Ion Raducanu: „80% din liderii PSD de azi sunt baroni locali”

Ion Răducanu, preşedintele UNPR Timiş, este convins că formaţiunea din care face parte poate câştiga cel puţin 10-15 primării în judeţ. Şef de cooperaţie, prefect şi director general la Auto Europa, Răducanu a candidat la Primăria Timişoarei în 2008 din partea PSD. Răducanu vorbeşte deschis despre cui mai poartă pică din PSD, de ce nu a mers sloganul „Răducanu sparge clanu’” sau în ce condiţii iese UNPR de la guvernare.

Ultimul sondaj comandat de UNPR vă situează cu 7,8% la intenţia de vot. Chiar credeţi că UNPR poate intra în parlament?
Sondajul a fost corect făcut de Institutul Român de Studii Sociale. Am ieşit cu un procent între 4% şi 13% la nivel naţional. În urmă cu trei luni a mai fost un sondaj de acelaşi tip, în care a intrat şi Timişul. Intențiile de vot erau cuprinse între 2 și 8%. În acea perioadă, în Timiş, UNPR a ieşit că avea 3%, deşi eşantionul nu era reprezentativ. În judeţe ca Olt şi Dolj stăm foarte bine. La Olt, prietenii mei de la PSD l-au exclus pe senatorul Toma şi Toma a plecat cu 40 de primari. La Ilfov avem trei deputaţi. Jumătate din comunele din Ilfov sunt cu UNPR. Obiectivul partidului la nivel central este 10% la alegerile locale.

Care este situaţia UNPR în Timiş?
Timişul este un judeţ de dreapta, Timişoara a fost pe altă scală mereu. În Timiş avem aproape 4.000 de membri. Până la sfârşitul lui august sper să ajungem la 6.000. Targetul la conferința judeţeană din septembrie 2010 este de 20%. Vom candida singuri pe liste proprii. Vreau să avem candidaţi la toate primăriile din Timiş.

Există un trend al racolării primarilor de către UNPR. E la fel și în Timiș?
Nu cred că putem vorbi de racolare. Nu am atentat la integritatea niciunui partid. Lângă mine au venit oameni din PSD pe care îi cunoşteam de mult. Nu exclud să vină spre noi şi în Timiş mai mulţi primari. Unii sunt nemulţumiţi şi cred că venind lângă noi sunt mai aproape de cei care împart banii. Speră să-şi ajute mai mult comunităţile. Nu cred însă într-un primar care îmi spune astăzi că va candida în 2012 pe listele UNPR. E o declaraţie de presă, omul nu păţeşte nimic, nu renunţă la partidul din care face parte. Doar cei care nu sunt întregi la cap pot să-şi excludă oamenii pe baza unor astfel de declaraţii. Au făcut-o şi PD-L, şi PNL, şi PSD, în ţară.

La ce funcţie veţi candida la alegerile locale din 2012?
Nu m-am decis încă. Rămân la dispoziţie oricând, aş putea candida acolo unde este necesar. La fel cum nu a găsit soluţii PSD şi m-a găsit pe mine de fraier să candidez în 2008. Domnul senator Sârbu m-a găsit pe mine de fraier. Vrea să-i transmit ceva. Voi candida la orice funcţie ar vrea el să candideze. Dacă îşi anunţă candidatura, sigur voi intra şi eu în cursă.

De ce sunteţi supărat pe Ilie Sârbu?
El anunţase cu doi ani înainte că răstoarnă primarul şi va ajunge primar la Timişoara. În 2008, cu o lună înainte de alegeri, m-a pus pe mine să candidez. Am fost rugat de conducerea centrală a partidului să salvez situaţia. Îmi pare rău că nu mi-am putut pregăti campania. Nu am reuşit să sparg clanul pentru că nu am avut nicio şansă. Eu nu am fost susţinut de propriul partid, care nu a vrut să câștig. Am tot respectul pentru marea masă a oamenilor din PSD. PSD are oameni de calitate, cu conştiinţa curată, eu am treabă cu nemernicii care îşi gestionează doar interesele lor. Ilie Sârbu este un astfel de om.

Se zvoneşte că UNPR ar vrea funcţia de prefect în Timiş înainte de alegerile din 2012. Care este adevărul?
Putem vrea şi funcţia de ministru la Interne, problema este să ne dea cineva acea funcţie. Există discuţii la nivel naţional şi o înţelegere între cele patru entităţi politice, dar nu totul este ca pe hârtie. Noi nu putem spune că suntem la guvernare, pentru că avem un singur ministru. Avem doi prefecţi şi mai mulţi subprefecţi. Normal ar trebui să avem 10% din toate funcţiile din administrația publică numite. În Timiș îi avem doar pe Adrian Popa director la DSV şi pe Mariea Ştefan, inspector adjunct la IŞJ Timiş. Popa a câştigat funcţia prin concurs, iar Mariea Ştefan a mai ocupat această funcţie. Am pus-o nu că ar fi o uneperistă de frunte, ci pentru că este bună profesionistă. Toate propunerile mele au vizat oameni profesionişti din interiorul sistemului. Am semnat protocolul de cooperare şi ar fi normal să primim ce ni se cuvine, dar slabe şanse. În Timiş nu am rezolvat nici la Direcţia Vamală, nici la Drumuri sau la Oficiul Concurenţei. Aveam promise două funcţii de directori principali şi mai multe de adjuncţi. Nu am obţinut mai nimic.

Cum şi când va dispărea UNPR?
UNPR nu va dispărea niciodată. Suntem un partid puternic de centru stânga şi am certitudinea că vom consolida latura de stânga românească. Avem însă alte concepţii, nu cu baroni locali ca PSD. Îi cunosc bine pe cei care conduc astăzi PSD. 80% din liderii PSD de azi sunt baroni locali. Nu mă pot convinge pe mine cu ideile lor. Eu nu sunt baron local, sunt doar un întreprinzător care mă chinui. Am căzut mult cu firma din cauza crizei, dar merg mai departe. În 2008 vindeam 400 de maşini pe lună. Azi dacă mai vindem 50. Din sute de angajaţi, am rămas doar cu 180 şi nu ştiu dacă pot să-i ţin până la sfârşitul anului.

Cât vă ajută alegerea primarilor din primul tur de scrutin?
Alegerea primarilor din primul tur mi se pare foarte corectă. Nu putem cheltui aiurea bani pentru a asista la aranjamente. În turul al doilea nu se pot face decât aranjamente, câştigă mereu grupurile de interese care fac şemecherii. Mergi în primul tur şi votează dacă susţii pe cineva. Alegerea din primul tur va conduce direct la alegerea celui mai iubit şi respectat om din comunitate. Sigur UNPR va avea mai mulţi primari în Timiş după alegerile din 2012.

Cât mai mergeţi alături de PD-L?
Indiferent de ce zic cei din PD-L, vom merge alături de ei doar dacă ţin cont de problemele elementare din România. Avem trei proiecte de lege care, dacă nu trec, va fi deranj mare. Primul proiect priveşte problema solidarităţii. Vrem o lege în care bogaţii trebuie să suporte că s-au îmbogăţit şi din banii poporului şi să plătească o taxă de solidaritate, în funcţie de averea dobândită. Dacă nu trece această lege, renunţăm la colaborarea cu PD-L. A doua lege este propunerea ca orice absolvent de facultate sau liceu care nu vrea să meragă mai departe să poată fi angajat imediat pe o perioadă de probă de şase luni. Salariul trebuie obligatoriu să fie suportat de stat. A treia lege pe care vrem să o impunem este asigurarea unei subvenţii la venit celor cu pensii mici, pentru ca venitul lor să fie măcar echivalentul coşului minim de existenţă.

Cum l-ați caracteriza în câteva cuvinte pe Ciuhandu?
Ciuhandu este un om politic foarte abil. Eu am avut o confruntare în 2008 cu el, cu toate cărţile pe masă. Ciuhandu are multe probleme în primărie. Sunt multe primării în primărie la Timişoara, de aceea nu sunt rezultate. Ciuhandu e om de bună credinţă, dar nu-şi stăpânește oamenii şi gospodăria. Oricum este o piatră greu de dat deoparte. Nucleul de 30-40.000 de oameni care l-au votat dintotdeauna îl va vota şi acum. La ora asta nimeni nu-l bate în Timişoara pe Ciuhandu.

Ce spuneţi despe Titus Bojin, preşedintele PSD Timiş?
Domnul Bojin are mari probleme. El nu poate candida la consiliul judeţean atâta timp cât este director la Ape. El este director într-o guvernare portocalie pe care o critică mereu. Asta spune multe. Nu-i dau nicio şansă în faţa lui Ostaficiuc. Atâta timp cât nu renunţă la postul de la Ape şi nu face opoziţie, nu are şanse. Până acum nu am văzut opoziţia în Timiş. Este un concubinaj nemaiîntâlnit aici, atât în consiliul local, cât şi în consiliul judeţean. Ce opoziţie este asta, când toţi au oameni în conducere, şi PD-L, şi PSD, şi PNL, şi PNŢCD?

Cum îl percepeţi pe liderul PD-L Timiş, Constantin Ostaficiuc?
Ostaficiuc ştie să-şi folosească atuurile, fiind într-un partid la guvernare. A reuşit să fie în toate mandatele de după revoluţie, ba subprefect, ba vicepreşedinte. A făcut carieră în administraţia publică. Îi doresc succes dacă vrea să candideze. Votul negativ îl va afecta mult. Oricum are prima şansă la votul uninominal.

Ce perspective are Nicolae Robu, liderul PNL Timiş?
Robu este un politician în devenire, nu cred că PNL are o forţă în Timiş şi poate impune primar la Timişoara. Să nu uite că voturile obţinute şi în judeţ, şi în municipiu, în 2008, au fost influenţate favorabil de Ciuhandu, care a tras după el Alianţa pentru Timişoara. Nu cred că Robu e foarte decis să lupte cu Ciuhandu. Pleacă clar cu a doua şansă, o înfrângere nu i-ar face bine. Am convingerea că Robu nu intră în lupta pentru primărie atâta timp cât candidează Ciuhandu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

22 comentarii pentru acest articol

elisabetin a spus: (iulie 18th, 2011 at 07:52 )

pe mine nu ma intereseaza impartirea functiilor pe criterii politice. vreau sa-mi aleg reprezentantii locali prin vot direct,fara ingrintele politice ” de la centru”. Prin urmare socoteala D-lui Raducanu este o intoarcere catre preacticile trecutului.
Repet: nu vreau alesii locali sa fie coordonati de la centru,indiferent de orientare politica.Alesii sa faca strict politica locului pe care-l reprezinta. Iar asta s-o faca practic,in realitate. De vorbe-s satul…

Ghita a spus: (iulie 18th, 2011 at 08:57 )

Cand a fost Raducanu vicepresedinte la CJT?

Tanasoglu Grecu a spus: (iulie 18th, 2011 at 09:11 )

O mica problema de logica: daca 80% DIN pesedisti sunt baroni locali, cati pedelisti sunt voievozi? Cum il caractrerizeaza dl. Raducanu, dar mai ales unde il plaseaza acesta, pe asociatul sau, celebrul Dan Popa de la PDL Timis? Crede dl. raducanu ca e normal ca dl. popa sa-l impuna pe fiul sau in functia de sef la POSDRU? Este de acord dl. raducanu cu sintagma de nepotism?

rica a spus: (iulie 18th, 2011 at 09:54 )

a facxut analize bune pe persoana. e corect ce a spus cu robu cuhandu bojin si opstaficiuc. robu si bojin vor fi marii perdanti.

rosu a spus: (iulie 18th, 2011 at 10:04 )

pertinent in cele mai multe dintre opinii. e clar, robu nu are nicio sansa in fata lui ciuhandu, iar bojin trebuie sa renunte la functia de la ape daca tot spune ca este in opozitie. faza cu liberalii e la fel de adevarata. in 2008 i-a tras ciuhandu dupa el. acum sunt mari cocosi, dar nu le prevad un viitor prea luminos pe aici daca comportamentul ramane neschimbat.

VV a spus: (iulie 18th, 2011 at 10:21 )

grandomania si narcisismul lui robu o sa ii piarda

leo a spus: (iulie 18th, 2011 at 13:27 )

bine raducanu! Tot asa!

cititorul a spus: (iulie 18th, 2011 at 17:53 )

Nu suntem obisnuiti cu dvs asa echilibrat, parca erati coleric…

stangaciu a spus: (iulie 18th, 2011 at 18:06 )

a luat niste xanax. nu e evident?

angajat a spus: (iulie 18th, 2011 at 22:58 )

D-le Raducanu, pe mine nu ma intereseaza cariera dvs politica dar ma interesati ca sef pt ca in ultima vreme ori a preluat altcineva parghiile companiei si nu va mai intereseaza deloc ori va bateti joc de noi!!!!

Nicu I. a spus: (iulie 18th, 2011 at 23:11 )

adevaru e ca daca ar fi la fel de gospodar intr-o functie de primar, presedinte de consiliu judetean etc. cum e in propria firma sigur nu am duce-o bine ca ar cam uita sa se prezinte la servici

Anonim a spus: (iulie 18th, 2011 at 23:26 )

Bine Raducanu???ce a facut el bine??? politic sau profesional, in privat?

viorel marusca a spus: (iulie 19th, 2011 at 00:25 )

Citind interviul conștientizam o dată-n plus cât de departe e dl. Robu de toată duzina asta de așa-ziși politicieni. Dl. Robu e nou în politică dar are ce vă lipsește vouă fraierilor ca Răducanu: VALOARE și ONOARE și CARISMĂ. Nu-i destul? Eu sunt convins că e și că dl. Robu va câștiga detașat Primăria.

