Plătesc cea mai scumpă gigacalorie din ţară şi tot nu e de ajuns! Timişorenii vor achita, timp de zece luni, două facturi pentru căldură şi apă caldă. Acestea vor acoperi pierderile din intervalul septembrie 2009 – august 2010, cât a durat procesul referitor la mărirea gigacaloriei, intentat primăriei de către prefectură.
Reprezentanţii Colterm susţin că trebuie să acopere pierderile din lunile în care hotărârea de consiliu local care prevedea scumpirea gigacaloriei a fost suspendată. „Este o sumă importantă, pe care noi trebuie să o recuperăm. Cu aceşti bani nu s-au putut plăti taxe la stat sau factura la gaz metan pe o lună. Aceste pierderi se vor plăti de cei care au blocat hotărârea în instanţă, adică prefectura şi FALT, pe care intenţionăm să-i acţionăm în instanţă”, a declarat Aurel Matei. Timişorenii vor fi totuşi nevoiţi să plătească o a doua factură, timp de zece luni, după următoarea formulă: 15,20 lei – apartament cu o cameră, 21 lei – apartament cu două camere, 27,5 lei – apartament cu trei camere şi 32,20 lei – apartament cu patru camere.
Pe de altă parte, prefectul Mircea Băcală solicită public demisia directorului Colterm! El nu-şi asumă vina pentru facturile timişorenilor şi susţine că demersul privind acţionarea în instanţă a primăriei a fost perfect legal. Chiar dacă nu va contesta decizia Colterm, Băcală încurajează FALT să dea în judecată societatea de termoficare. „Nu am atacat HCL privind mărirea preţului gigacaloriei din oportunitate, ci pentru că nu s-a respectat legislaţia în vigoare. Nu comentez decizia Curţii de Apel Oradea, însă din motivare reiese foarte clar că la emiterea HCL nu au fost respectate toate prevederile legale. Conducerea Colterm îşi dovedeşte încă o dată incapacitatea de a gestiona societatea. Preţul la gigacalorie e cel mai mare din ţară. Singura viziune a Colterm e aceea de a lua tot mai mulţi bani de la timişoreni, pentru a acoperi găurile produse pe perioada unui management defectuos. Solicit public demisia lui Aurel Matei de la manageriatul Colterm!”, a declarat prefectul.
Preşedintele FALT, Petru Olariu, spune că nu are bază legală pentru a da în judecată Colterm, dar sfătuieşte asociaţiile de proprietari să instruiască locatarii, astfel încât să nu se plătească facturi adiţionale. „Asociaţiile de proprietari trebuie să facă front comun, să facă şedinţă şi să instruiască oamenii să nu plătească aceste facturi. Atunci, cei de la Colterm pot să îi dea în judecată. FALT, ca să dea în judecată, trebuie să facă baza procesuală. Problema este că nu avem această calitate procesuală. Fiecare asociaţie are posibilitatea să refuze factura sau să apeleze la justiţie. Noi nu suntem împuterniciţi să facem asta”, a declarat Olariu.
Reprezentanţii municipalităţii spun că decizia Colterm este justificată. „Nu se pune problema cine este vinovat! Este vorba despre o HCL care trebuie aplicată. A fost suspendată din cauza prefectului, care nu ştiu cum justifică acel atac. Dânsul ar trebui să suporte consecinţele acelei acţiuni. Avem de aplicat o hotărâre privind preţul energiei, nu se poate reveni. Ea a fost suspendată pe acea perioadă şi trebuie aplicată de la data respectivă, pentru că există o pierdere în contabilitatea Colterm”, a declarat Flavius Boncea, reprezentantul Primăriei Timişoara.
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…