România, pericol de colaps în jumătate de an

Cu natalitatea în scădere şi locuri de muncă tot mai puţine, România nu pare să aibă un viitor prea bun. Analistul economic Nicolae Ţăran vorbeşte despre „meschinăria” actualului guvern, dar şi despre greşelile făcute de cei care au condus ţara în ultimele două decenii.

„Sunt meschini şi, de fapt, se joacă cu viitorul pe termen lung al naţiunii”, spune analistul economic Nicolae Ţăran, despre decizia guvernului de a reduce concediul postnatal şi indemnizaţia pentru mame. „Guvernanţii noştri sacrifică viitorul, pentru că asta au votat. Este vorba de 200.000 de mame care ar fi primit un concediu postnatal de doi ani şi ar fi avut retribuţia la nivelul anului trecut. La nivelul bugetului consolidat al statului, este vorba despre o sumă infimă, dar impactul este teribil pe termen lung”, consideră analistul.

Rata natalităţii în România a scăzut foarte mult. În prezent, în fiecare an se nasc cam 220.000 de copii. În 1989, în România, vedeau lumina zilei peste 350.000 de bebeluşi. În aceste condiţii, din punct de vedere demografic, viitorul este sumbru. „Ţinând cont de faptul că tot mai mulţi români emigrează. După nişte date neoficiale, recunosc, în România mai sunt circa 17 milioane de oameni. În următorul deceniu însă, riscăm să coborâm rapid sub 15 milioane. Situaţia devine dramatică, deoarece foarte mulţi români vor avea vârste cuprinse între 50 şi 80 de ani. Literalmente, scad şansele de supravieţuire la toată populaţia. Nu vreau acum să fiu extrem de pesimist, dar toţi cei care au fost la conducere în ultimii 20 de ani nu au luat în calcul variabilele demografice”, spune Nicolae Ţăran.

Analistul timişorean nu este singurul specialist care consideră că niciun guvern, din 1989 şi până acum, nu a avut un plan pe termen lung pentru populaţie şi pentru educaţie şi nu a ţinut cont de dinamica locurilor de muncă. Din datele Institutului Naţional de Statistică rezultă că, din 1989, s-au pierdut peste 4 milioane de locuri de muncă. În prezent, în România sunt 4,1 milioane de salariaţi, iar în fiecare lună se pierd alte 30.000 de locuri de muncă. „În condiţiile acestea, e clar că în maximum jumătate de an intrăm în colaps, pentru că nu se mai pot aduna cotizaţii pentru sănătate, pensii şi nici pentru, să spunem, posturile din sectorul bugetar, oricâtă economie s-ar face. Rezolvarea este crearea de locuri de muncă. Există soluţii. În ţări compatibile cu noi, cum este, de exemplu, Ungaria, noua guvernare a reuşit, într-un an, să stopeze pierderea locurilor de muncă. La noi nu se face nimic. Dacă avem locuri de muncă vor fi mai mulţi bani şi, evident, va fi încurajată natalitatea”, mai spune Nicolae Ţăran.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago