Categories: SocialUltima ora

Brutarii din Timisoara umbla cu painea vopsita

Bănăţenii sunt ofertaţi cu pâine vopsită pe rafturile din magazine. O incursiune rapidă printre textele etichetelor pâinilor „negre” din comerţ ne arată că acestea merită cu adevărat ghilimelele. De cele mai multe ori, făina neagră, care se presupune că ar sta în totalitate la baza pâinii negre, lipseşte cu desăvârşire.

„În mod normal nu ar avea voie să se numească pâine neagră, dacă nu este făcută integral din făină neagră”, spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Morarul Vasile Bunescu explică: “făina neagră are în compoziție 72% cenuşă de panificaţie, dar conţine şi tărâţe, şi fibre, plus nutrienţi suplimentari”. Comparativ, făina albă are doar 55% cenușă.
Peste jumătate din pâinea din comerţ conţine diverse E-uri, pe post de amelioratori sau conservanţi, arată Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului într-un raport dat publicităţii luna aceasta. Potrivit lui Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, numai 30% din pâinea neagră din piaţă este curată, plămădită exclusiv din făină neagră, iar restul conţine coloranţi. Cel mai adesea este vorba despre malţ, sub formă de extras – un soi de „miere” sau făină. Malţul este marea găselniţă a brutarului bănăţean modern, care se fereşte precum dracul de tămâie să spună de unde îl cumpără, la ce preţ și dacă e un produs local sau de import. Nici companiile care îl vând nu sunt mai comunicative. Rezonează abia când întrebarea vine din partea unei presupuse brutării, care vrea musai să facă pâine neagră din făină albă. Pentru că, într-adevăr, cacialmaua este maximă şi merge până la capăt. Cu cinci kilograme de extract de malţ se colorează, pentru cea mai neagră pâine posibilă 100 de kilograme de făină albă. Făina albă este mai ieftină decât cea neagră. Costă numai 1,3 lei kilogramul, faţă de 1,8. Logic, cu malţ e mai ieftin.
Ca să nu mai spunem că malţul respectiv face o adevărată vrajă, una cu implicaţii în sănătate, despre care nimeni nu vrea să vorbească. În locul unei pâini negre adevărate, cum ar ieşi ea preparată din făină neagră, cu coaja groasă şi tare, pâinea „neagră” cu malţ este o pâine pufoasă şi rezistentă mai multe zile. De ce? O ştie orice chimist: malţul respectiv devine ameliorator de gust şi nu numai. Renumitul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi este categoric: acest malţ este, de fapt, acelaşi lucru cu celebrele E-uri folosite la colorarea pâinii şi interzise în anul 2002, după un întreg scandal mediatic. „Până acum câţiva ani, pâinea neagră se colora cu caramel, care a fost interzis. Era vorba de trei E-uri, E150 a, d şi c. Ceea ce nu se ştie la nivel de consumator de pâine este că acel caramel a fost înlocuit acum cu malţ, care, în momentul procesării pâinii, generează tot caramel”, a explicat specialistul.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: maltpaine

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago