Categories: SocialUltima ora

Cei mai buni carnati din Banat se fac la Satchinez

Cel mai bun mezelar din Banat este Nicolaus Griphaton din Satchinez. Bărbatul şi-a adjudecat premiul I la Worschtkoschtprob, tradiţionala degustare a cârnaţilor bănăţeni, organizată de redacţia timişoreană a suplimentului Banater Zeitung (BZ) al ziarului Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ).

Concursul cârnaţilor bănăţeni a aliniat la start 15 sortimente produse de bănăţeni în propriile gospodării, iar alte 30 de sortimente au fost preluate de la marii producători din zonă. Desfăţul culinar s-a consumat joi, la Casa „Adam Muller Guttenbrunn”. Pentru impresie artistică, doi tineri au preparat ad-hoc cârnaţi, aşa cum au învăţat de la părinţii lor, şi au împărtăşit publicului câteva dintre secretele meseriei. „Întotdeauna, un cârnaţ bun are numai o treime carne de porc, tot atâta grăsime, şi o altă parte carne de vită sau oaie. Aceasta se pune în amestec pentru a ieşi un produs mai puţin gras“, a explicat Paul Gribincea.
Câştigătorul celor mai multe ediţii ale concursului, timişoreanul Timotei Ţintoi, originar din Satchinez, a adus în expoziţie tradiţia propriei familii în care, de generaţii, toţi bărbaţii sunt măcelari. „Secretul e ca porcul să fie crescut în casă, iar prepararea cărnii să se facă în ziua în care a fost tăiat animalul. Apoi se afumă, la circa două zile după preparare, cu fum rece, din lemn de esenţă tare“, a povestit Ţintoi. Worschtkoschtprob era, până în 1989, o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” erau redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată în ziar. „Cu 15 ani în urmă am decis să organizăm o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat ne-a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. La ediţia a 31-a a Degustării cârnaţilor, cu zece ani în urmă, am permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri”, a povestit Andreea Oance. Premiile din acest an au mers către Nicolaus Griphaton, din Satchinez, lugojeanul Wolfgang Sauer şi Hans Jirkovski, din Jimbolia.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

42 de minute ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

3 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

3 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

4 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

4 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

5 ore ago