Cel mai bun mezelar din Banat este Nicolaus Griphaton din Satchinez. Bărbatul şi-a adjudecat premiul I la Worschtkoschtprob, tradiţionala degustare a cârnaţilor bănăţeni, organizată de redacţia timişoreană a suplimentului Banater Zeitung (BZ) al ziarului Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ).
Concursul cârnaţilor bănăţeni a aliniat la start 15 sortimente produse de bănăţeni în propriile gospodării, iar alte 30 de sortimente au fost preluate de la marii producători din zonă. Desfăţul culinar s-a consumat joi, la Casa „Adam Muller Guttenbrunn”. Pentru impresie artistică, doi tineri au preparat ad-hoc cârnaţi, aşa cum au învăţat de la părinţii lor, şi au împărtăşit publicului câteva dintre secretele meseriei. „Întotdeauna, un cârnaţ bun are numai o treime carne de porc, tot atâta grăsime, şi o altă parte carne de vită sau oaie. Aceasta se pune în amestec pentru a ieşi un produs mai puţin gras“, a explicat Paul Gribincea.
Câştigătorul celor mai multe ediţii ale concursului, timişoreanul Timotei Ţintoi, originar din Satchinez, a adus în expoziţie tradiţia propriei familii în care, de generaţii, toţi bărbaţii sunt măcelari. „Secretul e ca porcul să fie crescut în casă, iar prepararea cărnii să se facă în ziua în care a fost tăiat animalul. Apoi se afumă, la circa două zile după preparare, cu fum rece, din lemn de esenţă tare“, a povestit Ţintoi. Worschtkoschtprob era, până în 1989, o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” erau redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată în ziar. „Cu 15 ani în urmă am decis să organizăm o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat ne-a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. La ediţia a 31-a a Degustării cârnaţilor, cu zece ani în urmă, am permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri”, a povestit Andreea Oance. Premiile din acest an au mers către Nicolaus Griphaton, din Satchinez, lugojeanul Wolfgang Sauer şi Hans Jirkovski, din Jimbolia.
Comentarii prin facebook