Ion Raducanu: „80% din liderii PSD de azi sunt baroni locali”

Ion Răducanu, preşedintele UNPR Timiş, este convins că formaţiunea din care face parte poate câştiga cel puţin 10-15 primării în judeţ. Şef de cooperaţie, prefect şi director general la Auto Europa, Răducanu a candidat la Primăria Timişoarei în 2008 din partea PSD. Răducanu vorbeşte deschis despre cui mai poartă pică din PSD, de ce nu a mers sloganul „Răducanu sparge clanu’” sau în ce condiţii iese UNPR de la guvernare.

Ultimul sondaj comandat de UNPR vă situează cu 7,8% la intenţia de vot. Chiar credeţi că UNPR poate intra în parlament?
Sondajul a fost corect făcut de Institutul Român de Studii Sociale. Am ieşit cu un procent între 4% şi 13% la nivel naţional. În urmă cu trei luni a mai fost un sondaj de acelaşi tip, în care a intrat şi Timişul. Intențiile de vot erau cuprinse între 2 și 8%. În acea perioadă, în Timiş, UNPR a ieşit că avea 3%, deşi eşantionul nu era reprezentativ. În judeţe ca Olt şi Dolj stăm foarte bine. La Olt, prietenii mei de la PSD l-au exclus pe senatorul Toma şi Toma a plecat cu 40 de primari. La Ilfov avem trei deputaţi. Jumătate din comunele din Ilfov sunt cu UNPR. Obiectivul partidului la nivel central este 10% la alegerile locale.

Care este situaţia UNPR în Timiş?
Timişul este un judeţ de dreapta, Timişoara a fost pe altă scală mereu. În Timiş avem aproape 4.000 de membri. Până la sfârşitul lui august sper să ajungem la 6.000. Targetul la conferința judeţeană din septembrie 2010 este de 20%. Vom candida singuri pe liste proprii. Vreau să avem candidaţi la toate primăriile din Timiş.

Există un trend al racolării primarilor de către UNPR. E la fel și în Timiș?
Nu cred că putem vorbi de racolare. Nu am atentat la integritatea niciunui partid. Lângă mine au venit oameni din PSD pe care îi cunoşteam de mult. Nu exclud să vină spre noi şi în Timiş mai mulţi primari. Unii sunt nemulţumiţi şi cred că venind lângă noi sunt mai aproape de cei care împart banii. Speră să-şi ajute mai mult comunităţile. Nu cred însă într-un primar care îmi spune astăzi că va candida în 2012 pe listele UNPR. E o declaraţie de presă, omul nu păţeşte nimic, nu renunţă la partidul din care face parte. Doar cei care nu sunt întregi la cap pot să-şi excludă oamenii pe baza unor astfel de declaraţii. Au făcut-o şi PD-L, şi PNL, şi PSD, în ţară.

La ce funcţie veţi candida la alegerile locale din 2012?
Nu m-am decis încă. Rămân la dispoziţie oricând, aş putea candida acolo unde este necesar. La fel cum nu a găsit soluţii PSD şi m-a găsit pe mine de fraier să candidez în 2008. Domnul senator Sârbu m-a găsit pe mine de fraier. Vrea să-i transmit ceva. Voi candida la orice funcţie ar vrea el să candideze. Dacă îşi anunţă candidatura, sigur voi intra şi eu în cursă.

De ce sunteţi supărat pe Ilie Sârbu?
El anunţase cu doi ani înainte că răstoarnă primarul şi va ajunge primar la Timişoara. În 2008, cu o lună înainte de alegeri, m-a pus pe mine să candidez. Am fost rugat de conducerea centrală a partidului să salvez situaţia. Îmi pare rău că nu mi-am putut pregăti campania. Nu am reuşit să sparg clanul pentru că nu am avut nicio şansă. Eu nu am fost susţinut de propriul partid, care nu a vrut să câștig. Am tot respectul pentru marea masă a oamenilor din PSD. PSD are oameni de calitate, cu conştiinţa curată, eu am treabă cu nemernicii care îşi gestionează doar interesele lor. Ilie Sârbu este un astfel de om.

Se zvoneşte că UNPR ar vrea funcţia de prefect în Timiş înainte de alegerile din 2012. Care este adevărul?
Putem vrea şi funcţia de ministru la Interne, problema este să ne dea cineva acea funcţie. Există discuţii la nivel naţional şi o înţelegere între cele patru entităţi politice, dar nu totul este ca pe hârtie. Noi nu putem spune că suntem la guvernare, pentru că avem un singur ministru. Avem doi prefecţi şi mai mulţi subprefecţi. Normal ar trebui să avem 10% din toate funcţiile din administrația publică numite. În Timiș îi avem doar pe Adrian Popa director la DSV şi pe Mariea Ştefan, inspector adjunct la IŞJ Timiş. Popa a câştigat funcţia prin concurs, iar Mariea Ştefan a mai ocupat această funcţie. Am pus-o nu că ar fi o uneperistă de frunte, ci pentru că este bună profesionistă. Toate propunerile mele au vizat oameni profesionişti din interiorul sistemului. Am semnat protocolul de cooperare şi ar fi normal să primim ce ni se cuvine, dar slabe şanse. În Timiş nu am rezolvat nici la Direcţia Vamală, nici la Drumuri sau la Oficiul Concurenţei. Aveam promise două funcţii de directori principali şi mai multe de adjuncţi. Nu am obţinut mai nimic.

Cum şi când va dispărea UNPR?
UNPR nu va dispărea niciodată. Suntem un partid puternic de centru stânga şi am certitudinea că vom consolida latura de stânga românească. Avem însă alte concepţii, nu cu baroni locali ca PSD. Îi cunosc bine pe cei care conduc astăzi PSD. 80% din liderii PSD de azi sunt baroni locali. Nu mă pot convinge pe mine cu ideile lor. Eu nu sunt baron local, sunt doar un întreprinzător care mă chinui. Am căzut mult cu firma din cauza crizei, dar merg mai departe. În 2008 vindeam 400 de maşini pe lună. Azi dacă mai vindem 50. Din sute de angajaţi, am rămas doar cu 180 şi nu ştiu dacă pot să-i ţin până la sfârşitul anului.

Cât vă ajută alegerea primarilor din primul tur de scrutin?
Alegerea primarilor din primul tur mi se pare foarte corectă. Nu putem cheltui aiurea bani pentru a asista la aranjamente. În turul al doilea nu se pot face decât aranjamente, câştigă mereu grupurile de interese care fac şemecherii. Mergi în primul tur şi votează dacă susţii pe cineva. Alegerea din primul tur va conduce direct la alegerea celui mai iubit şi respectat om din comunitate. Sigur UNPR va avea mai mulţi primari în Timiş după alegerile din 2012.

Cât mai mergeţi alături de PD-L?
Indiferent de ce zic cei din PD-L, vom merge alături de ei doar dacă ţin cont de problemele elementare din România. Avem trei proiecte de lege care, dacă nu trec, va fi deranj mare. Primul proiect priveşte problema solidarităţii. Vrem o lege în care bogaţii trebuie să suporte că s-au îmbogăţit şi din banii poporului şi să plătească o taxă de solidaritate, în funcţie de averea dobândită. Dacă nu trece această lege, renunţăm la colaborarea cu PD-L. A doua lege este propunerea ca orice absolvent de facultate sau liceu care nu vrea să meragă mai departe să poată fi angajat imediat pe o perioadă de probă de şase luni. Salariul trebuie obligatoriu să fie suportat de stat. A treia lege pe care vrem să o impunem este asigurarea unei subvenţii la venit celor cu pensii mici, pentru ca venitul lor să fie măcar echivalentul coşului minim de existenţă.

Cum l-ați caracteriza în câteva cuvinte pe Ciuhandu?
Ciuhandu este un om politic foarte abil. Eu am avut o confruntare în 2008 cu el, cu toate cărţile pe masă. Ciuhandu are multe probleme în primărie. Sunt multe primării în primărie la Timişoara, de aceea nu sunt rezultate. Ciuhandu e om de bună credinţă, dar nu-şi stăpânește oamenii şi gospodăria. Oricum este o piatră greu de dat deoparte. Nucleul de 30-40.000 de oameni care l-au votat dintotdeauna îl va vota şi acum. La ora asta nimeni nu-l bate în Timişoara pe Ciuhandu.

Ce spuneţi despe Titus Bojin, preşedintele PSD Timiş?
Domnul Bojin are mari probleme. El nu poate candida la consiliul judeţean atâta timp cât este director la Ape. El este director într-o guvernare portocalie pe care o critică mereu. Asta spune multe. Nu-i dau nicio şansă în faţa lui Ostaficiuc. Atâta timp cât nu renunţă la postul de la Ape şi nu face opoziţie, nu are şanse. Până acum nu am văzut opoziţia în Timiş. Este un concubinaj nemaiîntâlnit aici, atât în consiliul local, cât şi în consiliul judeţean. Ce opoziţie este asta, când toţi au oameni în conducere, şi PD-L, şi PSD, şi PNL, şi PNŢCD?

Cum îl percepeţi pe liderul PD-L Timiş, Constantin Ostaficiuc?
Ostaficiuc ştie să-şi folosească atuurile, fiind într-un partid la guvernare. A reuşit să fie în toate mandatele de după revoluţie, ba subprefect, ba vicepreşedinte. A făcut carieră în administraţia publică. Îi doresc succes dacă vrea să candideze. Votul negativ îl va afecta mult. Oricum are prima şansă la votul uninominal.

Ce perspective are Nicolae Robu, liderul PNL Timiş?
Robu este un politician în devenire, nu cred că PNL are o forţă în Timiş şi poate impune primar la Timişoara. Să nu uite că voturile obţinute şi în judeţ, şi în municipiu, în 2008, au fost influenţate favorabil de Ciuhandu, care a tras după el Alianţa pentru Timişoara. Nu cred că Robu e foarte decis să lupte cu Ciuhandu. Pleacă clar cu a doua şansă, o înfrângere nu i-ar face bine. Am convingerea că Robu nu intră în lupta pentru primărie atâta timp cât candidează Ciuhandu.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

2 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

3 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

5 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

6 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

6 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

7 ore ago