Categories: Sfatul medicului

Ortodontia fixa vizibila la adulti

Niciodată nu e prea târziu să ai un zâmbet minunat. Și acum, datorită tehnologiilor actuale, aparatele dentare nu mai sunt asociate doar copiilor și adolescentilor.

Zâmbetul este considerat a fi cartea de vizită a individului, așa că e de înțeles creșterea tot mai mare a numărului de adulți care apelează la ortodont pentru realizarea zâmbetului pe care și-l doresc. Ortodonția la adulți se referă în mod deosebit la aparatele ortodontice fixe. Ele pot fi vizibile (metalice, ceramice, transparente) sau invizibile (tehnica linguală, incognito, invisalign). În acest articol vom vorbi despre aparatele ortodontice fixe vizibile.
Trebuie precizat că înainte de începerea oricărui tratament ortodontic la adult trebuie realizat tratamentul tuturor afecțiunilor dentare și gingivale existente (carii, infecții, tartru, gingivită).
Aparatele ortodontice fixe sunt alcătuite din: brackets (elemente ce vin atașate de dinți), arcuri (elementele care exercită forțele de deplasare) și elastice (fixează arcul la brackets).
Situațiile care necesită tratament ortodontic la adulti sunt următoarele :
– Anomalii de clasa II – mandibula este poziționată mult în spatele maxilarului superior
– Anomalii de clasa III – mandibula este poziționată mult spre anterior față de maxilarul superior
– Dinți înghesuiți
– Spații între dinți, mai ales în zona frontală
– Unul sau mai mulți dinți superiori mușcă în spatele dinților inferiori (angrenaj invers)
– Dinții frontali superiori îi acoperă în totalitate pe cei inferiori, venind în contact cu gingia (ocluzie adâncă)
– Dinții superiori nu se ating cu cei inferiori (ocluzie deschisă)
– Dinții frontali sunt înclinați mult spre anterior (protruzia dinților )
– Probleme de vorbire și masticație
1. Aparatele ortodontice fixe metalice sunt cele mai utilizate. Sunt aparate ortodontice convenționale, designul actual făcând purtarea lor foarte confortabilă. Avantajele purtării acestui tip de aparat sunt următoarele: este foarte rezistent și nu se fracturează, este confortabil datorită dimensiunii reduse, este ușor de relipit în cazul dezlipirii unui bracket de pe dinte și nu în ultimul rând are prețul cel mai scăzut în comparație cu celelalte aparate ortodontice. Singurul dezavantaj al acestui aparat este estetica.
Aparatul dentar poate fi personalizat pentru fiecare pacient în parte, prin fixarea arcului cu elastic colorat în funcție de preferințele fiecăruia, făcând designul acestuia unic și mult mai vesel.
2. Aparatele ortodontice fixe ceramice ca și actiune sunt la fel ca și cele metalice, ele reprezentând varianta estetică a celor metalice. Sunt foarte populare datorită esteticii crescute, mai ales în randul adulților pentru care estetica primează. Avantajul major al acestui aparat este estetica, fiind foarte puțin vizibil datorită faptului că bracket-urile sunt realizate din diferite tipuri de ceramică, în culoarea dintelui.
3. Aparatele ortodontice fixe transparente (ex ICE, Safir) sunt cele mai estetice aparate ortodontice fixe vizibile. Bracket-urile sunt confecționate din safir și sunt singurele bracket-uri complet transparente, fiind aproape invizibile. Pe piață există numeroase bracket-uri „estetice”, albe sau colorate în culori apropiate de culoarea dinților, însă estetica nu este la fel de bună ca în cazul bracket-urilor complet transparente, deoarece fiecare persoană are o nuanță diferită de culoare a dinților.
Mai mult, ele au o structură monocristalină și nu își modifică culoarea și nu se pătează în timp, astfel încât va arăta la fel de bine pe toată durata tratamentului. Bracket-urile transparente sunt rezistente și sigure și pot fi folosite cu succes în locul bracket-urilor metalice chiar si la cazurile unde sunt necesare forțe mai mari și bracket-uri puternice. Durata tratamentului este similară cu cea în cazul bracket-urilor metalice, dar oferă o experiență mult mai plăcută.

În următorul articol vom vorbi despre ortodonția invizibilă.

Vă dorim o săptămână plină de zâmbete!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Bogdan Fondrea, estetica dentara si implantologie orala

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago