Brutarii din Timisoara umbla cu painea vopsita

Bănăţenii sunt ofertaţi cu pâine vopsită pe rafturile din magazine. O incursiune rapidă printre textele etichetelor pâinilor „negre” din comerţ ne arată că acestea merită cu adevărat ghilimelele. De cele mai multe ori, făina neagră, care se presupune că ar sta în totalitate la baza pâinii negre, lipseşte cu desăvârşire.

„În mod normal nu ar avea voie să se numească pâine neagră, dacă nu este făcută integral din făină neagră”, spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Morarul Vasile Bunescu explică: “făina neagră are în compoziție 72% cenuşă de panificaţie, dar conţine şi tărâţe, şi fibre, plus nutrienţi suplimentari”. Comparativ, făina albă are doar 55% cenușă.
Peste jumătate din pâinea din comerţ conţine diverse E-uri, pe post de amelioratori sau conservanţi, arată Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului într-un raport dat publicităţii luna aceasta. Potrivit lui Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, numai 30% din pâinea neagră din piaţă este curată, plămădită exclusiv din făină neagră, iar restul conţine coloranţi. Cel mai adesea este vorba despre malţ, sub formă de extras – un soi de „miere” sau făină. Malţul este marea găselniţă a brutarului bănăţean modern, care se fereşte precum dracul de tămâie să spună de unde îl cumpără, la ce preţ și dacă e un produs local sau de import. Nici companiile care îl vând nu sunt mai comunicative. Rezonează abia când întrebarea vine din partea unei presupuse brutării, care vrea musai să facă pâine neagră din făină albă. Pentru că, într-adevăr, cacialmaua este maximă şi merge până la capăt. Cu cinci kilograme de extract de malţ se colorează, pentru cea mai neagră pâine posibilă 100 de kilograme de făină albă. Făina albă este mai ieftină decât cea neagră. Costă numai 1,3 lei kilogramul, faţă de 1,8. Logic, cu malţ e mai ieftin.
Ca să nu mai spunem că malţul respectiv face o adevărată vrajă, una cu implicaţii în sănătate, despre care nimeni nu vrea să vorbească. În locul unei pâini negre adevărate, cum ar ieşi ea preparată din făină neagră, cu coaja groasă şi tare, pâinea „neagră” cu malţ este o pâine pufoasă şi rezistentă mai multe zile. De ce? O ştie orice chimist: malţul respectiv devine ameliorator de gust şi nu numai. Renumitul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi este categoric: acest malţ este, de fapt, acelaşi lucru cu celebrele E-uri folosite la colorarea pâinii şi interzise în anul 2002, după un întreg scandal mediatic. „Până acum câţiva ani, pâinea neagră se colora cu caramel, care a fost interzis. Era vorba de trei E-uri, E150 a, d şi c. Ceea ce nu se ştie la nivel de consumator de pâine este că acel caramel a fost înlocuit acum cu malţ, care, în momentul procesării pâinii, generează tot caramel”, a explicat specialistul.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

titi a spus: (octombrie 15th, 2011 at 11:47 )

sa-i bage la parnaie pe domnii patroni sau sa-i oblige sa-si hraneasca cu otravurile lor copiii, parintii si nevestele. futu-le muma-n cur

Petru a spus: (octombrie 16th, 2011 at 19:55 )

Prea evaziv articolul. Sa dezvaluie care brutarii falsifica painea neagra ca sa evitam acele produse.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Iulius Town

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Iulius Town

Iulius Town îşi aşteaptă clienţii cu un program complex de weekend

În acest weekend, primăvara își intră în drepturi la Iulius Town Timișoara. Târg de mărțișoare, ateliere de origami sau Muzeul Figurilor de Ceară sunt doar câteva din surprizele care te așteaptă să le descoperi. Pentru că anotimpul în care natura renaște vine cu pași repezi, evenimentul Team Up & Run te provoacă să îți aduci...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town îşi aşteaptă clienţii cu un program complex de weekend

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

De câteva zile, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi şeful Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, se întrec în anunţuri legate de infrastructură şi dezvoltarea acesteia. Ultima veste în această bătălie a informaţiilor a aparţinut, vineri, primarului şi se referă la drumul de legătură spre autostradă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concurs. Primarul Timişoarei anunţă drumul de legătură cu A1, după ce liderul CJT a prezentat autostrada spre Belgrad
Politehnica va debuta în sezonul oficial de primăvară cu un meci contra Rapidului. Partida se va disputa duminică, de la ora 11, pe stadionul Dan Păltinișanu. Tot lotul polist este valid. După ce etapa trecută a stat, din cauza retragerii celor de la Daco-Getica, Poli va avea parte de un derby al galeriilor înfrățite și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Frăție în tribune, derby pe teren: Poli – Rapid
Actualul rector al Universităţii Politehnica Timişoara, Viorel Şerban, a primit, joi, 27 februarie, cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda o instituţie de învăţământ superior, titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Politehnica din București. În cadrul ceremoniei solemne au fost evidenţiate meritele lui Viorel Şerban atât în plan ştiinţific şi al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viorel Şerban a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica Bucureşti
Istorii glorioase și zbuciumate, dar un meci în care doar victoria contează. Sâmbătă, 29 februarie, Ripensia UVT întâlnește, în deplasare, UTA Arad. Ripensiștii vin după victoria clară cu Metaloglobus București, victorie ce le dă încredere băieților în privința abordării meciurilor rămase în campionat.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derbiul numelor mari din Vest, UTA contra Ripensia
Top