chiriei nu are însă legătură cu suprafaţa locuinţei, ci cu venitul. Dacă acesta e mic, chiria e mică, iar cei care au venituri mari vor plăti mai mult.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago