Finantare nerambursabila cuprinsa intre 1,065 si 6,375 milioane lei

Începem prezentarea detaliată a posibilităţilor de finanţare a IMM-urilor prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) 2007-2013, Axa Prioritară 1 – Un sistem inovativ şi ecoeficient de producţie, Domeniul major de intervenţie DM1.1 – Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM, Operaţiunea a) Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile, A1 – Sprijin financiar cu valoare cuprinsă între 1.065.000 – 6.375.000 lei acordat pentru investiţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Finanţarea nerambursabilă, cu o VALOARE CUPRINSĂ ÎNTRE 1.062.500 -și 6.375.000 LEI, se acordă pe bază de competiţie, cu termen limită de depunerii a dosarului de finanţare, ce conţine cererea de finanţare în format impus şi a documentaţiilor tehnico-economice şi justificative privind eligibilitatea solicitantului, a activităţilor şi a cheltuielilor din cadrul proiectului propus.

Anul acesta, perioada de depunere a proiectelor de finanţare a început la 2 iunie şi durează până în 23 august. După această dată, proiectele depuse vor fi evaluate şi clasificate, pe baza unei grile de punctaj ştiută dinainte, finanţarea asigurându-se în ordinea clasificării proiectelor, în limita fondurilor alocate acestui program.

Acces la acest program îl au solicitanţii care se încadrează în categoria firmelor mici (de la 10 la 49 salariaţi) sau mijlocii (între 50 şi 249 de salariaţi). Acestea trebuie să fi avut activitate în anul fiscal precedent, să fi obţinut profit din exploatare şi domeniul de activitate economică pentru care cere finanţare să fie eligibil în acest program (în principiu codurile CAEN eligibile sunt B – Industria extractivă, C – Industria prelucrătoare, E – Distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, F – Construcţii, existând anumite excepţii la fiecare din acestea). Codul CAEN pentru care se solicită finanţare nerambursabilă trebuie să se regăsească în certificatul constatator de la Registrul Comerţului şi care va face parte din dosarul de finanţare, la data depunerii acestuia.

Din valoarea întreagă a proiectului ce se doreşte a fi finanţat, sprijinul nerambursabil nu poate fi mai mic de 1.065.000 Lei dar nici mai mare de 6.375.000 şi va reprezenta maximum 70% pentru întreprinderile mici, respectiv 60% pentru cele mijlocii (procente valabile în regiunea VEST) din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Diferenţa până la valoarea întregului proiect va trebui acoperită de către solicitant.

Printre cheltuielile eligibile, în cadrul acestui program, se regăsesc: cheltuieli pentru achiziţia de teren (în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile), construcţia şi modernizarea clădirilor, achiziţia de bunuri din categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar, instalaţii şi echipamente, imobilizări necorporale, aplicaţii informatice, etc.

În vederea implementării proiectului se ia în considerare o merioadă de până la 2 ani, calculată din momentul semnării contractului de finanţare dintre solicitant şi autoritatea de management a programului operaţional.

Fiecare solicitant, în urma unei înregistrări on-line la adresa www.minind.ro, secţiunea Organismului Intermediar pentru IMM, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole va putea completa formularul de înregistrare on-line a proiectului, care, apoi, se va trimite şi pe suport hârtie, cu toate anexele şi documentaţiile tehnico-economice necesare la sediul OI IMM/OTIMMC.

La stabilirea punctajului realizat de proiect în vederea clasificării din perioada de evaluare, punctajele CRITERII DE EVALUARE ŞI SELECŢIE care se iau în considerare sunt următoarele:

I.1. Creşterea cifrei de afaceri într-un interval de trei ani de la data finalizării proiectului – 7 pct
I.2. Nivelul de inovare al proiectului – 9 pct
I.3. Crearea de locuri de muncă şi menţinerea acestora după finalizarea proiectului – 8 pct
I.4. Structura investiţiei (valoarea investiţiilor în echipamente şi utilaje în totalul costurilor) – 5 pct
I.5. Dezvoltare durabilă 3
I.6. Egalitatea de şanse – 3 pct
II.1. Justificarea necesităţii finanţării publice – 8 pct
II.2. Soluţia tehnică, inclusiv corelarea activităţilor cu cheltuielile proiectului – 7 pct
II.3.Conjunctura pieţei şi elemente de marketing – 8 pct
II.4. Bugetul proiectului – 7 pct
III.1. Solicitantul a demarat proceduri de achiziţii până la depunerea cererii de finanţare – 3 pct
III. 2. Solicitantul estimează demararea proiectului – 6 pct
IV.1. Capacitatea financiară a solicitantului de a susţine proiectul după finalizarea acestuia – 6 pct
IV.2 . Capacitatea solicitantului din punct de vedere tehnic 6
V.1. Managementul calităţii – 5 pct
V.2. Asigurarea resurselor umane relevante pentru proiect – 5 pct

Punctajul minim necesar pentru aprobarea și finanțarea proiectului este de 50 de puncte.

Vasile RUŞEŢ

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

4 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

5 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

6 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

8 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

9 ore ago