Anonim a spus: (iulie 19th, 2011 at 01:47 )

mare om,mare caracter acest raducanu,care nu a facut nimic notabil in toata viata lui,fie ea politica,fie ca om de afaceri,e un zero barat

Anonim a spus: (iulie 19th, 2011 at 03:01 )

auzi la el,nemernicu…cica se chinuie cu firma lui…pai cand te-ai chinuit tu pt angajatii tai mincinosule?

Alin a spus: (iulie 19th, 2011 at 09:03 )

Macar a nimerit-o pe asta cu baronii PSD da cred ca procentajul e chiar mai mare, e un partid de hoti nu de socialsti, prin definitie!

raspuns a spus: (iulie 19th, 2011 at 09:14 )

pai se oftica, altii sunt baroni si el nu e in stare sa-si managerieze firmele pe care le detine, a pai Dumnezeu iti da da nu iti baga in straita!

Anonim a spus: (iulie 19th, 2011 at 19:50 )

pai avea si el vise de mare baron,probabil de aia nu l-a mai vrut psd,ca nu a putut sa ajunga si el „mare” ca ceilalti din psd….daca nu da pe la firma si asteapta sa sa se vanda singure masinile,nu o sa ajunga niciodata mare baron

Anonim a spus: (iulie 19th, 2011 at 20:40 )

el a fost cel mai slab prefect pe care l-a avut timisu,ca parlamentar nu a realizat nimic,unde a candidat si a avut concurenta serioasa nu a obtinut nimic,iar ca mare sef la firma,mai bine ma abtin,pentru ca acolo e mai dezastru ca la toate adunate

Alexandra a spus: (iulie 20th, 2011 at 09:08 )

Raducane las-o balta ca nu tine vrajeala pai de ce nu vorbesti de Oprea-generalul popota care e multimilionar in euro si de Micky Spaga coleg de PSD cu tine pe vremuri si de alti santajabili luati cu japca in UNPR cine te mai crede? Sarbu e departe de tine omuletule nu te baga el in seama cu un articol din asta nu o sa mai ajungi niciodata prefect asa cum ai fost cand Sarbu si altii din gasca lui de smecherasi te-a pus acolo

Anonim a spus: (iulie 20th, 2011 at 21:16 )

de posturile oamenilor de la firma ta nu te simti responsabil?cei care au ramas pe drumuri?dar cand treci 1 data pe luna la firma sa iti iei partea,nu ai ce pretentii sa ridici

ioan avram a spus: (iulie 24th, 2011 at 21:00 )

ia nu va mai luati de d/l Raducanu ca/i baiat bun!
Mi/a promis functie si mi/a dat…prin gura si acum conduc misiunea aviatica romana in Libia.
Si pina la urma si Filip Stancu o sa prinda postul de la Drumuri tot asa cum au prins si restul, ca de promis nu costa nimic!
In rest sa auzim numai de bine ca nu se va intimpla ca UNPR sa plece de la guvernare, unde d/l Raducanu spune ba ca sintem ba ca nu sintem. Cit despre existenta partidului si cita vreme va mai continua…pai nu exista nici un partid ci doar o masa de manevra prin care sa/si faca jocurile generalul de popota si gasca lui de acoliti. Degeaba iese d/l Raducanu la tv si prin tot felul de ziare si web/page/uri obscure ca nu rezolva nimic si nici nu o sa cistige nimic atita vreme cit conducerea de la Bucuresti a UNPR este TOTAL necunoscuta publicului.
Si apropos de partid si existenta sa. despre conducere si despre imaginea partidului si a conducatorilor, a viitorului acestei formatiuni politice, ei bine marile sondaje care au dat procentele despre care vorbeste d/l Raducanu, au fost facute pe genunchi chiar de catre membrii UNPR!
Si ca tot ne pornim pe treaba cu imaginea, o ideea buna ar fi sa vedem cum de a fost trims d/l Iosif Ingris la tv sa vorbeasca in mare despre problema ciinilor vagabonzi/comunitari. atita vreme cit in UNPR exista, dupa cum d/l Raducanu sustine specialisti in domeniu, chiar pe directorul DSV Timis, d/l Adrian Popa.
Succes.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top