Categories: Klaus VaterlandOpinii

Scufita Rosie, ce-ai in cosulet? – Pomeni electorale, lupule!

Dacă arunci o scurtă privire pe schiţa proiectului de lege pe care Victor Ponta vrea să-l propună Parlamentului pentru viitoarea tură de scrutinuri locale şi naţionale, din 2012, ai fi tentat să zici că liderul PSD îşi taie craca de sub picioare, cerând penalizarea mai aspră a acordării de pomeni electorale. Cu aerul unui copil care-ar jura că n-a furat din ţigările tatălui, deşi miroase de la o poştă a tutun, Ponta vrea să arate poporului cât de curat gândeşte viitorul acestei ţări. Şi, categoric, nu e rău că propune aşa ceva. Mizeria morală şi umilinţa perpetuă în care a fost târît electoratul de o anume factură a ajuns atât de departe încât ceva ar trebui făcut pentru ca rezultatul votului să nu fie manipulat cu găleţi de ulei, rucsaci cu orez, biciclete chinezeşti sau turism electoral. Numai că, înainte de a propune o atât de bună iniţiativă, Ponta ar trebui să-şi ceară scuze, în numele PSD, că a introdus în democraţia post-decembristă moda cadourilor electorale, fie că voturile erau cerute pentru FSN, apoi pentru FDSN, PDSR, PSD, fie că prostul obicei a fost preluat cu succes de PD, PNL sau PDL, într-o încununare a perfecţionării acestei fraude electorale. Cine zice că n-a făcut aşa ceva minte. Şi minte cu neruşinare. În zona rurală s-au oferit găleţi galbene, roşii şi portocalii, s-au dat geci, geamantane, umbrele, de toate, mici, băutură şi chiar bilete de bancă. La trei ani de la ultimele alegeri locale sunt pe rol anchete la procuratură, ce să mai vorbim de înaintarea dosarelor pe rol la judecătorii şi pronunţări de sentinţe. Cu alte cuvinte, lege există, se poate face şi mai aspră, dacă se vrea, dar să nu se mai pună batista pe ţambal după fiecare campanie de alegeri.

Dar ce vrea Ponta acum? Acum, când partidul nu mai are atâţia bani ca altădată. Şi, oricum, nu atâţia cât are PDL-ul aflat la guvernare. Să fie aplicate sancţiuni ce ţin de interzicerea participării în alegeri dictate împotriva candidaţilor partidului prins că a acordat pomeni electorale într-o anumită circumscripţie. Sună bine, numai că juristul Ponta ar trebui să ştie că Justiţia din România nu poate judeca atâtea cazuri în numai o lună, cu tot cu apeluri şi apeluri la apeluri, chiar şi-n regim de urgenţă, cum propune iniţiatorul. Cu atât mai mult dacă nici nu se va omorî să judece aşa ceva. Unde mai pui că poate nici poliţistul rural nu va aduce probe în sensul ăsta, că doar n-o fi prost să se pună rău cu primarul şi cu puterea centrală de unde mănâncă şi el o pâine la murăturile alea primite ca spor. Pe de altă parte ce spuneam în începutul materialului? Că Ponta îşi taie craca de sub picioare? De unde? Pomenile se vor da în continuare. Aş vrea să vă povestesc cum ele s-au dat chiar în timp ce Ponta anunţa la televizor ce planuri îndrăzneţe are, dar nu vă povestesc. Să lăsam omul să-şi umple de cacao intenţiile lui bune şi vom mai vorbi despre ipocriţi şi ipocrizie în sute de comune conduse de primari PSD. Şi nu numai.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

7 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

7 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

14 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

14 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

14 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

16 ore ago